U Avdejevku likvidirana grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi; Gradonačelnik naselja Avdivka: Počeli smo evakuaciju

27.03.2023

16:27 >> 00:08

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

U Avdejevku likvidirana grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi; Gradonačelnik naselja Avdivka: Počeli smo evakuaciju
Copyright AP Photo/Libkos/Vadim Ghirda/Jose Luis Magana/ Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini – 396. dan.

Dok ruski predsednik Vladimir Putin najavljuje raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odlaže kontaofanzivu dok ne dobije dovoljno naoružanja od saveznika sa Zapada.

SAD su već prešle sve granice pristojnosti u svojim naporima da obezbede globalnu hegemoniju, ukazao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 U borbama za Avdejevku likvidirana je grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi, dok je američka republikanska predstavnica Mardžori Tejlor Grin komentarisala predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se kineski juan koristi u međunarodnoj trgovini.

Ukrajinske trupe granatirale su 3 sela u Kurskoj oblasti, poremećeno je snabdevanje strujom, oštećena su domaćinstva i poljoprivredne zgrade

 

Najvažnije činjenice

U toku je 396. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.33 -  Zelenski preklinje evropske lidere za što više oružja

23.34 - Ukrajinske trupe granatirale su 3 sela u Kurskoj oblasti, poremećeno je snabdevanje strujom, oštećena su domaćinstva i poljoprivredne zgrade, saopštio je Istražni komitet.

23.30 - Litvanija će pozvati na nove sankcije Moskvi i Minsku

Litvanija će pozvati na uvođenje novih sankcija Moskvi i Minsku, kao odgovor na plan Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Prema rečima portparola litvanskog Ministarstva spoljnih poslova, Vilnjus će tražiti da dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji budu uključene u paket kazni o kojima se razgovara u Briselu, prenosi Rojters.

22.18 - Gradonačelnik naselja Avdivka: Počeli smo evakuaciju

Gradonačelnik naselja Avdivka, koji je pod kontrolom Kijeva, Vitalij Barabaš, najavio je početak evakuacije javnih komunalnih preduzeća iz grada i planirano gašenje mobilnih komunikacija, a takođe je savetovao stanovnike da napuste grad.

„Od danas počinjemo evakuaciju komunalnih preduzeća iz grada... Moramo da napustimo grad... Isključićemo mobilne komunikacije u gradu. Neće biti moguće napuniti telefon, jer nekoliko dana neće imati ko da servisira generatore, pokrene mobilni toranj, pa treba da idete“, rekao je Barabaš u video poruci koju je objavio na svom Telegramu

21.21 - Grin: Ako dolar propadne, narod Amerike će doživeti nezapamćene poteškoće

Američka republikanska predstavnica Mardžori Tejlor Grin komentarisala je predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se kineski juan koristi u međunarodnoj trgovini.

 

 

„Ako dolar propadne, onda će narod Sjedinjenih Država doživeti neviđene finansijske poteškoće, a sve zbog američke vojske, autora ukrajinske krize“, napisala je ona na svom Tviteru.

Grin je takođe naglasio potrebu da se prekine posrednički rat sa Rusijom

20.09 - Francuska pozvala Rusiju da razmisli o nuklearnom naoružanju

Francuska poziva Rusiju da preispita odluku o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

19.36 - Marija Zaharova: Maloletni Ukrajinci imaju velikih problema u EU

Marija Zaharova je ukazala na katastrofalne probleme maloletnih Ukrajinaca u zemljama EU.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Prema rečima portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova, oni se suočavaju sa marginalizacijom „u njenim različitim manifestacijama, sve do i uključujući seksualnu eksploataciju i seksualnu trgovinu“.

Zaharova je takođe podsetila da su relevantne izjave dali zvaničnici EU.

18.50 - U borbama za Avdejevku likvidirana je grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi

Sputnjik je došao u posed snimka ruskih pešadinaca na kojem se vidi uporište ukrajinskih trupa, nakon vazdušnog udara ruskih snaga. Tom prilikom likvidirani su ukrajinski vojnici i militanti sa zastavom poljske na uniformi, grizijskim oznakama „Gruzijske nacionalne legije“.

Ranije je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin rekao za Sputnjik da postoje svi preduslovi da se Avdejevka uskoro nađe u operativnom okruženju.

18.45 - Severna Makedonija će isporučiti Kijevu 12 helikoptera Mi-24

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska rekla je da će ta zemlja Ukrajini isporučiti 12 helikoptera Mi-24, ranije nabavljenih od Kijeva.


Prema rečima ministrke, odluka je doneta nakon analize sposobnosti makedonske vojske koja je pokazala da transfer ovih helikoptera neće uticati na njenu odbrambenu sposobnost. Takođe se ukazuje da navedena stara oprema ni u kom slučaju neće biti u sastavu Oružanih snaga Makedonije.

Sa svoje strane, Severna Makedonija planira da kupi najmanje osam helikoptera zapadne proizvodnje. Ističe se da će imati transportnu, a ne vojnu namenu.

16.26 - Rusija: Eksplozija u Kirejevsku, dvoje povređenih

Dvoje ljudi je povređeno u današnjoj eksploziji u gradu Kirejevsku u ruskoj oblasti Tula, oštećena su tri stambena objekta, a sumnja se na pad drona.

Regionalni komitet za bezbednost je naveo da su delimično oštećena tri stambena objekta.

16.06 - Borelj: Ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to je neodgovorna eskalacija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da bi, ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti.

- Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor - napisao je on na Tviteru.

Prema Boreljovim rečima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama.

15.38 - Ukrajina traži hitan sastanak SB UN zbog najava o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Ukrajina zahteva da odmah bude  sazvano vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog izjavama Rusije o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo ocenjuje da najnovije izjave Rusije o njenoj nameri da razmesti taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, arhitekturu nuklearnog razoružanja i sistem međunarodne bezbednosti u celini, prenosi Unian.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

15.07 - NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

NATO je danas kritikovao, kako je navedeno, "opasnu i neodgovornu" nuklearnu retoriku Rusije, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da će Moskva postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji.

- NATO je budan i pažljivo pratimo situaciju. Nismo videli nikakvu promenu ruskog stava po pitanju nuklearnog naoružanja koja bi nas navela da prilagodimo naš stav o tom pitanju - naveo je portparol NATO-a.

13.51 - Na obali Odese eksplodirala morska mina

Eksplozija morske mine oštetila je pristanište i nekoliko objekata na obali u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba Gradskog veća Odese na svom Telegramu.

U saopštenju se dodaje da su još jednu morsku minu u blizini jedne od plaža neutralisali demineri kontrolisanom eksplozijom.

13.35 - Britanija: Iran verovatno poslao dodatne dronove Rusiji za napade na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da je Iran Rusiji verovatno poslao  dodatne dronove kamikaze Šahid koji se koriste u napadima u Ukrajini.

Britansko ministarstvo u objavi na Tviteru navodi da je Rusija od početka ovog meseca lansirala najmanje 71 iranski dron na ciljeve u Ukrajini.

12.16 - Lavrov:SAD čine sve da obezbede globalnu hegemoniju

SAD su već prešle sve granice pristojnosti u svojim naporima da obezbede globalnu hegemoniju, ukazao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

12.14 - Putin: Zapad tajno naoružava Kijev

Zapad tajno naoružava Ukrajinu, ali ruske trupe pokušavaju da unište zapadno oružje u toku isporuke, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Naša vojska uspeva da uradi nešto, ali ne sve. Prevoze oružje tajno, noću - rekao je predsednik Putin u intervjuu TV kanalu Rusija-24 i istakao da niko ne bi trebalo da misli da je neko nemaran i ravnodušan na zapadne isporuka opružja Kijevu.

11.30 - Grupa Vagner zauzela veliku fabriku metala AZOM u Bahmutu

Borci grupe Vagner potpuno su preuzeli kontrolu nad fabrikom Kombinata za preradu metala (AZOM) u Bahmutu.

Kako je javio dopisnik RIA Novosti, Vagner kontroliše celu fabriku AZOM. 

Prema rečima boraca koji su upali u fabriku, u pogonima postoji nekoliko skloništa, ali je pojava pripadnika grupe Vagner bila potpuno neočekivana za ukrajinske trupe.

AP Photo/Roman Chop
Bahmut

10.44 - Danilov: Postavljanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju destabilizovaće tu zemlju

Oleksij Danilov, savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, upozorio je danas da bi ruski planovi da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji destabilizovali tu zemlju.

- Kremlj je uzeo Belorusiju kao nuklearnog taoca - napisao je Danilov na Tviteru.

9.00 - Oko 70 ukrajinskih vojnika se predalo u DNR u poslednje dve nedelje

Bezbednosna agencija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je da je u protekle dve nedelje oko 70 ukrajinskih vojnika položilo oružje i predalo se ruskim snagama na teritoriji DNR.

- Većina njih je dobrovoljno položila oružje, želeći da spase svoje živote - rekao je oficir bezbednosne agencije.

Prema njegovim rečima, većina njih se borila na linijama fronta u Avdejevki, Donjecku i Ugledaru.

8.55 - Ruske snage uništile pet ukrajinskih diverzantskih grupa u oblasti Kupjanska

Armijska grupa Zapad ruskih oružanih snaga, uništila je pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u rejonu Kupjanska, u Harkovskoj oblasti u Ukrajini, izjavio je danas portparol grupe Zapad, pukovnik Sergej Zibinski.

-Tokom dana u rejonu Kupjanska grupa trupa Zapad otkrila je i uništila pet neprijateljskih diverzantsko-izviđačkih grupa iz 14. i 92. zasebne mehanizovane brigade - rekao je Zibinski za TASS.

Prema njegovim rečima, artiljerijska grupa Zapad tokom borbe je uništila dva samohodna artiljerijska sistema Krab poljske proizvodnje u rejonu naselja Petropavlovka i Revučeje, kao i haubicu D-20 u rejonu Prilipko, a zarobila je posadu neprijateljskog minobacača u rejonu naselja Olšana. 

Profimedia
 

8.00 - Berlin želi da protera više od 30 ruskih diplomata, Moskva ima spreman odgovor

Ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok planira da protera više od 30 ruskih diplomata akreditovanih u Berlinu, dok iz Moskve poručuju da već imaju spreman odgovor. Prema tvrdnjama nemačkih organa bezbednosti, ruske diplomate koriste svoj imunitet za nezakonito vrbovanje nemačkih doušnika iz sveta politike, biznisa, nauke i vojske, prenosi list Fokus.

Doušnici se koriste, između ostalog, za sabotaže i operacije širenja dezinformacija. Ako Nemačka protera ruske diplomate, Moskva će reagovati oštro, odgovor je već spreman, rekao je izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. 

7.40 - Pentagon: Nema indicija da Rusija sprema upotrebu nuklearnog oružja

 Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je u subotu da nema indicija da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

AP Photo/Alex Brandon, File
 

- Videli smo izveštaje o najavi Rusije i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Nismo primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje - navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane SAD, prenosi Rojters.

7.30 - Ukrajinska služba za sajber bezbednost: Više od 300 napada od početka godine

Ukrajinska služba za hitne kompjuterske slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovala je više od 300 sajber napada u prva dva meseca ove godine.

- Ovo je skoro polovina broja registrovanog u istom periodu prošle godine, kada se Rusija pripremala za invaziju punog obima i kada je hakerska aktivnost bila nenormalno visoka - navodi se u saopštenju, prenosi Kijev Indipendent. Od početka ove godine, CERT-UA beleži porast broja napada usmerenih na špijunažu podataka sa fokusom na održavanje trajnog pristupa podacima CERT-UA. Organizacija je navela da malver koji koriste ruski hakeri uglavnom uključuje programe za prikupljanje podataka i daljinski pristup uređajima korisnika.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike