Istorijski korak ka najvećoj planeti Sunčevog sistema: ESA uspešno lansirala raketu sa satelitom za istraživanje Jupitera (VIDEO/FOTO)

14.04.2023

15:08

0

Brodu će trebati osam godina da stigne do svog cilja

Istorijski korak ka najvećoj planeti Sunčevog sistema: ESA uspešno lansirala raketu sa satelitom za istraživanje Jupitera (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Dan nakon što je lansiranje odloženo zbog loših meteoroliških uslova, raketa Arijana 5 (Ariane 5) sa ​​ESA-inim svemirskim brodom Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) uspešno je poletela iz evropske svemirske luke u Kuruu u Francuskoj Gvajani.

Letelica će uštedeti malo dodatnog goriva jer je raketa lansirana ka istoku, što je standardni pravac za većinu telekomunikacionih satelita. Lansiranje Arijane 5 se obično odvija sa nekoliko tereta na brodu, ali je ovog puta JUICE bio jedini "putnik" na letu.

Svemirski teleskop Džejms Veb lansiran je na sličan način. JUICE takođe ima razrađenu sekvencu postavljanja nakon lansiranja, sa otkrivanjem najvećeg niza solarnih panela ikada spakovanih u svemirsku letelicu, kao i brojnih antena, nosača i sondi.

 

 

Nakon odbrojavanja na francuskom, raketa Arijana 5 poletela je nominalnom putanjom sa svemirskom letelicom JUICE u sebi. Ugrađeni računari su optimizovali putanju rakete u realnom vremenu.

Gornji deo letelice razvio se oko pola sata nakon lansiranja. Sat vremena nakon razdvajanja svemirska letelica će započeti složeni niz događaja koji će dovesti do aktiviranja njenih solarnih panela i komunikacione opreme.

JUICE će posetiti Veneru i Zemlju više puta na svom osmogodišnjem putovanju do Jupitera, gde će obići ledene svetove njegovih prirodnih satelita Ganimeda, Kalisto i Evrope, za koje se sumnja da imaju podzemne okeane ispod svojih kilometarima debelih ledenih omotača.

 

 

Brodu će trebati osam godina da stigne do Jupitera, najveće planete našeg Sunčevog sistema.

Sofisticirani skup instrumenata na letelici zaštićen je posebnim modifikacijama letelice kako bi ostao funkcionalan u jednom od najekstremnijih okruženja Sunčevog sistema. JUICE će takođe proučavati mesec Iju i sam Jupiter, iz daljine, i završiće svoju misiju 2035. godine ulaskom u orbitu oko Ganimeda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike