Meksički predsednik kritikovao SAD: Pričaju o slobodama, a drže Asanža! Pričaju o nasilju, a razneli su Severni tok

22.03.2023

17:24

1

Autor: N.P.

Obrador reagovao na godišnji izveštaj Stejt departmenta

Meksički predsednik kritikovao SAD: Pričaju o slobodama, a drže Asanža! Pričaju o nasilju, a razneli su Severni tok
Andres Manuel Lopez Obrador - Copyright AP Photo/Fernando Llano, File

Meksički predsednik, Andres Manuel Lopez Obrador, optužio je SAD da šire laži o kršenju ljudskih prava u njegovoj zemlji.

Tokom konferencije za novinare, Obrador je odbacio godišnji izveštaj Stejt departmenta u kome se upozorava na "značajne probleme kada je reč o ljudskim pravima u Meksiku".

Pominju se "proizvoljna i nezakonita ubistva" policije i vojske, mučenja i umešanost vladinih agenata u nestanke brojnih građana.

Obrador je izveštaj nazvao lažima i istakao da SAD u pritvoru drže novinara i osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, kršeći mu ljudska prava. Takođe je američke susede optužio da ne mogu da zaustave opioidnu krizu, imajući u vidu da je sve veći broj Amerikanaca zavistan od sintetičkih droga, pogotovo smrtonosnog fentanila.

- To nije istina. Oni lažu. To je čisto politizovanje, to je u njihovoj prirodi. Ne žele da se promene tako da veruju da oni predsedavaju svetom. Vide trun u tuđem oku, ali ne i brvno u svojim očima. Međutim, to nije razlog da budemo ljuti. Oni su jednostavno takvi - dodao je.

- Što onda ne oslobode Asanža ako govore o novinarstvu i slobodi. Priča se o nasilju, a priznati novinar piše o tome kako su SAD raznele Severni tok koji je prenosio gas iz Rusije za Evropu. Kako to da SAD dozvoljavaju rad kartela koji slobodno distribuiraju fentanil koji nanosi toliko štete mladima? - rekao je Obrador između ostalog.

Portparol Stejt departmenta, Vedant Patel, odgovorio je na komentare meksičkog predsednika rekavši da korupcija i proizvoljne likvidacije ostaju veliki izazov za tu zemlju.

- Zato su ta pitanja bila naglašena u našem izveštaju - kazao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike