Ruske snage preuzele kontrolu nad svim administrativnim zgradama u Artjomovsku; Zaharova: Zapad sprečio debatu o oružju u SB UN

12.04.2023

21:39 >> 00:19

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruske snage preuzele kontrolu nad svim administrativnim zgradama u Artjomovsku; Zaharova: Zapad sprečio debatu o oružju u SB UN
Copyright AP Photo/Libkos/Vadim Ghirda/Jose Luis Magana/ Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini  traje već 412 dana.

Nastavljaju se žestoke borbe oko Bahmuta i Avdejevke. Vlasti Donjecka pod kontrolom Moskve tvrde da je 75 odsto Bahmuta u ruskim rukama.

Procurela dokumenta Pentagona koja su se pojavila na internetu, najverovatnije neće značajno uticati na tok sukoba u Ukrajini, navodi se u današnjem redakcijskom komentaru "Vašington posta".
Sve administrativne zgrade u Artjomovsku nalaze se pod kontrolom ruskih jedinica, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin, za „Prvu televiziju“.

Velika Britanija, SAD i Francuska svele su sednicu Saveta bezbednosti UN na temu borbe protiv nekontrolisanog širenja oružja pod predsedavanjem Rusije na političku demagogiju usmerenu na diskreditaciju Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Najvažnije činjenice

U toku je 412. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

00.06 - Šmihal: Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine može početi na leto

Premijer Ukrajine Denis Šmihal izjavio je da bi kontraofanziva Ukrajine mogla da počne na leto, kao i da Kijev ne oseća pritisak zapadnih „prijatelja i partnera“.

„Ne osećamo pritisak naših prijatelja i partnera u vezi sa početkom ofanzive...Svi naši prijatelji i partneri dobro znaju da, da biste prešli u kontraofanzivu, morate biti 100 odsto ili čak spremniji za to“, rekao je Šmihal u intervjuu za list Hil.

Premijer Ukrajine je naveo "da bi kontraofanziva mogla da bude pokrenuta već na leto“, prenose RIA Novosti.

23.23 - Sve administrativne zgrade u Artjomovsku pod kontrolom Rusa

Sve administrativne zgrade u Artjomovsku nalaze se pod kontrolom ruskih jedinica, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin, za „Prvu televiziju“.

Kako je dodao, ukrajinske jedinice i dalje ostaju u zapadnom delu Artjomovska, ali nemaju gde da se povuku, pa im je jedina opcija da se predaju.

22.20 - Zaharova: Zapad sprečio debatu o oružju u SB UN


Velika Britanija, SAD i Francuska svele su sednicu Saveta bezbednosti UN na temu borbe protiv nekontrolisanog širenja oružja pod predsedavanjem Rusije na političku demagogiju usmerenu na diskreditaciju Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na to da je 10. aprila u sedištu UN u Njujorku održan prvi centralni događaj pod predsedavanjem Rusije u Savetu bezbednosti UN – otvorena je debata o rizicima koji nastaju kršenjem obaveza u okviru međudržavnih isporuka proizvoda vojne i dvostruke namene.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

„Nažalost, moramo da konstatujemo da je zapadna 'trojka' stalnih članica SB UN ponovo istupila sa antiruskim napadima i neosnovanim optužbama za krizu oko Ukrajine koju su izazvale upravo one uz podršku drugih evroatlantskih saveznika“, navodi se u komentaru Zaharove.

21.55 - Nemačka ministarka preti ruskim sportistima

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zapretila je da će blokirati ruskim sportistima da uđu u Nemačku ako im bude dozvoljeno da se takmiče na međunarodnom nivou.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), na čelu sa nemačkim zvaničnikom Tomasom Bahom, preporučio je da se sportistima iz ruskih i beloruskih sportista dozvoli povratak na svetsku sportsku scenu pod uslovom da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju i da nisu povezani sa vojskom.

Međutim, Feser se protivi tom potezu i insistira na tome da vlasti zemlje imaju moć da odluče da se ruski sportisti ne takmiče na nemačkom tlu.
 

21.38 - Mediji: Indija nije donela odluku o ulozi Zelenskog u G20

Ukrajina želi da njen predsednik Vladimir Zelenski bude pozvan na samit G20 čiji je domaćin Indija ovog septembra, pa pokušavaju da navedu premijera Narendru Modiju da to i uradi koristeći šarm zamenika ministra spoljnih poslova, navode indijski mediji.

Modi se nije obavezao da će pozvati Zelenskog niti da će sam posetiti Kijev, uprkos pozivu Ukrajine, izvestio je u utorak "Deccan Herald". List je naveo da bi delegacija indijskih diplomata, verovatno predvođena Modijevim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Ajitom Dovalom, mogla da otputuje u Ukrajinu u narednim nedeljama.

19.46 - Vašington post: Procurela dokumenta neće uticati na tok rata u Ukrajini

Procurela dokumenta Pentagona koja su se pojavila na internetu, najverovatnije neće značajno uticati na tok sukoba u Ukrajini, navodi se u današnjem redakcijskom komentaru "Vašington posta".

Dodaje se da je objavljeni materijal Kremlju pružio neke korisne detalje, ali da je malo toga u dokumentima što bi moglo da dovede do potpunog preokreta na terenu.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Rusiji će, kako se navodi, možda biti od pomoći podaci o količini oružja i municije koju poseduje ukrajinska vojska, kao i saznanje da je Pentagon zabrinut zbog statusa ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, međutim, Moskvi bi više značilo da je otkrila obim američkih obaveštajnih sposobnosti pomoću kojih je Vašington uspeo da prikupi te podatke.

List napominje da objavljena dokumenta nisu pružila nikakve informacije koje bi mogle da nateraju Ukrajinu da suštinski promeni svoje planove.

19.01 - Džaparova: Ukrajina želi veću ulogu Indije u okončanju rata sa Rusijom

Ukrajina želi da Indija odigra veću ulogu u okončanju rata sa Rusijom, izjavila je danas zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džaparova tokom prve posete jednog visokog ukrajinskog zvaničnika Indiji od početka rata.

Nakon sastanka sa kolegom Sandžajem Vermom i drugim indijskim zvaničnicima, Džaparova se obratila članovima Saveta za spoljne poslove, istraživačkog centra u Nju Delhiju i istakla da bi Indija "mogla da igra sve veću i veću ulogu", a Ukrajina bi pozdravila svaki napor koji je usmeren na okončanje rata, navodi se u izveštaju AP.

18.34 - Aksjonov: Krim na oprezu zbog moguće ukrajinske kontraofanzive

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je ustoličila zvanična Moskva, izjavio je danas da je Krim na oprezu zbog moguće predstojeće ukrajinske kontraofanzive.

NASA
 

U razgovoru sa novinarima Aksjonov je rekao da su ruske snage na Krimu postavile sistem "moderne, duboke odbrane" i da imaju više nego dovoljno trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski kontranapad, prenosi AP.

- Ne smemo da potcenimo neprijatelja, ali definitivno se može reći da smo spremni (za napad) i da neće biti katastrofalnih posledica - rekao je Aksjonov.

17.57 - DNR: Ukrajinski vojnici se predaju u području Avdejevke

Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

- Sada se upravo u ovoj oblasti (Avdejevke) nalazi dosta vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju - rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

17.32 - Kuleba: Vašington i dalje podržava napore Kijeva u ratu protiv Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba danas je izjavio da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken uverio da Vašington i dalje podržava napore Kijeva da pobedi u ratu sa Rusijom i odbacio pokušaje da se baci sumnja na ukrajinske vojne kapacitete.

AP Photo/Virginia Mayo
Dmitro Kuleba

16.35 - Egipat: Pisanje "Vašington posta" o isporuci raketa Rusiji nije tačno

Pisanje "Vašington posta" o planovima Egipta da isporuči rakete Rusiji nisu tačni, izjavio je danas neimenovani zvaničnik egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ono što su objavile novine je falsifikat i nije zasnovan ni na čemu - javila je televizija Al-Kahera el Ekbarija, pozivajući se na egipatskog zvaničnika, preneo je TASS.

- Egipat vodi uravnoteženu politiku sa svim međunarodnim stranama i ključni faktori te politike su mir, stabilnost i razvoj - istakao je neimenovani zvaničnik.

16.05 - Već 80 odsto Artjomovska se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, piše Sputnjik.

15.20 - Danska: Zapad bi do leta mogao da odluči da pošalje borbene avione u Ukrajinu

Zapad bi mogao do leta da donese odluku o slanju borbenih aviona u Ukrajinu, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lend Poulsen, prenosi Figaro.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kraljevine smatra da bi situacija sa isporukama lovaca Kijevu mogla postati jasnija nakon što Poljska i Slovačka pošalju svoje MiG-29 Kijevu.

Poulsen napominje da je potrebno vreme da se razgovara o ovom pitanju, ali odluka može biti doneta u „kratkoročnom roku“.

15.27 - Rusija: Duma usvojila zakon o jedinstvenom registru vojnih obveznika

AP Photo
 

Ruska Duma je na današnjoj plenarnoj sednici  usvojila zakon o jedinstvenom registru vojnih obveznika.

Vojni registar formiraju vojni komesarijati na način koji propisuje Vlada Ruske Federacije, u automatizovanom režimu na osnovu informacija iz državnog informacionog izvora, navodi se u tekstu amandmana koji je odobren u drugom čitanju.

Zakonom je, takođe, utvrđeno da se poziv može umnožavati elektronskim putem, prenele su RIA Novosti.

15.03 - Mađarska i Rusija produžile sporazum o dodatnim isporukama gasa

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto, izjavio je danas da je Mađarska obnovila sporazum o dodatnim isporukama gasa sa Rusijom.

- Uspeli smo da se dogovorimo o mogućnosti kupovine većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, uglavnom kroz Turski tok - rekao je Sijarto.

Kako navodi TASS, takođe će na snazi ostati sporazum između Mađarske i ruske kompanije Gazprom, prema kom će Mađarska moći da dobije odlaganje plaćanja gasa u slučaju naglog rasta cena gasa.

13.52 - Danilov: Imamo više od tri opcije za kontraofanzivu

Kijev će odlučiti o kontraofanzivi „u poslednjem trenutku“, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

AP Photo/Andrii Marienko
 

- Ako neko misli da imamo samo jednu opciju, to nije tako - rekao je Danilov i dodao da ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu.

13.23 - "Rusija je spremna za kontraofanzivu Ukrajine"

Ruske snage spremne su za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca, izjavio je savetnik v. d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, nema mnogo pravaca kojima ukrajinske snage mogu da izvrše kontraofanzivu.

- Najavljene su ofanzive u donjeckom pravcu, u artjomovskom – povratak grada. I naravno, tu je Krim i zaporoški pravac - precizirao je Gagin za televiziju „Rusija 1“.

- Mi smo spremni, imamo prilično ešeloniranu odbranu, spremne su snage i sredstva. I mislim da smo u svim predloženim pravcima ove ofanzive sasvim spremni za nju - naglasio je Gagin.

Kako je naveo, Ukrajina trenutno nema dovoljno rezervi na kontakt liniji za uspeh kontraofanzive.

13.05 - Moravjecki otputovao u trodnevnu posetu SAD u cilju jačanja međusobne saradnje

Poljski premijer Mateuš Moravjecki otputovao je danas u trodnevnu posetu SAD, koja ima za cilj jačanje ekonomske i odbrambene saradnje dve zemlje.

 

 

Moravjecki bi trebalo da se sastane danas sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris u Beloj kući, sa kojom će razgovarati, između ostalog i o daljoj podršci Ukrajini.

12.10 - Arestovič: Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje za devet meseci

Bivši savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Oleksij Arestovič, izjavio je da Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje u roku od šest do devet meseci.

Arestovič je dodao da bi to ipak značilo narušavanje međunarodnih dogovora kojih Kijev treba da se pridržava. 

11.55 - Pušilin: Cilj nam je da opkolimo Avdejevku

V.d. šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da je pred ruskim snagama zadatak da se opkoli Avdejevka.

- Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana, momci se kreću - rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage više nemaju otvorene puteve prema gradu za snabdevanje. Što se tiče ugljedarskog pravca, ruske snage tamo pokušavaju da poboljšaju svoje položaje. Prema njegovim rečima, u gorlovskom pravcu položaji su značajno poboljšani.

AP photo
Denis Pušilin


10.06 - U Belgorodu dron pao na aerodrom

Na aerodrom u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, pala je bespilotna letelica, izjavio je danas predstavnik hitnih službi.

- Dron se srušio u ponedeljak popodne, ograda aerodroma je lakše oštećena - rekao je on.

Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo. 

9.07 - Japan ozbiljno zabrinut zbog zajedničke aktivnosti ruske i kineske vojske

Japan je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog zajedničke aktivnosti ruskih i kineskih oružanih snaga u blizini svojih granica, navodi se u godišnjem izveštaju japanskog ministarstva spoljnih poslova. 

AP Photo
 

7.25 - Banka Rusije: Problemi zapadnih banaka ograničeno utiču na rusku ekononomiju

 Problemi s kojima se suočavaju zapadne banke imaju ograničen uticaj na rusku ekonomiju, ali potencijalni pad cena i pad tražnje za ruskom izvoznom robom nose određene rizike, saopštila je Centralna Banka Rusije u analizi rizika na finansijskom tržištu.

U analizi se navodi da su efekti problema banaka u zapadnim zemljama za Rusiju ograničeni, jer je rusko finansijsko tržište u znatnoj meri izolovano, s obzirom na sankcije i mere regulacije nacionalne valute.

- Međutim potencijalno smanjenje globalnih cena i pad potražnje za ruskim izvoznim proizvodima u uslovima globalne recesije i dalje mogu da utiču na Rusiju - dodaje se u analizi Centralne Banke Ruske Federacije, prenosi TASS. 

7.15 - Ukrajina pozvala strane pilote borbenih aviona F-16 da se bore protiv Rusije

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su "voljni i sposobni" da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Reznikov je uputio ovaj apel tokom zajedničkog brifinga za novinare sa danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom u medija centru u Odesi, prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN.

- Ovaj poziv je upućen pilotima. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 i voljni su da učestvuju (u ratu), spremni smo da im otvorimo vrata - rekao je Reznikov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike