Proradio vulkan u Rusiji: Veliki oblak pepela prekrio sela (FOTO/VIDEO)

11.04.2023

09:28

0

Zbog erupcije pojedine škole su zatvorene i meštanima je naređeno da ostanu u kućama

Proradio vulkan u Rusiji: Veliki oblak pepela prekrio sela (FOTO/VIDEO)
Copyright Alexander Ledyayev via AP

Jedan od najaktivnijih vulkana u Rusiji, Šiveluč, izbacio je jutros pepeo visoko u nebo koji je prekrio okolna sela, nakon čega je objavljeno upozorenje za avionski saobraćaj iznad Kamčatke.

Ogranak ruske Akademije nauka za geofiziku u području Kamčatke saopštio je da je erupcija Šiveluča registrovana neposredno nakon ponoći i da je šest časova kasnije izbačen oblak pepela iznad oblasti široke oko 108.000 metara kvadratnih.

Iz vulkana ističe lava koja topi sneg zbog čega je objavljeno upozorenje na blatna klizišta duž obližnjeg auto-puta dok su sela prekrivena pepelom debljine 8,6 centimetara, što je najviše za proteklih šezdesetak godina.

- Pepeo je izbačen i do visine od 20 kilometara i oblak se kreće ka zapadu. Velika količina pepela pala je na obližnja sela - rekao je direktor ogranka Akademije za Kamčatku Danilo Čebrov, dodajući da će najverovatnije doći do smirivanja vulkana, ali da ne može biti isključeno izbacivanje većih oblaka pepela, dok lava ne bi trebala da stigne do sela.

Tim za reagovanje na erupcije vulkana na Kamčatki (KVERT) objavio je crveno upozorenje za vazdušni saobraćaj i navodi da "trenutna aktivnost može da utiče na avione na međunarodnim linijama i nižim visinama".

Zvaničnik iz regiona Ust-Kamčatski Oleg Bondarenko istakao je da su zbog erupcije pojedine škole zatvorene i da je meštanima naređeno da ostanu u kućama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike