Užasan režim u Mjanmaru "popustio"? Skoro 6.000 nedužnih civila ponovo na slobodi!

18.11.2022

22:54

0

Autor: 24sedam

Otkako je preuzela vlast, vojska je ugušila izveštavanje o protestima, izvršila racije u medijskim kompanijama, privela desetine novinara i oduzela dozvole za najmanje 10 medijskih kuća

Užasan režim u Mjanmaru "popustio"? Skoro 6.000 nedužnih civila ponovo na slobodi!
Mjanmar - Copyright Profimedia

Vlada Mjanmara pod vojnom kontrolom najavila je masovno oslobađanje zatvorenika u četvrtak kako bi obeležila nacionalni Dan pobede u zemlji.

Prema mjanmarskoj državnoj televiziji, pušteno je ukupno 5.774 zatvorenika.

Prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), organizaciji za praćenje prava, 16.232 osobe su privedene po političkim optužbama u Mjanmaru od kada je vojska zbacila demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru prošle godine.

 

 

AAPP kaže da je od uhapšenih 13.015 još uvek u pritvoru, a najmanje 2.465 civila su ubile snage bezbednosti u istom periodu.

Otkako je preuzela vlast, vojska je ugušila izveštavanje o protestima, izvršila racije u medijskim kompanijama, privela desetine novinara i oduzela dozvole za najmanje 10 medijskih kuća.

Većina privedenih zadržana je zbog navodnog izazivanja straha, širenja lažnih vesti ili agitacije protiv vladinih službenika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike