Slučaj bez presedana: Za šta je optužen Donald Tramp, kakva bi mogla da bude presuda i može li i dalje da bude kandidat za predsednika SAD?

31.03.2023

21:13

0

Tačne optužbe još nisu otkrivene, ali su stvari navedene u nastavku poznate

Slučaj bez presedana: Za šta je optužen Donald Tramp, kakva bi mogla da bude presuda i može li i dalje da bude kandidat za predsednika SAD?
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Bivši predsednik Sjedinenih Američkih Država Donald Tramp suočava se sa predstojećim hapšenjem po optužbama koje proizilaze iz istrage o isplati 130.000 dolara porno-zvezdi Stormi Danijels 2016.

Nakon što je velika porota u Njujorku u četvrtak izglasala optužnicu protiv njega, on je postao prvi bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama.

Tačne optužbe još nisu otkrivene, ali su stvari navedene u nastavku poznate.

Za šta je Tramp optužen?

Zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels kontaktirala je 2016. medije nudeći da proda svoju priču o, kako je rekla, preljubničkoj aferi koju je imala sa Donaldom Trampom 2006.

Trampov tim je saznao za ovo, a njegov advokat Majkl Koen platio je 130.000 dolara gospođi Danijels da bi ćutala.

Ovo nije protivzakonito. Međutim, kada je Tramp nadoknadio troškove gospodinu Koenu, u zapisniku o uplati stajalo je da su plaćeni pravni troškovi. Tužioci kažu da to znači da Tramp falsifikuje poslovnu dokumentaciju, što je krivično delo u Njujorku.

AP Photo/Evan Vucci
 

Tužioci bi takođe potencijalno mogli da tvrde da se time krši izborni zakon, jer je njegov pokušaj da sakrije svoje isplate gospođi Danijels bio motivisan time što nije želeo da birači saznaju da je imao aferu sa njom. Prikrivanje prekršaja falsifikovanjem evidencije bilo bi krivično delo, što je teža optužba.

Čak i zagovornici gonjenja priznaju da u svakom slučaju ovo nije jasan slučaj. Malo je presedana za takvo krivično gonjenje, a prethodni pokušaji da se političari optuže za prelazak granice između finansiranja kampanje i lične potrošnje završili su se neuspehom.

Kako je Tramp optužen?

Odluka o podizanju optužnice ostaje na okružnom tužiocu Njujorka Alvinu Bregu. On je postavio veliku porotu da ispita da li ima dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog gonjenja i jedini je znao kada će se o optužnici glasati.

Velika porota je navodno odlučila da podigne optužnicu u četvrtak, ali trenutno nije poznato koje optužbe su navedene u njoj.

Šta je velika porota?

AP Photo/Tony Dejak, File
 

Breg je obavestio Trampa i njegove advokate, sa kojima je vodio pregovore o tome kako i kada će se bivši predsednik pojaviti u Njujorku radi zvaničnog hapšenja i prvog saslušanja na sudu.

Dokument koji predstavlja zvanične optužbe protiv Trampa neće biti objavljen sve dok sudija ne pročita optužbe protiv njega.

S obzirom na istorijsku prirodu takvog poteza i zabrinutost za bezbednost, detalji Trampovog pojavljivanja u Njujorku donekle su nepoznati.

Trampovi advokati su nagovestili da će on sarađivati sa njujorškim vlastima, tako da neće biti raspisan nalog za njegovo hapšenje.

Tramp ima svoj lični avion i mogao bi njime da odleti na jedan od nekoliko aerodroma u njujorškim oblastima, a zatim automobilom doputuje do donjeg suda na Menhetnu.

Kako će se odigrati hapšenje?

U okviru pregovora sa tužiocima sud bi takođe mogao da pristane da odobri Trampu privatan ulaz u sud, umesto da uđe na ulaz na koji ulaze tipični prestupnici pred medijima.

AP Photo/Evan Vucci
 

Međutim, kada uđe, Trampu će biti uzeti otisci prstiju i biće fotografisan kao i svi drugi optuženi. Takođe će mu biti pročitana njegova prava, prilikom čega će biti podsećen na njegovo ustavom zagarantovano pravo na advokata i pravo da odbije da razgovara sa policijom.

Optuženi za krivično delo obično su privremeno vezani lisicama, iako će Trampovi advokati pokušati da to izbegnu u njegovom slučaju. Tokom čitavog procesa pratiće ga agenti Tajne službe.

Tramp bi nakon toga čekao u pritvorskom delu ili ćeliji da se pojavi pred sudijom. Čitanje optužnice i izjašnjavanje optuženog o krivici pred sudijom biće otvoreni za javnost.

Kada se predmet zabeleži i sudija bude izabran, saznaće se i drugi detalji, kao što su vreme suđenja i moguća ograničenja putovanja i zahtevi za kauciju za optuženog.

Prekršajna presuda rezultirala bi novčanom kaznom. Ako bi Tramp bio osuđen za krivično delo, suočio bi se sa maksimalnom kaznom od četiri godine zatvora, iako neki pravni eksperti predviđaju da je novčana kazna verovatnija i da je malo verovatno da će završiti iza rešetaka.

Može li se i dalje kandidovati za predsednika?

Optužnica ili čak krivična presuda ne bi sprečile Trampa da nastavi svoju predsedničku kampanju ukoliko to bude želeo i on je dao sve naznake da će to i uraditi bez obzira na to šta se desi.

AP Photo/Evan Vucci
 

U američkom zakonu ne postoji ništa što sprečava kandidata koji je proglašen krivim za zločin da vodi kampanju i da bude predsednik, čak i iz zatvora.

Međutim, Trampovo hapšenje svakako bi zakomplikovalo njegovu predsedničku kampanju.

Iako bi to moglo dovesti do toga da se neki republikanski glasači okupe oko svog borbenog šampiona, to bi mogao biti značajan minus za kandidata u predizbornoj kampanji koji pokušava da dobije glasove i da učestvuje u debatama.

Takođe bi produbio i rasplamsao već oštre podele unutar američkog političkog sistema.

Konzervativci veruju da se bivši predsednik drži drugačijeg standarda pravde, dok liberali na to gledaju kao na pitanje pozivanja na odgovornost prekršilaca zakona, čak i onih na najvišim pozicijama.

Odloženo hapšenje

Okružno tužilaštvo Menhetna zatražilo je u petak da se Donald Tramp preda nakon što je velika porota izglasala optužnicu protiv bivšeg predsednika.

 

 

Međutim, Trampovi advokati su odbili zahtev rekavši da je Tajnoj službi, koja obezbeđuje bezbednosne detalje za bivšeg predsednika, potrebno više vremena da se pripremi.

O ovim detaljima pregovora pisao je „Politiko", koji tvrdi da je informacije dobio od izvora iz organa za sprovođenje zakona, što je potvrdio Džo Takopina, advokat bivšeg predsednika, naglašavajući izuzetno delikatnu prirodu optužnice bez presedana.

Do četvrtka nijedan bivši predsednik u istoriji nije krivično gonjen. I same optužbe i njihova primena postavili su zemlju na nepoznat pravni i politički teren.

Očekuje se da će se Tramp predati kancelariji tužioca na Menhetnu, u petak je potvrđeno da će do toga doći u utorak. Na kraju će Tajna služba morati da uskladi uslove predaje sa sudskim zvaničnicima i njujorškom policijom.

Iako se ne veruje da će se Tramp odupirati hapšenju, guverner Floride Ron Desantis, verovatno glavni Trampov protivnik 2024. u okviru Republikanske stranke, rekao je na Tviteru da njegova država „neće pomoći prilikom ekstradicije s obzirom na sumnjive okolnosti“ povezane sa Alvinom Bregom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike