Otkriveni novi detalji o hapšenju bivšeg predsednika SAD: Trampu neće biti stavljene lisice tokom boravka na sudu

01.04.2023

13:19

0

U proces će verovatno biti uključene desetine ili možda stotine agenata Tajne službe

Otkriveni novi detalji o hapšenju bivšeg predsednika SAD: Trampu neće biti stavljene lisice tokom boravka na sudu
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Sudsko saslušanje Donalda Trampa zakazano je za utorak popodne, a tom prilikom on neće nositi lisice, piše američki portal Si-Bi-Es njuz.

Očekuje se da će bivši predsednik doleteti sa Floride svojim privatnim avionom i predati se tamošnjim federalnim agentima da ga zaštite.

Velika porota je optužila Trampa u vezi sa isplatom od 130.000 dolara porno-zvezdi Stormi Danijels. Optužbe još nisu javne, a Trampov advokat je u petak rekao da i on tek treba da pročita optužnicu.

Zvaničnik za sprovođenje zakona rekao je da se očekuje da će Tramp svojim privatnim avionom odleteti u Njujork u ponedeljak pre nego što se preda zvaničnicima u utorak.

U proces će verovatno biti uključene desetine ili možda stotine agenata Tajne službe, dodao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Trampu neće biti stavljene lisice, dodao je zvaničnik, rekavši da se one obično koriste samo kad se smatra da osumnjičeni predstavlja rizik za bezbednost.

AP Photo/Evan Vucci
 

Trampov advokat Džo Takopina rekao je za Ej-Bi-Si njuz da će se Tramp „verovatno“ pojaviti na sudu u utorak, „ali ništa nije sigurno“.

Tužioci će „pokušati da izvuku svaki komadić publiciteta iz ove stvari", rekao je on, dodajući da "predsedniku neće biti stavljene lisice".

- Razumeo sam da će zatvoriti blokove oko zgrade suda, zatvoriti zgradu suda - nastavio je on.

Bezbednost koordiniraju FBI, Njujorška policija, Tajna služba i službenici suda u Njujorku.

Izvori kažu da se pripremaju za moguće scenarije koji uključuju napade na Trampa, tužioce, porotnike ili članove javnosti. Okružno tužilaštvo je dobilo „mnoge pretnje", rekli su izvori.

AP Photo/Evan Vucci
 

U petak su ulice oko zgrade suda bile mirne, ali su se barikade podizale u iščekivanju onoga što se može dogoditi sledeće nedelje. Policajci su bili u patroli i pripremali su se bezbednosni planovi. Mnogi očekuju da će oblast biti zatvorena kada bivši predsednik dođe na sud.

Kancelarija okružnog tužioca je prvobitno zatražila od Trampa da se preda u petak, navodi „Politiko", ali je zahtev odbijen jer je bilo potrebno više vremena za bezbednosne pripreme.

Tramp (76) negira da je počinio prekršaj. On je prvi aktuelni ili bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnom optužbom. Nejasno je koliko je optužbi sadržano u optužnici koja je i dalje zapečaćena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike