Najmanje šest eksplozija u Zaporoškoj oblasti, Pao ukrajinski dron u Belgorodu?

17.04.2023

15:36 >> 00:22

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Najmanje šest eksplozija u Zaporoškoj oblasti, Pao ukrajinski dron u Belgorodu?
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini – 417. dan.

Bitka za Bahmut se nastavlja, a iako ruska strana tvrdi da kontroliše 80 odsto grada, Kijev to demantuje.

Ukrajina od saveznika traži dodatna vojna sredstva za borbu, dok procureli obaveštajni podaci SAD ukazuju na pritisak koji Vašington vrši da se sve više zemalja uključi u slanje oružja u Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 417. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

00.05 - Ukrajinci granatirali centar Donjecka tokom uskršnje liturgije

Jedna žena je poginula, a šest osoba je povređeno kada su ukrajinske snage gađale su centar Donjecka gde se nalazi pravslvna crkva, primoravajući na evakuaciju i ometajući proslavu pravoslavnog Uskrsa.

Čak 20 projektila sa višestrukim lansirnim raketnim sistemima (MLRS) ispaljeno je oko 3:25 ujutru iz okoline naselja Očertenino.

23.34 - Pao ukrajinski dron u Belgorodu

U Belgorodu je, navodno, pao dron Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije je više izvora izveštavalo o radu PVO nad gradom. Zvaničnih informacija o ovome još nema.

22.22 - Ukrajinski ministar kritikovao odluku Mađara

Ministar agrarne politike Ukrajine Nikola Solski kritikovao je odluku Mađarske da obustavi uvoz poljoprivrednih proizvoda. On je 16. aprila održao onlajn sastanak sa mađarskim ministrom poljoprivrede Ištvanom Nađom i pozvao na dalje pregovore o isporukama.

„Sa svoje strane, ministar poljoprivrede Mađarske je uverio da će se tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda nastaviti i ubuduće. Strane su se dogovorile da održe konsultacije i da se ponovo sastanu u najskorije vreme“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo.

22.03 - Ukrajinske oružane snage ispalile su tri granate kalibra 155 milimetara na Donjeck.

 

21.34 - Varšava i Budimpešta dovele ukrajinsku poljoprivredu u težak položaj

Varšava i Budimpešta, pošto su zabranile uvoz ukrajinskog žita, okrenule su leđa Kijevu, dovodeći ukrajinsku poljoprivrednu industriju u težak položaj, piše Ekspres. Ograničenju bi se mogle pridružiti Bugarska i Slovačka. Sve ove zemlje su se početkom godine žalile vlastima EU da njihovi farmeri i preduzeća trpe gubitke zbog sliva jeftinog ukrajinskog žita na evropska tržišta. U Kijevu očekuju narednih dana da se sa svim zemljama dogovore o nastavku izvoza poljoprivrednih proizvoda.

20.25 - Rogov: U Zaporoškoj oblasti se čulo najmanje šest eksplozija

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, precizirao je da se u Zaporožju čulo najmanje šest do osam eksplozija .

„Eksplozije su se čule u različitim delovima grada, ali najglasnije u Zavodskom, Kosmičkom i Ševčenkovskom, kao i u centralnom delu grada“, napisao je Rogov na Telegramu.

19.23 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev.

19.16 - Vladimir Putin se sastao sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom

Ruski lider izjavio je na početku sastanka da je saradnja Rusije i Kine preko vojnih resora veoma dobra.

„Između naših zemalja postoji veoma dobar razvoj odnosa u svim oblastima, u privredi, socijalnom, kulturnom i obrazovnom sektoru i preko vojnih resora“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, vojna saradnja Rusije i Kine jača strateške odnose i odnose poverenja dveju zemalja.

„Mislim da je ovo još jedna važna oblast koja jača isključivo poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa, odnosa Ruske Federacije i Narodne Republike Kine“, naglasio je Putin.

 

19.05 - Ukrajinci granatirali Donjeck: Povređeno sedam ljudi

Broj ljudi povređenih tokom granatiranja centra Donjecka od strane ukrajinskih snaga u uskršnjoj noći porastao je na sedam, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

18.45 - Mađarska i Poljska ostavile Ukrajinu na cedilu

Evropska komisija proučava odluke Poljske i Mađarske da obustave uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i zatražila je od ovih zemalja dodatne informacije, saopštila je novinarima pres služba EK.

Pixabay
 


„Trgovinska politika je isključiva nadležnost EU, tako da su jednostrana dejstva neprihvatljiva“, navodi se u saopštenju EK.

U Briselu su napomenuli da očekuju dodatne informacije od Poljske i Mađarske kako bi „mogli da procene mere“.

18.16 - Predsednik Brazila: Formirati grupu za razmatranje situacije u Ukrajini


Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva predložio je stvaranje formata sličnog G20 za razmatranje situacije u Ukrajini.

AP Photo/Eraldo Peres


„Kada je 2008. bila ekonomska kriza, brzo smo stvorili G20 da pokušamo da spasemo ekonomiju. Sada je važno da se formira još jedna G20 da bi se okončao rat i uspostavio mir“, rekao je predsednik Brazila na konferenciji za novinare u Abu Dabiju, prenosi portal „G1“.
Predsednik Brazila ranije je izjavio da bi Sjedinjene Američke Države i Evropa trebalo da počnu da razgovaraju o postizanju mira u Ukrajini, a ne da podstiču sukob.

17.36 - Francuski novinari stigli u Zaporošku oblast gde pripremaju provokaciju

Grupa francuskih novinara stigla je u Guljajpolje u Zaporoškoj oblasti da pripremi provokacionu priču o navodnim napadima grupe „Istok“ Oružanih snaga Rusije na civilnu infrastrukturu, izjavio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

„Prema podacima radio-obaveštajnih službi, u rejon naselja Guljajpolje stigla je grupa francuskih novinara kako bi, najverovatnije pripremila provokacione video-snimke o napadima grupe ‘Istok’ na civilnu infrastrukturu i područja u kojima žive civili“, saopštio je Gordejev na Telegramu Ministarstva odbrane Rusije.

15.36 - Šmihal: Svetska banka će Ukrajini dodeliti 200 miliona dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je danas da će Svetska banka izdvojiti 200 miliona dolara pomoći Ukrajini za obnovu energije.

AP Photo/Virginia Mayo
 

- Svetska banka izdvaja 200 miliona dolara za obnovu energije, a Američka korporacija za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC) će pomoći privlačenju privatnih investicija za obnavljanje privrede. Pored toga, Boing je saopštio da će ukrajinske kompanije rasteretiti obaveza u iznosu od 200 miliona dolara - napisao je Šmihal na svom Telegram kanalu.

14.23 - EU: Jednostrane zabrane uvoza žita nisu prihvatljive

Jednostrane akcije članica Evropske unije su neprihvatljive, rekao danas portparol Evropske komisije, nakon što su Poljska i Mađarska uvele zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor.

14.22 - Vagner oslobodio 130 ukrajinskih vojnika

Ruska privatna vojna kompanija Vagner oslobodila je danas više od 100 ukrajinskih zarobljenika kako bi, prema rečima osnivača Jevgenija Prigožina, obeležila pravoslavni Uskrs.

- Spremili smo ih sve, nahranili, napojili, pregledali ranjene - naveo je Prigožin na video snimku objavljenom na Telegramu.

13.26 - Poljska zabrana Ukrajini odnosi se i na tranzit žita kroz zemlju

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i ostale hrane će se takođe primenjivati i na tranzit tih proizvoda kroz Poljsku, rekao je danas ministar za razvoj i tehnologiju Valdemar Buda.

- Zabrana je potpuna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku - naveo je Buda na Tviteru, dodajući da će se sa Kijevom održati razgovori kroz koje će pokušati da se dođe do rešenja da roba samo prolazi kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

Poljska i Mađarska su u subotu saopštile da su odlučile da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi zaštitili lokalni poljoprivredni sektor nakon velikog upliva ukrajinskog žita, koji je smanjio cene širom regiona.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

11.00 - Riter: Svetu preti nuklearni sukob

Svetu preti opasnost od pokretanja nuklearnog sukoba zbog akcija SAD, potrebno je uticati na Vašington da stvori uslove za početak pregovora o kontroli naoružanja, rekao je Skot Riter, bivši inspektor UN za praćenje likvidacije iračkog oružja za masovno uništenje.

- Mi smo u situaciji kada je kontrola naoružanja praktično mrtva. Mi smo, kao i 1982. godine u situaciji da SAD i Rusija jednostavno ne razgovaraju jedna sa drugom. Pregovori se ne vode, a poslednji preostali element kontrole naoružanja, novi START (Ugovor o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja) ističe u februaru 2026. godine. Ako ga ne zameni novi sporazum, to će značiti da će SAD i Rusija biti uključene u veoma opasnu trku u naoružanju bez kontrolnog mehanizma - rekao je Riter.

9.03  - Generalštab Ukrajine: Rusija nastavlja napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke, Marinke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana odbile više od 60 ruskih napada.

Nastavljaju se žestoke borbe za grad Bahmut, navodi ukrajinski generalštab i dodaje da su ruske snage granatirale desetine naselja duž cele linije fronta.

9.00 - Zelenski: Pre godinu molili smo se da Ukrajina izdrži, danas - da pobedi

Na današnji dan pre godinu dana svi smo se molili da Ukrajina izdrži. Danas - da Ukrajina pobedi, istakao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u vaskršnjoj čestitki.

Zelenski je naveo da Ukrajinci dočekuju Vaskrs sa nepokolebljivom verom u nepovratnost pobede dobrote, istine i života, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

7.50 - Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor, saopštile su u subotu vlade dve zemlje, nakon povećanog snabdevanja regiona žitaricama po sniženim cenama.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da „rešavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacije", prenosi Rojters. Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završio je u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdevanja, što je podiglo cene proizvoda lokalnih poljoprivrednika, navodi Rojters.

U pismu Evropskoj komisiji prošlog meseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja saopštili su da potencijalno treba razmotriti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje reši.

7.20 - Jedan civil poginuo, šest ranjeno u ukrajinskom granatiranju crkve u Donjecku

Jedan civil je danas poginuo, a šest je ranjeno, kada su ukrajinske vojne snage granatirale sabornu crkvu Svetog preobraženja u Donjecku, prenela je agencija RIA Novosti. Izvor iz okružne administracije naveo je za agenciju TAS S da se u trenutku napada unutra nalazilo nekoliko desetina ljudi.

Prema informacija misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, oružane snage Ukrajine su ispalile ukupno 20 raketa iz višecevnih raketnih bacača u pravcu Donjecka.

Zvaničnik lokalne administracije naveo je da je nakon granatiranja u obližnjem vrtiću izbio požar. Pre najnovijih napada, primećen je neprijateljski dron iznad centra grada, naveo je za agenciju TAS isti izvor.

"Tokom uskršnje noći, oružane snage Ukrajine izvele su aktivno vazdušno osmatranje u nekoliko gradskih okruga", dodao je zvaničnik. Posle napada na crkvu, ukrajinske vojska je nastavila da granatira Donjeck, navodi ruska agencija.

7.15 - Zelenski uveo sankcije brojnim ruskim sportistima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je uredbu kojom se uvode sankcije za još 690 pojedinaca i organizacija iz Rusije. 

Prema dokumentu objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine, sankcije su uvedene brojnim ruskim sportistima, kao i ruskim internet pretraživačima, kao što su "rambler" i "jandeks", preneo je "Kijev independent".

Zelenski je 1. aprila uveo sankcije za 650 pojedinaca i organizacjia jer "rade u korist ruske agresije", kao i onima koji su povezani sa ruskom vojnom industrijom.

7.00 - Grin: Zašto je na frontu u Ukrajini oko 10 vojnika iz SAD?

Republikanska predstavnica u američkom Kongresu Mardžori Tejlor Grin zatražila je danas u otvorenom pismu američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da se razjasne informacije iz procurelih poverljivih dokumenata da je blizu stotinu pripadnika specijalnih snaga iz zemalja Zapada trenutno ''na terenu'' u ratu u Ukrajini, među kojima i desetak Amerikanaca.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike