Sedmica u svetu: Trampov šou, Finska ušla u NATO i likvidacija ruskog blogera

09.04.2023

21:14

0

Poljakinja Julija Faustina je konačno saznala da li je nestala Medlin Meken, a SIlvio Berluskoni je počeo da prima hemoterapiju zbog leukemije

Sedmica u svetu: Trampov šou, Finska ušla u NATO i likvidacija ruskog blogera
Copyright AP Photo/Sergei Grits/Curtis Means via Pool/Ludovic Marin/Pool/Profimedia

U nedelji za nama (od 3. do 9. aprila) nekadašnji predsednik Donald Tramp postao je prvi američki lider koji se našao na sudu, Finska je postala 31. članica NATO-a, a osim što su se protesti nastavili širom Izraela, izraelska policija je upala u džamiju Al Aksa.

Likvidacija ruskog blogera i ratnog izveštača

Ruski bloger i ratni izveštač, Vladlen Tatarski, ubijen je u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu. Za teroristički čin uhapšena je Darija Trepova koja se sumnjiči da je Tatarskom poklonila gipsanu statuu u kojoj je bila sakrivena bomba.

Predsednik Rusije Vladimir Putin  odlikovao je blogera Ordenom za hrabrost vojnog izveštača. Tatarski je sahranjen u Moskvi.

Donald Tramp na sudu zbog Stormi Danijels

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice pred sudom na Menhetnu, koju je protiv njega podnelo njujorško tužilaštvo. 

Optužnica je povezana sa istragom koju je protiv Trampa vodio tužilac Alvin Brag jer je 130.000 dolara isplatio porno glumici Stormi Danijels kako bi ćutala o njihovoj aferi.

Tanjug/AP/Mary Altaffer
Donald Tramp na sudu na Menhetnu

Sledeće saslušanje zakazano je za 4. decembar, otprilike dva meseca pre zvaničnog početka republikanskih primarnih izbora za predsedničku trku 2024. godinu.

Finska ušla u NATO

Finska je zvanično postala 31. članica NATO-a.

Šef finske diplomatije Peka Havisto potpisao je u Briselu dokument o članstvu te zemlje u NATO, rekavši da je čin potpisivanja bio "istorijski".

Pristupanje Finske NATO je istorijski događaj i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Johanna Geron, Pool Photo via AP
Podizanje finske zastave u Briselu

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da širenje NATO-a primorava Rusiju da preduzme kontramere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost i u taktičkom i strateškom smislu.

Takođe, u Finskoj su održani parlamentarni izbori na kojima se premijerka Sana Marin nije proslavila. Ona je priznala poraz i više neće biti na čelu vlade te zemlje.

Najviše glasova osvojila je opoziciona desničarska Nacionalna koalicija (NPC), koju predvodi Peteri Orpo. 

Julija Faustina nije Medlin Meken

Poljakinja Julija Faustina, koja je tvrdila da je nestala Medlin Meken, saznala je zahvaljujući DNK analizi da to ipak nije slučaj. Podsetimo, Medlin Meken (4) je nestala 2007. godine iz apartmana tokom porodičnog odmora u Portugalu i do danas nije otkriveno šta joj se dogodilo.

Silvio Berluskoni ima leukemiju

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju (86) dijagnostikovana je leukemija, a on se od srede nalazi na odeljenju  intenzivne nege u bolnici San Rafael u Milanu, nakon što je imao problema sa disanjem.

AP Photo/Gregorio Borgia
Silvio Berluskoni

Lekar bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, Alberto Cangriljo, koji ga leči od upale pluća rekao je da pacijent dobro reaguje na tretman.

Makron i Fon der Lajenova u Pekingu

Francuski predsednik Emanuel Makron je, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, bio u trodnevnoj poseti Kini gde su se sastali i sa tamošnjim liderom Sijem Đinpingom.

Kina je voljna da sarađuje sa Evropskom unijom na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju "mešanja" i izazova kako bi dala novi impuls odnosima Kine i EU, izjavio je predsednik Kine Si Đinping.

Ludovic Marin/Pool Photo via AP
Emanuel Makron, Si Đinping i Ursula fon der Lajen

On se, takođe, osvrnuo i na pitanje Tajvana rekavši da su "bilo čija očekivanja da će Kina učiniti neke ustupke kada je reč o Tajvanu pusti snovi".

Kina je uvela i dodatne sankcije tajvanskoj, "defakto ambsadorki" u SAD Hsiao Bi-kim, zabranjući njoj i njenoj porodici da uđu na glavnu teritoriju Kine, Hong Konga i Makau.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike