Zaharova upozorila: Maloletni Ukrajinci se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom u Evropi

26.03.2023

22:28

0

Autor: M. Vu.

Juvenalne službe aktivno uzimaju decu iz porodica izbeglica, a roditeljima preko suda oduzimaju prava na decu

Zaharova upozorila: Maloletni Ukrajinci se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom u Evropi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Navodna zabrinutost Zapada zbog sudbine dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično ako se pogledaju katastrofalni problemi hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.


- Usled katastrofalnih problema hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije, koji se ne rešavaju već se samo pogoršavaju svakog dana, navodna zabrinutost evroatlantista za sudbinu dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično - napisala je ona na Telegramu.

Ona je navela da se deca „koja su se našla u Evropi nakon ‘evakuacije’ iz Ukrajine redovno suočavaju sa problemima marginalizacije u različitim sferama, pa sve do seksualne eksploatacije i „seks trafikinga“.
Foto:Profimedia


Zaharova je podsetila da su takve izjave davali zvaničnici EU, a generalni direktor Državne uprave socijalne zaštite stanovništva u Švedskoj Olivija Vigzel je morala da upozori sve izbeglice da je neophodno da se registruju u Nacionalnoj agenciji za migrante i podvukla da je to potrebno i deca da urade kako ne bi postala žrtve eksploatacije.

Ukazala je i na to kako stoje stvari u Francuskoj, napominjući da se prefekt Žozef Zimet u intervjuu za francuski „Mond“ žalio da ne zna gde da smesti 100.000 Ukrajinaca, od kojih najviše 3.000 radi.

 

Osim toga, Zaharova je obratila pažnju na situaciju u Nemačkoj, koja je „po zvaničnim podacima primila više od milion Ukrajinaca“, tamo Juvenalne službe aktivno uzimaju decu iz porodica izbeglica, a roditeljima preko suda oduzimaju prava na decu.

- Po pravilu se ovaj organ upliće u slučaj nakon dojave porodica u kojima su živeli Ukrajinci. Povod za oduzimanje deteta može biti, na primer, ako je roditelj povisio glas na dete - zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike