Zelenski preklinje evropske lidere za što više oružja; Berlin namerava da protera više od 30 ruskih diplomata (VIDEO)

26.03.2023

17:07 >> 00:34

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Zelenski preklinje evropske lidere za što više oružja; Berlin namerava da protera više od 30 ruskih diplomata (VIDEO)
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini ušao je u 395. dan.

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska.

El Pais piše da je Zelenski „molio” evropske lidere na samitu EU da ubrzaju snabdevanje oružjem i municijom.

Peskov je rekao da je Putin od početka specijalne operacije počeo veoma često da koristi stan u Kremlju. Sam predsednik je rekao da je u njemu primio Si Đinpinga.

Erdogan namerava da pozove Zelenskog i razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba.

Vlasti Zaporoške oblasti javile su da su odbile ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine kod grada Orehova

Najvažnije činjenice

U toku je 395. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.33 -  Zelenski preklinje evropske lidere za što više oružja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zamolio je evropske lidere okupljene na samitu EU da Oružanim snagama Ukrajine daju što više oružja u najkraćem mogućem roku, pišu kolumnisti lista El Pais.

„Ovog četvrtka, tokom evropskog samita za koji se ispostavilo da je politički lišen sadržaja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je lidere EU da ubrzaju i povećaju snabdevanje vojnom opremom“, navodi se u članku.23.06 - Ukrajinci planirali ofanzivu u LNR

Oružane snage Ukrajine planirale su ovog vikenda ofanzivu u rejonu Svatovo u LNR, ali nisu uspele da sprovedu svoje planove. Ovo je za TASS izvestio vojni ekspert Vitalij Kiseljev.

22.40 - SAD podigle optužnicu protiv Rusa zbog špijunaže i prevara sa vizama

Američke vlasti saopštile su da je podignuta optužnica protiv ruskog državljanina Sergeja Čerkasova, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Brazilu, zbog špijuniranja za rusku obaveštajnu službu i umešanosti u krivična dela u SAD u vezi sa malverzacijama sa vizama i bankovnim prevarama.

Američko ministarstvo pravde je navelo da je Čerkasov (37), ruski državljanin, koji je delovao kao ilegalni agent ruske obaveštajne službe RIS pod brazilskim pseudonimom Viktor Miler Fereira, optužen da je počinio i prevare u vezi sa vizama, kao i bankovne i druge prevare.

19.57 - U Poltavskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna.

19.53 - Ofanziva ukrajinskih trupa osujećena

Volodimir Rogov, predstavnik administracije Zaporoške oblasti, rekao je da je ofanziva ukrajinskih trupa na području grada Orehova osujećena nanošenjem masovnog preventivnog udara na neprijateljske položaje.

19.33 - Berlin namerava da protera više od 30 ruskih diplomata

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova planira da protera više od 30 ruskih diplomata zbog sumnje da se bave špijunažom, objavio je nemački časopis „Fokus“.

AP Photo/Markus Schreiber
 


Pozivajući se na informacije organa bezbednosti, „Fokus“ piše da postoji sumnja da diplomate koriste svoj diplomatski imunitet za nezakonito vrbovanje Nemaca iz oblasti politike, biznisa, nauke i vojne sfere za planiranje diverzija ili operacija u cilju širenja dezinformacija.

19.12 - Putin: Zapad je to namerno uradio

Zapadne zemlje su kao namerno tokom posete kineskog lidera Si Đinpinga Ruskoj Federaciji najavile planove da Kijevu isporuče granate, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom. Ovo je izjavio predsednik Vladimir Putin.

18.48 - Putin poručio Zapadu: Rusija će odgovoriti na upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom, a nuklearno oružje raspoređujemo ovde

17.06 - U Letoniji sa repertoara lutkarskog pozorišta skinute predstave na ruskom jeziku

U Letoniji, gde oko 40 odsto stanovništva čine Rusi, ministar kulture je naložio da se sa repertoara lutkarskog pozorišta skinu predstave na ruskom jeziku.

16.36 - Erdogan Putinu: Sukob između Rusije i Ukrajine rešiti razgovorima što pre

Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine reši razgovorima što pre, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

16.01 - Mediji otkrili istinu o brojnosti ukrajinske „Legije stranaca“

Ukrajinska „Legija stranaca“ broji svega oko 1.500 ljudi iako su ukrajinski zvaničnici najavljivali da ima mnogo više zainteresovanih, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore.

- Ukrajinski zvaničnici u početku su se hvalili da su uspeli da vrbuju u legiju 20.000 dobrovoljaca, ali je u stvari ta cifra znatno manja. Sada organizacija broji oko 1.500 članova - navode autori članka.

15.28 - Ukrajinski monasi apelovali na Zelenskog

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Monasi Rovnenske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve apelovali su na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da poštuje zakone zemlje i zauzeli su se za zaštitu Kijevsko-pečerske i Počajevske lavre.

- Ne - zauzimanju naših hramova, ne nacrtima zakona kojima se zabranjuje UPC, ne zatvaranju lavri, progonu monaha iz Kijevsko-pečerske lavre - ističe se u poruci.

15.03 - Prigožin: Pomilovano 5 hiljada osuđenika koji su se borili u redovima Vagnera

Više od 5.000 bivših osuđenika je dobilo pomilovanje od ruskih vlasti nakon što su ispunili ugovornu obavezu kojom su se obavezali da će se boriti u Ukrajini u redovima privatne plaćeničke grupe Vagner, izjavio je danas osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin.

14.34 - Poljski proizvođač municije povećava proizvodnju da bi snabdeo Ukrajinu

Poljski proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdeo municijom koje finansira Europska unija, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Profimedia
 

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedeljak, preneo je Rojters.

13.51 - EU očekuje povrat od 2,6 odsto od ulaganja zamrznute ruske imovine

Evropska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 odsto od ulaganja sredstava koja pripadaju Centralnoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU, navodi se u dokumentu do kojeg je došao "Politiko".

EU je razmatrala pravne opcije za korišćenje zamrznutih ruskih deviznih rezervi, uključujući njihovo ulaganje da bi se ostvario prinos koji bi mogao da se koristi za finansiranje obnove Ukrajine.

Takav pokušaj bez presedana otvara pravna, politička i ekonomska pitanja, a zemlje EU su prošlog meseca osnovale radnu grupu koja ispituje šta se može učiniti.

13.13 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini i razvoju odnosa Moskve i Ankare, saopštio je danas kabinet turskog lidera.

Tokom razgovora, Erdogan je zahvalio Putinu na njegovom pozitivnom stavu prema produženju Crnomorske inicijative za žito, dodaje se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Turske je istakao da je važno što pre postići diplomatski prekid neprijateljstava u Ukrajini.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

Pored toga, Erdogan je rekao da zemlje mogu da preduzmu nove korake na osnovu ekonomske saradnje, o čemu su se dogovorili šefovi država tokom posete predsednika Turske Sočiju.

12.13 - Medvedev: Ruska vojska treba da postane brojnija

Za uspešnu zaštitu zemlje Rusiji je danas potrebna mešovita vojska koju čine i regruti i vojnici po ugovoru, a takođe je neophodno povećati brojnost vojske, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik.

12.07 - Ruski helikopteri izvršili napade na ukrajinske objekte kritične infrastrukture

Ruske eskadrile borbenih helikoptera tipa Mi-35 i Mi-24 izvršile su napade navođenim raketnim projektilima na ukrajinske objekte kritične infrastrukture koji su otkriveni tokom izviđačkih operacija bespilotnih letelica Orlan-30 u pravcu Krasnog Limana, izjavio je danas načelnik komandnog centra grupe Centar.

Nakon dobijanja izviđačkih podataka, posade helikoptera Mi-35 i Mi-24 koristile su navođene raketne projektile, rekao je Savčuk i potvrdio da su svi ciljevi uništeni, prenosi TASS.

11.37 - Moravjecki: Nemačka treba da pruži aktivniju podršku Ukrajini

Nemačka može i treba da pruži aktivniju podršku kijevskom režimu, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za Politiko. 

Prema njegovom mišljenju, Berlin nije bio tako velikodušan prema Zelenskom kao što pokušava da pokaže.

AP Photo/Aurelien Morissard
Mateuš Moravjecki

- Nemačka treba da pošalje više naoružanja, da pošalje više municije i da da više novca Ukrajini, jer je to najbogatija i najveća zemlja. Nisu bili velikodušni koliko je trebalo. Ne napadam ih, samo navodim očigledno. Još ih ohrabrujem da to učine - rekao je Morjavecki.

On je takođe optužio Nemačku da produbljivanjem odnosa sa Moskvom pogoršava energetsku krizu koja je pogodila zapadne zemlje nakon odbijanja ruskog goriva.

- Oni su odgovorni za ono što se dešava, za ovaj nered na energetskom tržištu - rekao je Moravjecki.

10.46 - U Ukrajini poginuo poljski plaćenik

U Ukrajini je poginuo poljski plaćenik, a još dvojica su teško ranjena, saopštio je član Saveta ministara Poljske Mihail Dvorček.

10.39 - EU poručila Kini: Sarađujte i sa Kijevom

Evropska unija insistira na tome da Kina sarađuje ne samo sa Moskvom, nego i sa Kijevom, piše list „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

- Evropska unija podstiče Si Đinpinga da razgovara sa Vladimirom Zelenskim, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - piše list.

10.15 - Napad ruske artiljerije na ukrajinsku motorizovanu četu

Ruska artiljerija izvela je napad tokom noći na položaje ukrajinske motorizovane tehnike u području Novorajska u Hersonskoj oblasti.

AP Photo/LIBKOS
 

Prema navodima neimenovanog izvora koji je upoznat sa situacijom, uništeno je pet jedinica ukrajinske tehnike, a istovremeno je likvidirano i osam ukrajinskih vojnika, dok je još 10 ranjeno.

Takođe, u području Belorjorke ruska vojska uništila je i jednu ukrajinsku haubicu 2S1 „gvozdika“ i likvidirala pet ukrajinskih vojnika.

8.26 - Volodin pozvao na zabranu rada MKS u Rusiji

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je na teritoriji Rusije neophodno zabraniti delovanje Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

- Neophodno je izvršiti izmene u zakonodavstvu koje zabranjuje bilo kakvu aktivnost MKS na teritoriji naše zemlje, kao i predvideti odgovornost za promovisanje i podršku MKS - napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao da vrhovni komandant Ruske federacije treba da ima pravo da preduzme bilo koju akciju da zaštiti građane Rusije u slučaju da međunarodne strukture donesu odluke koje su u suprotnosti sa normama ruskog Ustava.

- Važno je organizovati rad na zaključivanju bilateralnih sporazuma sa prijateljskim zemljama koji predviđaju međusobno odbijanje saradnje i pomoći MKS - dodao je Volodin.

7.30 - Rusi o slanju slovačkih MiG-ova Ukrajini

Rusija je optužila Slovačku da je prekršila sporazum slanjem borbenih aviona sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

AP Photo/Sergei Grits
Avioni MiG-29

Prema sporazumu potpisanom 1997. godine, Slovačka nije smela da šalje avione u drugu zemlju bez saglasnosti Rusije, saopštila je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su saopštile da je to "neprijateljski čin" i da je Bratislava prekršila međunarodne obaveze iz sporazuma, koji je objavljen na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rukovodstvo Slovačke, koje se takođe suočava sa kritikama opozicije zbog slanja aviona, još nije javno reagovalo na optužbe Moskve, koje je ranije iznela i ruska ambasada u zemlji.

7.00 - Zelenski: Još ne možemo u kontraofanzivu

Ukrajina još ne može da krene u kontraofanzivu zbog ozbiljnog nedostatka naoružanja, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu za japanski list Jomiuri.

- Još ne možemo da počnemo. Ne možemo da pošaljemo naše hrabre vojnike na liniju fronta bez tenkova, artiljerije i HIMARS-a - rekao je on.

Zelenski je takođe napomenuo da Ukrajina sada čeka prenos oružja od partnera i nazvao je situaciju na istoku zemlje "nepovoljnom".

Komentarišući snabdevanje republike oružjem, šef ukrajinske države je naglasio da "ako postoji politička volja, onda će biti i način da se podrži", ali Kijev je "u stanju oružanog sukoba i ne može da čeka".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike