Novi snimci ubistva Tatarskog: Razgledao poklon, a onda je sve prasnulo (VIDEO)

04.04.2023

10:25

0

Autor: N.P.

Moskva je za ubistvo Vladlena Tatarskog optužila specijalne službe Ukrajine

Novi snimci ubistva Tatarskog: Razgledao poklon, a onda je sve prasnulo (VIDEO)
Copyright Telegram/SHOT

Na internetu se pojavio snimak koji pokazuje šta se događalo minut pre eksplozije u kafiću u Sankt Peterburgu kada je ubijen ruski vojni izveštač Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin).

On je učestvovao na jednom javnom događaju i dok se obraćao publici, devojka mu je prišla i urušila poklon. Radilo se o jednoj statui, a Tatarski je devojku, koja se predstavila kao Nastja, pozvao da sedne bliže.

Tada je i sam počeo da razgleda poklon, a devojka je odlučila da sedne što dalje.

Kada joj je Tatarski zahvalio, statua je eksplodirala i ubila ga na mestu. Više od 30 ljudi je povređeno.

Osumnjičena, pravog imena Darija Trepova, uhapšena je u ponedeljak u jednom iznajmljenom stanu.

Trepova je i ranije bila na radaru Istražnog komiteta jer je protestovala zbog ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, a lokalni mediji izveštavaju da je vodila "patriotske" naloge na Telegramu kako bi se infiltrirala u krugove bliske Tatarskom.

Ubistvo Tatarskog ruske vlasti su okarakterisale kao teroristički napad, što znači da Trepovoj preti i do 25 godina zatvora.

Ona je istakla da nije znala da je u statui sakriven eksploziv već samo uređaj za prisluškivanje.

Međutim, ima dokaza koji govore da je u sve bila dobro upućena pošto je odmah posle eksplozije otišla u stan u kome je promenila izgled, skratila kosu i presvukla se. Potom se, navodno, spakovala i odvezla na drugu adresu, a automobile je menjala nekoliko puta. Četiri sata kasnije je završila u stanu svog prijatelja u kome je na kraju i uhapšena.

Ruske vlasti su saopštile da sumnjaju da je Trepova radila za izvesnog Romana Popkova (44) koji je jedno vreme radio kao novinar, a osuđivan je zbog "huliganizma i ekstremističkh činova". Mediji prenose da je podržao državni udar u Ukrajini 2014. i da je od tada radio protiv Rusije.

Bio je lider moskovskog ogranka Nacionalboljševičke partije Rusije koja je u toj zemlji prepoznata kao ekstremistička organizacija.

- Teroristički napad na poznatog ratnog izveštača Vladlena Tatarskog planirale su ukrajinske specijalne službe uz učešće agenata iz redova pristalica Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog - naveo je ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma.

Kako je navedeno, napad su planirale "specijalne službe Ukrajine uz učešće agenata iz redova onih koji sarađuju sa takozvanim Fondom za borbu protiv korupcije Navaljnog, čiji je aktivni pristalica pritvorena Darija Trepova“, prenose RIA Novosti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike