Oglasio se ambasador Srbije u Sofiji: Neizvesno da li će u Bugarskoj biti formirana redovna ili službena vlada!

03.04.2023

19:13

0

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo da će se buduća Vlada Bugarske, bilo da bude redovna ili službena, suočiti sa nizom problema koji su zadesili Evropu i svet

Oglasio se ambasador Srbije u Sofiji: Neizvesno da li će u Bugarskoj biti formirana redovna ili službena vlada!
Željko Jović ambasador - Copyright sofia.mfa.gov.rs

Ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović, povodom rezultata parlamentarnih izbora u Bugarskoj, rekao je danas da nije izvesno da li će biti formirana redovna ili službena vlada.

- Može se očekivati da posle ovog izbornog ciklusa Bugarska ima još jednu službenu vladu i da možda tamo u oktobru ode na još jedne prevremene izbore. Kažem možda, jer i kod najvažnijih političkih subjekata u Bugarskoj postoji snažna svest o neophodnosti formiranja redovne vlade - rekao je Jović za Tanjug.

On je izrazio nadu da će Bugarska formirati redovnu vladu, jer je uvek bolje da to bude redovan kabinet.

- Tada su nekako i ministri smireniji i opušteniji kada znaju da mogu da računaju na neki duži vremenski period, najbolje naravno četiri godine. U svakom slučaju, mi nećemo odustati od toga da sa našim bugarskim partnerima gradimo najbolje moguće odnose - rekao je ambasador.

Jović je kazao da su kompromisi prilikom formiranja vlade nužni i objasnio da će manje partije imati koalicioni potencijal za formiranje vlade.

Pixabay
 

- Postavlja se veliko pitanje, kolika je spremnost, želja, volja i da li će svi biti za formiranje tog redovnog kabineta zato što sve neće biti na jednoj ili drugoj koaliciji, koje su osvojile najviše glasove, nego će se pitati i manje stranke koje mogu da nose taj koalicioni potencijal dovoljan za formiranje redovne vlade - naveo je Jović.

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo da će se buduća Vlada Bugarske, bilo da bude redovna ili službena, suočiti sa nizom problema koji su zadesili Evropu i svet. "Energetska kriza, prehrambena kriza, određena politička kriza. U svakom slučaju, niz izazova za Bugare koji će sigurno zahtevati jaku vladu i bilo bi najbolje da to bude redovna vlada", rekao je Jović.

On je podsetio da je jedan od najvećih spoljnopolitičkih prioriteta Bugarske ulazak u Šengen, čijem bi bržem realizovanju doprinela redovna vlada. Na pitanje kakvi će biti odnosi Srbije sa Vladom Bugarske, Jović je rekao da je u prethodne dve godine saradnja dve zemlje bila korektna i da postoji dosta zajedničkih aktivnosti.

- Moram da pomenem da jedan od trenutno najvažnijih projekata iz energetike, a u pitanju je interkorektor Srbija - Bugarska. Mi smo na tom projektu bili vrlo angažovani, naše Ministarstvo energetike, Srbijagas i sve druge nadležne institucije, a naravno u tesnoj koordinaciji sa konkretnim institucijama prethodne službene Vlade Republike Bugarske - rekao je Jović.

Srbija i Bugarska teže da prodube odnose u svim aspektima

Komentarišući buduću saradnju, Jović je naveo da pored energetike, Srbija i Bugarske teže da prodube odnose u svim aspektima i da se ekonomska saradnja znatno povećala od njegovog stupanja na funkciju 2019. godine.

Profimedia
 

- Kada sam ja došao u Bugarsku, 2019. godine, mi smo imali ukupnu robnu razmenu na nivou oko jedne milijarde evra na godišnjem nivou. Danas smo došli do gotovo dve milijarde evra na godišnjem nivou te razmene, što svedoči o tome koliko se ta saranja produbila - rekao je ambasador.

Jović je zaključio da je veoma važno da za vreme prehrambenih, energetskih i drugih kriza, koje pogađaju stanovništvo i Srbije i Bugarske, saradnja dve zemlje postane još čvršća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike