Indija lansirala prvu privatnu raketu u svemir: Premijer se pohvalio izuzetnim dostignućem (VIDEO/FOTO)

18.11.2022

12:06

0

Do sada je svemirskom industrijom zemlje dominirao državni ISRO

Indija lansirala prvu privatnu raketu u svemir: Premijer se pohvalio izuzetnim dostignućem (VIDEO/FOTO)
Lansiranje prve privatne rakete u Indiji - Copyright Printscreen Twitter/narendramodi

Indijski startap „Skyroot Aerospace" lansirao je u petak prvu privatnu raketu u zemlji, Vikram-S, uz podršku Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO).

Do sada je svemirskom industrijom zemlje dominirao državni ISRO, ali je „Skyroot Aerospace" otvorio sektor za privatne kompanije.

 

 

- Lansiranje rakete će pomoći u testiranju i validaciji većine tehnologija u Vikram seriji svemirskih lansirnih vozila orbitalne klase, uključujući mnoge podsisteme i tehnologije koji će biti testirani u fazama pre i posle poletanja - navodi „Skyroot Aerospace".

 

 

Raketa, teška 546 kilograma, lansirana je iz svemirske luke Sriharikota i dostigla je visinu od 89,5 kilometara, a snimak lansiranja na Tviteru je podelio i indijski premijer Narendra Modi.

Ova misija simbolizuje ne samo prvo indijsko privatno lansiranje rakete, već i „potencijal nove Indije“, rekao je nakon lansiranja Pavan Kumar Čandana, suosnivač „Skyroot Aerospace".

 

 

„Skyroot Aerospace" je pokrenut 2018. godine i nalazi se u južnom tehnološkom centru u Hajderabadu. Osnovali su ga bivši inženjeri ISRO i prikupio je 68 miliona dolara finansiranja, prema podacima firme Trackn.

Prošle godine je postao prvi startap koji je sklopio sporazum sa ISRO kako bi koristio stručnost indijske svemirske agencije i pristup objektima.

 

 

Svemirska trka u privatnom sektoru zahuktava se širom sveta. Prošle godine, milijarderi Džef Bezos i Ričard Brenson došli su do ivice svemira.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike