Zapaljen sveti oganj u Jerusalimu: Čudo koje se dešava svake godine u hramu Groba Gospodnjeg

15.04.2023

18:47

0

Autor: M. Vu.

Svečanoj ceremoniji danas je prisustvovao znatno manji broj ljudi, jer je izraelska policija smanjila broj vernika koji mogu da prisustvuju

Zapaljen sveti oganj u Jerusalimu: Čudo koje se dešava svake godine u hramu Groba Gospodnjeg
silazak Blagodetnog ognja u Jerusalimu - Copyright Foto:Profimedia

Blagodatni oganj je sišao u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg. Patrijarh Jerusalimski Teofil III je izašao iz Kuvuklije, u kojoj se molio za snishodljivost ognja, i počeo da ga deli ljudima u hramu.

Svečanoj ceremoniji danas je prisustvovao znatno manji broj ljudi, jer je izraelska policija, kao što je i bilo najavljeno, smanjila broj vernika kojima je danas, na Veliku subotu, bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema navodima izraelske policije, broj vernika ove godine sveden je svega na 1.800 ljudi.

Poređenja radi, prethodnih godina broj osoba koji je mogao da prisustvuje ceremoniji iznosio je 10.000. Nove mere, kako je rečeno, donete su zbog bezbednosti pravoslavaca, kao i muslimana i Jevreja koji tog dana proslavljaju svoje praznike.

Poslednja odluka, kako piše Rojters, izazvala je gnev verskih lidera, koji su ranije najavili da stoga neće sarađivati s vlastima. Oni optužuju izraelske vlasti da time krše prava i slobode lokalnih hrišćanskih zajednica. Žaleći se na najavljene oštre mere, oni su rekli da neće sarađivati s policijom.

Mediji su takođe javili da je policija blokirala ulazak u Stari grad za posetioce, uključujući i novinare.

Prema pravoslavnom predanju, Sveti oganj je čudo koje se dešava svake godine u hramu Groba Gospodnjeg na Veliku subotu, dan uoči pravoslavnog Vaskrsa, kada iz groba Isusa Hristosa izbija plava svetlost.

Avion sa Blagodatnim ognjem poleteo iz Jerusalima za Rusiju


Avion sa Blagodatnim ognjem poleteo je iz Jerusalima za Rusiju.

Prethodno je saopšteno da je Blagodatni oganj sišao u u hram Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh Jerusalimski Teofil III izašao je iz Kuvuklije u kojoj se molio za silazak ognja i počeo da ga deli ljudima prisutnim u hramu.

Inače, Blagodatni oganj će iz Jerusalima dopremiti ruska delegacija Fonda Andreja Prvozvanog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike