Mahinacije Zapada: Danska ne dozvoljava Rusiji da učestvuje u istrazi diverzija na Severnom toku

16.03.2023

23:03

0

Autor: M. Vu.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio je da Rusija neće učestvovati u istrazi povodom eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“

Mahinacije Zapada: Danska ne dozvoljava Rusiji da učestvuje u istrazi diverzija na Severnom toku
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio je da Rusija neće učestvovati u istrazi povodom eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, koju sprovode evropske zemlje, piše „Kopenhagen post“.


- Danska, Švedska i Nemačka su ustavne države, našim istragama se može verovati. Rekli smo ruskoj strani da sprovodimo detaljnu istragu. A kada je završimo, objavićemo njene rezultate - navodi list, reči ministra.

Ministar je takođe napomenuo da Danska ima pravo da samostalno odlučuje ko može da učestvuje u istrazi oko eksplozije koje su se dogodile u njenoj ekonomskoj zoni. Od četiri curenja gasa, dva su se tamo dogodila.

Na ovaj način on je odgovorio i na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ovog utorka ponovio da je Moskvi veoma teško da sama sprovodi istragu jer se njenim stručnjacima ne dopušta da priđu gasovodima.

On je napomenuo i da je Rusija predložila Danskoj da se formira jedna međunarodna komisija, koja bi analizirala kakva su zapaljiva sredstva prošlog septembra bila iskorišćena pri napadu, jer je kompanija "Gasprom" svega 30 kilometara od mesta na kojem se desio incident pronašla nekakav stub, koji bi, zapravo, kako je rekao Putin, mogao biti antena za aktiviranje eksplozivne naprave.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Zbog svega ovoga, podsetimo, ruska strana ne odustaje od sprovođenja jedne objektivne istrage, na čemu insistiraju i u Ujedinjenim nacijama. Ipak, predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pre dva dana je ponovio da su tri pomenute zemlje odbile da sarađuju sa Moskvom na istrazi o sabotaži Severnog toka. 

Moskva smatra ovu odluku Kopenhagena - mahinacijom, saopštila je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Rekli su da su oni pravna država, pa je istraga koju će oni voditi a priori korektna, a na osnovu rezultata ove istrage možda će nekome nešto reći. To su mahinacije - rekla je ona televiziji "Rusija 1".

Bonus video:

https://video.24sedam.rs/svet/video/2655-mobilizacija-u-ukrajini

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike