Nebenzja: Lavrov i ruska delegacija dobili američke vize; Njujork tajms: SAD menjaju taktiku

18.04.2023

07:40 >> 00:29

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Nebenzja: Lavrov i ruska delegacija dobili američke vize; Njujork tajms: SAD menjaju taktiku
Copyright Profimedia AP/LIBKOS/Genya Savilov/Sergei Guneyev/Sputnik/Evgeniy Maloletka/Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini je ušao u 417.dan. 

Najžešće borbe vode se na području Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa ministrom odbrane Kine Li Šangfuom i poručio da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane.

Još se ne zna da li će doći do ukrajinske kontraofanzive.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.45 - Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.

23.31 - Kirbi: Još razmatramo isporuku lovca F-16 Ukrajini

SAD još ne razmatraju mogućnost isporuke lovaca F-16 Ukrajini, naglasila je Bela kuća.

„Ova opcija još uvek nije na dnevnom redu“, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

23.15 - Njujork tajms: SAD menjaju taktiku

NATO u vezi sa oružanim sukobom između Rusije i Ukrajine će preformatira svoj pristup odbrani, navodi Njujork tajms. 

Nova strategija podrazumeva da snage alijanse u istočnoj Evropi neće čekati saveznike iz SAD, već će povećati broj trupa kako bi odbile napade na svoje granice u slučaju ruskog napada. Glavni princip je da zaštitite svaki centimetar svoje teritorije.

 

 

22.33 - Više od 70 četa za upravljanje bespilotnim letelicama obučeno za Ukrajinu

Više od 70 četa za upravljanje bespilotnim letelicama već je obučeno za Oružane snage Ukrajine. Oni su prošli obuku i u inostranstvu, izjavio je vojni ekspert LNR pukovnik Vitalij Kiseljov za „Prvi kanal“.

Profimedia
 


„Oni su obučavani u Kanadi, Izraelu, Francuskoj, Nemačkoj i donekle u Poljskoj. Uzimajući u obzir činjenicu da nemaju avione i helikoptere za kontraofanzivu, naravno da će koristiti ove bespilotne letelice za zaklon i izviđanje, koje će nositi od 6 do 12 jedinica municije različitog kalibra“, objasnio je on.

21.32 - Nebenzja: Lavrov i ruska delegacija dobili američke vize

 Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je danas da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i većina članova ruske delegacije dobili američke vize uoči posete  Lavrova Njujorku zbog učešća na sastancima Saveta bezbednosti UN.

Odgovarajući na pitanje da li je Lavrov dobio vizu, Nebenzja je odgovorio potvrdno i dodao da je većina članova delegacije dobila vize, izuzev novinara, prenele su RIA Novosti.

Rusija predsedava Savetu bezbednosti UN u aprilu. 

Profimedia
 

Očekuje se da će Lavrov predsedavati sastancima Saveta bezbednosti u Njujorku 24. i 25. aprila.

Nakon Rusije, od 1. maja, Švajcarska će predsedavati SB UN.

20.17 - Ukrajina formira još jednu brigadu: Jedinica "Hartija" sastavljena od dobrovoljaca

Okosnica brigade "Hartija" biće formirana od dobrovoljaca koji su bili u DFTG i izvršavali zadatke u Harkovskoj, Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

„Ofanzivna garda” biće popunjena novom brigadom pod nazivom "Hartija". Njenu okosnicu čine dobrovoljci koji su bili u dobrovoljnoj formaciji teritorijalne zajednice (DFTG) "Hartija"(Povelja).

19.02 - Baltička flota počela vežbe u Kalinjingradskoj oblasti

Oko 10 ratnih brodova i 1.500 mornara iz pomorske baze Baltisk učestvuju u vežbama ruske Baltičke flote u regionu Kalinjingrad, saopšteno je danas iz štaba Flote.

"U prvoj fazi, vežbe će biti održane u skladu sa utvđenim normama Flote, nakon obuke koji smo imali u zimskom periodu, u vojnim centrima pomorske baze Baltisk", navela je pres služba Flote, prenosi TASS.

Posada korveta i raznih brodova vežbaće veliki broj scenarija. 

18.36 - Amerikanci se oglasili povodom pružanja pomoći Kijevu

Američki resursi za vojnu pomoć Ukrajine su ogromni, ali nisu beskonačni, izjavio je zamenik ministra odbrane SAD Kolin Kal.

„Očigledno je da imamo neverovatnu količinu novca koju je Kongres izdvojio za podršku odbrane Ukrajine, ali on nije neograničen“, rekao je Kal tokom onlajn govora koji je organizovao „Forin polisi“.

On je dodao da će Sjedinjenim Američkim Državama biti potrebno godinu i po dana za isporuku lovaca F-16 Ukrajini u slučaju da se prihvati odgovarajuća odluka.

„Mogli bismo da potrošimo sav novac na F-16 i ti avioni bi stigli u roku od godinu i po dana“, precizirao je on.

Profimedia
Amerikanci se oglasili povodom pružanja pomoći Kijevu

17.30 - Rusija: Američka ambasadorka prvi put posetila Gerškoviča u zatvoru

Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi, posetila je danas prvi put novinara Vol strit džurnala Evana Gerškoviča u zatvoru Lefortovo u Moskvi.

Okružni sud će u utorak saslušati žalbu koju je podneo Gerškovič protiv odluke da bude zadržan u pritvoru u zatvoru Lefortovo dok se slučaj istražuje.

Geršković, prvi američki novinar priveden u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata, negirao je da je bio umešan u špijunažu, a isto su učinili i Vol strit džurnal, kao i američki zvaničnici. 

16.54 - Kuleba u Bagdadu: Ukrajina smatra Irak zemljom sposobnom za izgradnju saradnje

Ukrajina smatra da je Irak zemlja sposobna za izgradnju saradnje, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom prve posete Bagdadu od početka ruske invazije.

Kuleba je to rekao na konferenciji za novinare posle razgovora sa iračkim ministrom inostranih poslova Fuadom Huseinom.

15.46 - Ukrajinska kontraofanziva 30. aprila?

Američka vojska i saveznici pripremaju Oružane snage Ukrajine za ofanzivu, koja je planirana za 30. april, piše američki "Njuzvik".

Osim toga, u dokumentima se navodi da su ruske trupe blizu oslobađanja Bahmuta i da će njegov gubitak biti „psihološki udarac“ za Oružane snage Ukrajine.

- Sukob je takođe skupo koštao Ukrajinu, čiji gubici iznose 131.000 poginulih i ranjenih - dodaje se.

14.58 - Ukrajina namerava da preko Poljske ponovo otvori tranzit hrane i žitarica

Ukrajina ima za cilj da ponovo otvori tranzit hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" ka okončanju zabrane uvoza, tokom današnjih razgovora u Varšavi, u trenutku kada su neke zemlje uvele zabrane na uvoz iz Ukrajine kako bi zaštitile svoja poljoprivredna tržišta.

Pojedine crnomorske luke su blokirane nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine i velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, završilo je u zemljama srednje Evrope.

13.43 - Moskalkova: Nijedno međunarodno telo nije reagovalo na rusofobiju

Rusi širom sveta su suočeni sa diskriminacijom, a očigledno je da nijedno međunarodno telo nije reagovalo na rusofobiju, izjavila je komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova.

13.13 - Peskov: SAD stalno pokušavaju da špijuniraju, ali su nailazile na kontramere

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da SAD nikada nisu odustale od pokušaja da špijuniraju u Rusiji, ali da su nailazile na odgovarajuće protivmere.

- Naše specijalne službe i kontraobaveštajne jedinice obavljaju svoje funkcije. SAD nikada nisu odustale od pokušaja da sprovode obaveštajne aktivnosti sa nama. Mi na to uzvratimo odgovarajućim kontramerama. U ovom slučaju naše specijalne službe rade svoj posao - istakao je Peskov.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.30 - Slovačka obustavila uvoz ukrajinskog žita

Slovačka će privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine, saopštila je Kancelarija Vlade Republike Slovačke.

Slovački poljoprivrednici ne mogu da se takmiče sa uvozom jeftinog ukrajinskog žita, što može prouzrokovati egzistencijalne probleme. 

Prethodno su to učinile Poljska i Mađarska.

11.55 - Ukrajina ponovo izvozi električnu energiju u Slovačku

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo saopštila je da Kijev od danas ponovo izvozi električnu energiju u Slovačku.

- Danas je počeo izvoz struje u Slovačku", saopštila je kompanija Ukrenergo na Telegramu, dodavši da Kijev u ovu zemlju izvozi 200 megavata elektične energije na sat.

Ukrajina je u oktobru suspendovala izvoz električne energije u zemlje Evrope, koje su njeno glavno tržište, nakon što je Rusija započela napade projektilima i dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

11.30 - Borbe za Bahmut

Ukrajinske snage rasporedile su oko 30.000 vojnika u području Bahmut, navodi američki Njuzvik, pozivajući se na tajne dokumente koji su procurili na mrežama.

- Dvanaest ukrajinskih brigada koje broje oko 30.500 ljudi raspoređeno je na Bahmutovskoj osovini - navodi se.

Prema poslednjim informacijama, ruske snage kontrolišu oko 80 odsto grada.

AP Photo/LIBKOS
Bahmut

11.14 - Slovačka isporučila migove Ukrajini

Slovačka je završila isporuke borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, napisao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ na društvenim mrežama.

- Trinaest MiG-ova je već u Ukrajini - napisao je.

Ministar je podsetio da su u martu ukrajinski piloti prebacili četiri lovca, a preostalih devet su prebačeni kopnenim putem.

10.04 - Šojgu izvestio Putina:Više od 25.000 vojnika učestvuje u vežbama Pacifičke flote

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je predsednika Rusije Vladimira Putina da u iznenadnim proverama Pacifičke flote učesvuje više od 25.000 vojnika, 167 brodova, 12 podmornica i 89 aviona i helikoptera.

Šojgu je rekao da su, u skladu sa odlukom predsednika Rusije, 14. aprila počele iznenadne provere gotovosti Pacifičke flote.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

9.15 - Danilov: Samo Ukrajina odlučuje kad će početi kontraofanziva

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov izjavio je da je Ukrajina ta koja odlučuje o kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Prema njegovim rečima, sa pojedinostima koje se tiču strateških pitanja upoznat je vrlo uzak krug ljudi, a odluka će biti doneta uzimajući u obzir sve okolnosti u tom trenutku. 

Danilov je dodao da se za sada ne zna kada će doći do kontraofanzive i da će to pitanje biti razmatrano. 

8.55 - G7 se obavezao da će raditi na sprečavanju Rusije da izbegava sankcije

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja obavezali su se da će sprečiti Rusiju da izbegava ekonomske sankcije i zaustaviti dostavljanje oružja Moskvi preko trećih zemalja.

8.52 - Medvedčuk: Nuklearna apokalipsa se može izbeći suđenjem Zelenskom

Međunarodno suđenje režimu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, poput vojnog tribunala u Nirnbergu, pomoći će da se izbegne nuklearni rat, napisao je ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk u članku za portal "Argumenti i fakti".

AP Photo/Efrem Lukatsky
Viktor Medvedčuk

7.40 - Lavrov od danas do 21. aprila u poseti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od danas do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike, tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova .

U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

Ruski ministar leti u region sa specifičnom agendom u cilju jačanja obostrano korisne saradnje tih zemalja u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, obrazovnoj, humanitarnoj, kulturnoj i drugim oblastima. Kako je navedeno u saopštenju, u centru pregovora biće pitanja jačanja međunarodno-pravnih temelja savremenog sveta, čija je noseća struktura Povelja UN.

7.30 - Nema mira ni za Uskrs

U Ukrajini nije bilo mirno ni za Uskrs. Ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinike.

Kijev navodi da se u Bahmutu vode krvave borbe, ali tvrde da njihovi vojnici odolevaju napadima. Ukrajinske snage ispalile su 20 raketa iz višecevnih bacača u pravcu Donjecka. Pogođena je crkva u kojoj je na vaskršenjem bdenju bilo nekoliko desetina ljudi. Na Vaskrs je izvedena još jedna velika razmena zarobljenika. Rusija je oslobodila 130 ukrajinskih vojnika.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike