Finska ušla u NATO: Stoltenberg kaže da je to istorijski događaj, a evo šta misli Kremlj

04.04.2023

12:25

0

Očekuje se da će joj uskoro i Švedska pridružiti

Finska ušla u NATO: Stoltenberg kaže da je to istorijski događaj, a evo šta misli Kremlj
Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Finska je zvanično postala 31. članica NATO-a, saopštio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Alijansa tek treba zvanično da se oglasi.

Šef finske diplomatije Peka Havisto potpisao je u Briselu dokument o članstvu te zemlje u NATO. Dokument će potom biti predat predstavnicima SAD u sedištu NATO, posle čega Finska i zvanično postaje 31. punopravna članica vojne alijanse. Havisto je rekao da je čin potpisivanja "istorijski".

Pristupanje Finske NATO je istorijski događaj i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da će Alijansa obezbediti da i Švedska postane punopravni član.

- Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je kao deklarisani cilj invazije na Ukrajinu postavio manje NATO-a. To postaje upravo suprotno - rekao je prethodno Stoltenberg novinarima, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza.

- Finska danas, a uskoro će i Švedska postati punopravni član Alijanse - kazao je Stoltenberg.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

Kremlj: Rusija primorana da preduzima kontramere

Širenje NATO-a primorava Rusiju da preduzme kontramere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost i u taktičkom i strateškom smislu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj smatra da se time ponovo pogoršava situacija. Širenje NATO-a je napad na našu bezbednost i nacionalne interese Rusije. Upravo tako gledamo na to. Naravno, to nas primorava da preduzimamo kontramere kako bismo osigurali našu bezbednost u taktičkoj i strateškoj sferi - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

Kako je precizirao, kontramere će biti onakve kakve Rusija bude smatrala neophodnim.

- Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati u Finskoj, kako će severnoatlantski blok koristiti teritoriju Finske u smislu raspoređivanja oružja, sistema, infrastrukture koja će biti blizu naših granica i koja će nas potencijalno ugrožavati. U zavisnosti od toga ćemo i donositi mere. Naša vojska će vas o svemu blagovremeno obavestiti - dodao je portparol Kremlja.

Stoltenberg: NATO neće rasporediti vojsku u Finskoj bez dozvole te zemlje

Severnoatlantska alijansa neće raspoređivati nikakve trupe u Finskoj bez dozvole te zemlje, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- To će biti odluka Finske. U Finskoj neće biti nikakvih trupa NATO-a bez saglasnosti finske strane - rekao je Stoltenberg.

Kako je istakao, Finska će ulaskom u NATO „doneti i razvijenu vojnu industriju i visoko profesionalnu vojsku“

Peskov je takođe kazao da ulazak Finske u NATO ne može a da ne utiče na prirodu bilateralnih odnosa sa Moskvom, jer je NATO neprijateljska struktura.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

Takođe je objasnio da se situacija sa ulaskom Finske u NATO suštinski razlikuje od problema sa Ukrajinom, jer Finska „nikada nije bila anti-Rusija i sa njom nije bilo sporova, dok je sa Ukrajinom dijametralno suprotna situacija i potencijalno mnogo opasnija“.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike