Odgovor na zverska dešavanja u Mjanmaru: EU uvela sankcije za 19 eksponenata vojnog režima!

08.11.2022

22:51

0

Navedeno je da postoji opasnost da dalja eskalacija nemira destabilizuje i druge delove jugoistočne Azije

Odgovor na zverska dešavanja u Mjanmaru: EU uvela sankcije za 19 eksponenata vojnog režima!
Vojska Mjanmara - Copyright Profimedia

Evropska unija danas je uvela sankcije za 19 zvaničnika i oficira oružanih snaga u Mjanmaru, državi u kojoj je nakon uvođenja vojne diktature prošle godine krenuo talas nasilja.

Odlukom EU zamrznuta je imovina visokim predstavnicima režima te azijske zemlje, kao i imovina Saveta državne uprave Mjanmara u Evropi, prenosi AP.

Navodi se da su među sankcionisanima i ministar za investicije i ekonomske odnose sa inostranstvom, glavni sudija u Vrhovnom sudu Mjanmara, visoka vojna lica i poslovni ljudi povezani sa oružanim snagama.

Dodaje se da im je EU zabranila i da putuju po Evropi.

Navedeno je da postoji opasnost da dalja eskalacija nemira destabilizuje i druge delove jugoistočne Azije.

EU u saopštenju napominje da je Savet za državnu upravu, uspostavljen u februaru 2021. nakon vojnog udara, odgovoran za politiku i aktivnosti koje potkopavaju demokratiju i vladavinu prava.

AP podseća da je Mjanmar pet decenija bio pod strogom vojnom upravom, što je dovelo do međunarodne izolacije i sankcija, da bi nakon odstupanja vojnih vlasti, Aung San Su Ći iz Nacionalne lige za demokratiju (NLD) pobedila na izborima 2015. godine, a međunarodna zajednica ublažila je većinu sankcija i uvećala investicije.

Taj period okončan je 1. februara 2021. godine, kada su oružane snage izvele državni udar posle osporavanja rezultata izbora u novembru 2020. godine, na kojima je velikom većinom pobedila NLD.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike