Neverovatno otkriće u svemiru: Život je na Zemlju stigao na asteroidu?

22.03.2023

11:19

0

Kada je naša planeta bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama, meteorima i asteroidima koji su donosili gomilu materijala bogatog raznim jedinjenjima

Neverovatno otkriće u svemiru: Život je na Zemlju stigao na asteroidu?
Copyright NASA/JAXA/Dan Gallagher

Dva organska jedinjenja neophodna živim organizmima pronađena su u uzorcima koji su na Zemlju stigli sa asteroida Rjugu, što potkrepljuje teoriju da su neki sastojci ključni za pojavu života došli na našu planetu na stenama iz svemira pre više milijardi godina.

Naučnici su saopštili da su otkrili uracil i niacin u stenama koje je sonda "Hauabusa" Japanske svemirske agencije uzela 2019. sa dve lokacije na Rjuguu, prenosi Euraktiv.

Uracil je jedan od gradivnih elemenata koji čine RNK, molekul koji nose uputstva za nastanak i funkcionisanje živih organizama.

Nikotinska kiselina, poznata i kao vitamin B3 ili niacin, važan je kofaktor za metabolizam u živim organizmima, a takođe je otkrivena u istim uzorcima.

Uzorci sa Rjugua prebačeni su 250 miliona kilometara nazad na Zemlju u zatvorenoj kapsuli koja je 2020. sletela na australijsko tlo, zbog daljih analiza u Japanu.

Naučnici već dugo razmišljaju o uslovima koji su bili neophodni za nastanak života nakon formiranja Zemlje pre oko 4,5 milijardi godina.

NASA/JAXA/Dan Gallagher
 

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu da su gradivni molekuli živog sveta na Zemlju došli putem kometa ili asteroida.

Kada je Zemlja bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama, meteorima i asteroidima koji su donosili gomilu materijala bogatog jedinjenjima koja su pomogla da se otvori put za prve žive organizme.

- Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, od kojih su oba od biološkog značaja, zaista prisutni u vanzemaljskim sredinama i možda su dostavljeni ranoj Zemlji kao komponenta asteroida i meteorita. Verujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji i verovatno u nastanku prvog života - rekao je astrohemičar Jasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Japanu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Nejčer komjunikejšn".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike