U Kamenec-Podolskom u Ukrajini počeo juriš na hram UPC

10.04.2023

22:54

0

Autor: M. Vu.

U gradu Kamenec-Podolski, koji se nalazi u Hmeljničkoj oblasti Ukrajine, počeo je juriš na crkvu mučenica Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije

U Kamenec-Podolskom u Ukrajini počeo juriš na hram UPC
Copyright AP/Efrem Lukatsky

U gradu Kamenec-Podolski, koji se nalazi u Hmeljničkoj oblasti Ukrajine, počeo je juriš na crkvu mučenica Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije iz kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

- Počeo je napad na hram mučenica Vere, Nadežde, Ljubavi i njihove majke Sofije, koji se nalazi na teritoriji katedrale - navodi se u izveštaju.

Napad izvode tinejdžeri, koje predvodi nekoliko kustosa. Policija, međutim, ne interveniše.

Ukrajinska pravoslavna crkva je najavila novi pokušaj zauzimanja Saborne crkve Aleksandra Nevskog u gradu Kamenec-Podoljsku u Hmeljničkoj oblasti.

Pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) okupile su se 8. aprila u blizini zidina Saborne crkve Aleksandra Nevskog u Kamjancu-Podilskom. Okupljeni radikali pozvali su da se hram prenese iz UPC u PCU. Unija pravoslavnih novinara objavila je snimak na kome parohijani kažu da su radikali upotrebili gas protiv njih. Izvor je rekao i da se sudski pozivi ne daju mladima koji su u velikom broju u hramu i učestvuju u neredima.

Takozvanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine (PCU) formirali su 2018. godine u Kijevu sveštenstvo koje nije htelo da bude pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve. Kasnije je PCU dobila autokefalnost od carigradskog patrijarha Vartolomeja. Ruska i Ukrajinska pravoslavna crkva ne priznaju kanonski status ove organizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike