Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija! U Veroni održan protest protiv NATO, EU i antiruskih sankcija

01.04.2023

16:19

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija! U Veroni održan protest protiv NATO, EU i antiruskih sankcija
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini ušao je u 402. dan.

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Rusija je obustavila razmenu podataka o svojim nuklearnim aktivnostima sa SAD.

Najvažnije činjenice

U toku je 402. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

22.02 - Eksploziv na zgradu Doma kulture

Ukrajinska vojska noćas je bacila sa drona eksploziv na zgradu Doma kulture u selu Dronovka Gluškovskog okruga u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na Telegramu.

Kako je precizirao, niko nije povređen u napadu, ali su geleri polomili prozore i oštetili fasade na dve obližnje zgrade.

21.24 - Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost čula se u Zaporoškoj oblasti, a tačnije u onom delu koji je pod kontrolom kijevskih snaga, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se upalile u 18.23 po lokalnom vremenu, a to je potvrdio i predstavnik lokalne vlasti Anatolij Kurtjov.

19.51 - Sud odlučio: Igumanu Kijevsko-pečerske lavre dva meseca kućnog pritvora i zabrana obraćanja vernicima

Kijevski sud doneo je odluku da se igumanu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavelu, odredi kućni pritvor od dva meseca i da se zabrani obraćanje vernicima.

Kijevsko tužilaštvo je tvrdilo da namesnik Kijevsko-pečerske lavre ne poštuje sud i odugovlači slučaj.

Istovremeno, kako prenose mediji, sve se više ljudi okuplja u Lavri.

Printscreen/Youtube/Телеканал Київ
Igumanu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavelu, dva meseca kućnog zatvora

Mitropolit je prethodno stigao u Ševčenkovski okružni sud Kijeva nakon što je sud preinačio odluku da se saslušanje održi 3. aprila na danas popodne.

Ranije danas starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom. 

Potom su pripadnici SBU izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da su mitropolita pozvali i na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.

Starešina Kijevsko-pečerske lavre je rekao da je sve što se trenutno događa progon crkve.

18.44 - Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Posle Vagnera, Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju (PMC), objavio je danas Jevgenij Primakov, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom, Rosotrudničestvo, prenela je Anadolija.

Primakov je na Telegramu naveo da je agenciji potrebna vlastita vojna snaga kako bi zaštitila svoje podružnice u "neprijateljskim" zemljama.

"Rosotrudničestvo je prisiljeno da reauguje na pogoršanu situaciju daljnim radom naših kancelarija u neprijateljskim zemljama, shvatajući da će se histerične optužbe protiv nas nastaviti", rekao je on.

17.27 - Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na  sajtu predsednika.

Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TASS.

Zelenski je, između ostalog, uveo sankcije protiv poslanika iz samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije.

16.18 - U Veroni održan protest protiv NATO, EU i antiruskih sankcija

 

 

Učesnici protesta se zalažu za saradnju sa Ruskom Federacijom: smatraju da koncept slobode nema granice i neće dozvoliti našu civilizaciju uništava globalizam, evropsku saradnju i saradnju.

Na protestu su uz aplauz pocepane zastave NATO alijanse i Evropske unije.

15.28 - Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, optužila je Ukrajinu da traži nuklearno oružje, izvestio je danas državni medij KCNA.

15.16 - Ukrajinci donom napali rusko selo

Ukrajinska vojska noćas je bacila sa drona eksploziv na zgradu Doma kulture u selu Dronovka Gluškovskog okruga u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na Telegramu.

Profimedia
Ilustracija

Kako je precizirao, niko nije povređen u napadu, ali su geleri polomili prozore i oštetili fasade na dve obližnje zgrade.

14.31 - Ukrajinska SBU potvrdila da je mitropolitu Pavlu predata optužnica

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) potvrdila je danas da je starešini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavlu predata optužnica, navodeći da se on tereti za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini.

Kako se navodi u dokumentu, mitropolit je više puta uvredio verska osećanja Ukrajinaca, imao je neprijateljski odnos prema njima i negirao je i opravdavao agresiju Ruske Federacije, saopštila je SBU na kanalu na Telegramu, kako prenosi RIA Novosti.

14.14 - Jermak: Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN udarac za međunarodne odnose

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je na Tviteru da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, "sramotu", već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa. 

Jermak je u svom saopštenju kritikovao i Iran, koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva, prenosi Rojters.  

13.51 - Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

AP Photo/Natacha Pisarenko
 

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je jedan od pristalica PCU nasrnuo na jednog monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen.

Situacija je trenutno stabilna.

13.39 - Zelenski uveo nove sankcije Rusiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 33 Rusa i 225 preduzeća iz Rusije.

12.34 - Pistorijus: Ne možemo poslati više tenkova nego što smo obećali

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus isključio je mogućnost da Kijevu bude isporučeno više tenkova "leopard" od količine koja je ranije najavljena.

AP Photo/Gregor Fischer
Boris Pistorijus

Prema njegovim rečima, Nemačka i druge zemlje NATO imaju ograničene rezerve naoružanja.

11.53 - Kijev naručio poljske oklopne transportere

Ukrajina je naručila od Poljske 100 oklopnih transportera "rosomak", rekao je novinarima premijer Mateuš Moravjecki.

- Juče sam od ukrajinskog premijera Denisa Šmigalja dobio narudžbinu za 100 oklopnih transportera - rekao je on i dodao će to biti plaćeno sredstvima EU i delom američkim novcem koji dobija Kijev.

11.23 - Mitropolitu Kijevsko-pečerske lavre određen kućni pritvor

Mitropolit episkop Pavle, starešina Kijevo-pečerske lavre, saopštio je u subotu da su mu ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor.

11.02 - Šojgu: Rusija značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je danas sastanak u štabu združenih snaga ruske vojske o snabdevanju trupa oružjem, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Šojgu je istakao da "ruska vlada i ministarstvo odbrane stalno kontrolišu snabdevanje ruskih snaga oružjem", prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija je značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja.

Profimedia
 

9.16 - Mitropolit Kijevo-pečerske lavre: Osumnjičen sam za saradnju sa Rusijom

Starešina Kijevo-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da mu je danas uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za "saradnju sa Rusijom" i za "raspirivanje međureligijske mržnje".

- Danas u 7.30 uručen mi je dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče... Sada će izvršiti pretres - rekao je Pavel, prenosi RIA Novosti.

Kako su očevici rekli za tu agenciju, pripadnici službe bezbednosti Ukrajine su već počeli pretres.

- Kažu i da sam proklinjao predsednika (Ukrajine Volodimira Zelenskog) - rekao je Pavel, ističući da je reč o citiranju redova iz Jevanđelja.

8.43 - SAD spremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara, koji će uključivati radare, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo i on će biti objavljen u ponedeljak, prenosi Rojters prema izjavama tri američka zvaničnika.

Očekuje se da se u paketu nađe i više vrsta municije, uključujući i onu za tenkove, a tačan spisak vojne opreme biće poznat do kraja vikenda,saopštili su u petak zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

8.15 - Mili: Malo je verovatno da će Krim i Donbas biti vraćeni Ukrajini ove godine

AP Photo/Achmad Ibrahim
Mark Mili

Načelnik združenih generalštabova američke vojske, general Mark Mili izjavio je da je povratak Donbasa i Krima pod ukrajinsku kontrolu veliki i težak zadatak i da je malo verovatno da može biti ispunjen u kratkoročnoj perspektivi, tokom ove godine.

Kako je naveo u intervjuu za „Defense One“ na „okupiranom delu Ukrajine ima još nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika“.

Kada je reč o isporukama oružja Kijevu, Mili je rekao da SAD imaju malo raketa velikog dometa.

- Imamo relativno malo raketa ATACMS a moramo i da se uverimo da i mi imamo dovoljne zalihe municije - rekao je američki general.

 

7.53 - Likvidirana dva uporišta ukrajinskih snaga kod Marinke

Jedinice grupe „Jug“ su likvidirale dva uporišta ukrajinskih snaga i 15 vojnika kod mesta Marinka na području oko Donjecka, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma. 

7.36 - Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo granatira Donjeck. Ispaljeno je osam projektila kalibra koje koriste snage NATO.

AP Photo/Libkos
 

7.15 - Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija

Ruska obuka beloruskih pilota i potencijalno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je hitna, iznuđena reakcija na pretnje nacionalnoj bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov.

„Ruska obuka beloruskih pilota, koji mogu da upravljaju avionima specijalne nosivosti, odgovarajuća nadogradnja takvih aviona, kao i potencijalno razmeštanje taktičkih nuklearnih ubojnih sredstava na beloruskoj teritoriji su takođe hitna i iznuđena reakcija na izazove i rizike za nacionalnu bezbednost sa kojima se suočava Republika Belorusija“, rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN.

07.04 - Meljnik: Kijev nema dovoljno tenkova za kontraofanzivu

Kijev nema dovoljno tenkova na raspolalganju da pokrene kontraofanzivu, izjavio je zamenik šefa ukrajinske diplomatije Andrej Meljnik.

- Nećemo pokretati kontraofanzicu koja nije pripremljena. Trenutno imamo oko 50 - 60 tenkova koja su stigla sa Zapada, a Rusi su kao i ranije u stanju da svakodnevno proizvedu do 10 tenkova. To znači da ćemo mi još dugo vremena biti lišeni mogućnosti da preuzmemo inicijativu na bojnom polju - rekao je on.

Meljnik je istakao i da Evropa ne bi trebalo da ima „crvene linije“ kada je reč o i isporukama lovaca Ukrajini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike