"Blumberg": Saudijska Arabija okrenula leđa SAD, a priklonila Rusiji i Kini

16.04.2023

18:45

0

Autor: M. Vu.

Kako ovaj medij tvrdi, pokazuje da je zapadni uticaj na OPEK+ na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija

"Blumberg": Saudijska Arabija okrenula leđa SAD, a priklonila Rusiji i Kini
Si Điping i ahamed bin Salman - Copyright Profimedia

U svetu promenljivih geopolitičkih saveza, Saudijska Arabija, kako ocenjuje "Blumberg", izlazi iz orbite Vašingtona postavljajući nove nivoe proizvodnje nafte u koordinaciji sa Rusijom, a Kini se obraćajući da posreduje u sporazumu o ublažavanju tenzija sa regionalnim rivalom Iranom.

Sve to, kako ovaj medij tvrdi, pokazuje da je zapadni uticaj na OPEK+ na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija, kao i da taj kartel proizvođača nafte ima potencijal da izazove sve vrste problema za potrošače, ekonomiju SAD i kandidaturu za reizbor predsednika Džoa Bajdena. 

Odluka o smanjenju proizvodnje nafte, koju su početkom aprila donele zemlje OPEK, uključujući Moskvu i Rijad, bila je, "Blumberg" podseća, druga od prošlog leta, kada je Bajden posetio Saudijsku Arabiju kako bi je ubedio da poveća proizvodnju.

Pixabay
 

Stejt department je, odgovarajući na pitanje o strahovima Vašingtona od drugog smanjenja proizvodnje nafte u zemljama OPEK nakon Bajdenove posete Saudijskoj Arabiji, rekao agenciji da je Bela kuća fokusirana na obuzdavanje domaćih cena energenata i osiguranje energetske bezbednosti SAD.

Vašington smatra smanjenje proizvodnje "nerazumnim" s obzirom na kontinuiranu nestabilnost tržišta, ali će sačekati da vidi šta će OPEK na kraju preduzeti, navodi agencija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike