Poljski premijer strahuje: Poraz u Ukrajini mogao bi da označi kraj zlatnog doba Zapada

15.04.2023

07:40

1

Moravjecki je pričao i protiv Rusije i protiv Kine, sluteći tajvanski sukob

Poljski premijer strahuje: Poraz u Ukrajini mogao bi da označi kraj zlatnog doba Zapada
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Ne žele svi u Evropskoj uniji da podrže Ukrajinu onoliko koliko to Kijev zahteva, ali budućnost ove zemlje je ključna je za prosperitet Zapada, insistira poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Neuspeh u Ukrajini mogao bi da bude početak kraja zlatnog doba Zapada. Pobeda Ukrajine je garancija ne samo rekonstrukcije, već i jačanja naše ekonomske moći - izjavio je političar u četvrtak.

Poljska se ponosi time što je jedna od najglasnijih pristalica Ukrajine protiv Rusije. Prema Moravjeckom, sve zapadne nacije žele da Kijev prevlada, ali „ne nužno u istoj meri“. Neki političari u zapadnoj Evropi „žele brzi prekid vatre skoro po svaku cenu“, tvrdi on.

Poljski premijer smatra da je cilj Rusije u sukobu da „uništi Ukrajinu... tako da Ukrajina ne može da bude baza za jačanje Zapada“. Postojanje zemlje je „ključno za obuzdavanje Rusije“, dodao je on, tvrdeći da „ako Rusija pobedi, mi ćemo biti sledeći“.

Rusko rukovodstvo je navelo da su njegovi primarni ciljevi u Ukrajini bili obuzdavanje rastuće pretnje nacionalnoj bezbednosti koju predstavlja postepena ekspanzija NATO-a na njenog suseda i zaustavljanje napada Kijeva na narod Donbasa.

Moravjecki je govorio o vekovima dugoj istoriji neprijateljstava Poljske sa Rusijom kao o izvoru svog stava o ruskom načinu razmišljanja.

AP Photo/Aurelien Morissard
Mateuš Moravjecki

- Imperijalizam, kolonijalizam i nacionalizam nisu samo prolazna bolest duše Moskve. Oni leži u njenoj srži - naveo je političar.

Odbrana Ukrajine ima posledice za druge nastale sukobe, posebno za sukob između SAD i Kine oko Tajvana, izjavio je Moravjecki. Dok je Peking snažno protestovao protiv sve većeg angažovanja Vašingtona na samoupravnom ostrvu, američki zvaničnici tvrde da bi Kina mogla silom da zauzme Tajvan.

- Morate podržati Ukrajinu ako želite da Tajvan ostane takav kakav jeste - rekao je Moravjecki, kritikujući političare EU koji veruju da Tajvan nije u njihovoj sferi uticaja.

- Ako Ukrajina padne, ako Ukrajina bude osvojena, sledećeg dana Kina može napasti Tajvan - smelo je tvrdio on.

Politika Pekinga je da traži mirno ponovno ujedinjenje sa ostrvom, ali da ne isključuje vojnu akciju radi sprečavanja separatizma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike