Naučnici se našli usred ogromnog oblaka vulkanskog pepela: Napravili su improvizovano sklonište (VIDEO)

12.04.2023

21:53

0

Autor: N.P.

Pepeo se prostirao 12 kilometara u visinu

Naučnici se našli usred ogromnog oblaka vulkanskog pepela: Napravili su improvizovano sklonište (VIDEO)
Copyright Youtube/ДТ ТД

Grupa ruskih naučnika našla se u problemu kada ih je prekrio ogroman oblak vulkanskog pepela na Kamčatki.

Vulkan Bezmjani, visok 2.882 metra, počeo je da eruptira krajem marta, a od tada se njegova aktivnost pojačavala.

Naučnici su prošlog petka odlučili da postave seizmografske sisteme i drugu opremu kako bi sakupljali podatke, u iščekivanju druge, još snažnije erupcije.

Međutim, istog dana su zabeležene tri snažne emisije, a jedna je izbacila pepeo 12 kilometara u visinu što je unelo haos u vazdušni saobraćaj, pa su određeni letovi morali da promene svoje rute.

Naučnici su se odjednom našli usred kataklizme. Kada su shvatili da ne mogu da pobegnu, brzo su izgradili sklonište od svojih snežnih vozila i sanki.

- Kamenje je padalo, kao i druge vulkanske formacije koje su bile veličine pesnice - rekao je jedan od istraživača Pjotr Kirinkin.

Vulkanski pepeo je padao oko pola sata, ali je njihovo improvizovano sklonište izdržalo, a naučnici su se nepovređeni vratili u svoju bazu.

Podsetimo, ove nedelje je na Kamčatki proradio i vulkan Šiveluč, zbog čega je i dalje na snazi upozorenje za avio-saobraćaj. Nekoliko sela na istoku poluostrva prekriveno je oblakom pepela, a stanovnicima je savetovano da ne napuštaju svoje domove bez potrebe. Prema naučnicima, pad pepela u selu Ključi je najjači u poslednjih 60 godina. Tamo je debljina sloja pepela dostigla 8 centimetara.

Na Kamčatki, koja se nalazi na dalekom istoku Rusije, živi oko 300.000 ljudi. Procenjuje se da je Šiveluč imao oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja velika bila je 2007.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike