Švedska usvojila zakon za ulazak u NATO, holandski vojnici će obučavati Ukrajince

22.03.2023

21:14

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Švedska usvojila zakon za ulazak u NATO, holandski vojnici će obučavati Ukrajince
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini – 392. dan.

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska.

Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni.

Evropske zemlje obavezale se na kupovinu municije Ukrajini. Vašington šalje novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 350 miliona dolara.

Najvažnije činjenice

U toku je 392. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju


22.23 - Erdogan namerava da razgovara sa Putinom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da u narednim danima razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Jedna od glavnih tema trebalo bi da bude realizacija prehrambenog sporazuma.

Takođe, Erdogan je izjavio da Turska neće zauzimati ničiju stranu u konfliktima, već će se uvek zalagati za rešenja mirnim putem kao što čini u slučaju Ukrajine.

- Želim da se obratim svom narodu. Turska neće biti učesnik, strana u nekom ratu, ona će uvek biti za mir i biće zaštitnik mira. Kao što to čini sada kada je reč o Ukrajini - rekao je Erdogan u intervjuu za tursku NTV.
 

21.34 - "Nema municije sa osiromašenim uranijumom"

Sjedinjene Američke Države ne šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, ali su sigurne da municija nema karakter radioaktivne pretnje, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, to je oružje konvencionalnog tipa i koristi se već decenijama.

Kirbi je takođe objasnio da se projektili sa osiromašenim uranijumom primenjuju zbog njihove velike prodorne sposobnosti i predložio Rusiji da povuče vojsku iz Ukrajine kako bi otklonila zabrinutost povodom toga.

21.14 - Estonska premijerka Kaja Kalas: Članice NATO-a treba da budu spremne na dugi sukob u Ukrajini

20.02 - Holandski vojnici će obučavati Ukrajince

Oko 60 vojnika iz Holandije obučavaće ukrajinske vojnike u Nemačkoj u periodu od četiri nedelje, saopštilo je holandsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, obuka će biti sprovedena u okviru trenažne misije Evropske unije za pripremu ukrajinskih snaga. Holandski vojnici otići će u Nemačku krajem meseca.

Napominje se da će oni biti poslati kao dopuna 230 pripadnika vojske Holandije, za koje je ranije odlučeno da budu poslati da učestvuju u misiji EU.

20.00 - Kremlj ukazuje na značaj rusko-kineskih deklaracija

Kremlj je ukazao na značaj zajedničkih deklaracija koju su potpisali ruski i kineski lideri, Vladimir Putin i Si Đinping. 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da deklaracije treba studiozno proučiti kako bi se bolje shvatilo šta je postignuto tokom sastanka dvojice lidera u Moskvi.

Profimedia
Dmitrij Peskov

17.30 - Švedska: Parlament usvojio zakon neophodan za ulazak u NATO

Švedski parlament je danas velikom većinom usvojio zakon koji toj zemlji omogućava pridruživanje NATO-u, za šta je još potrebno da njen prijem ratifikuje svih 30 članica te vojne alijanse.

Usvajanje zakona bilo je poslednja domaća prepreka na putu Švedske ka NATO-u.

Šest od osam stranaka zastupljenih u parlamentu izjasnilo se za članstvo u NATO-u.

17.29 - Blinken: Kina pažljivo prati kako svet reaguje na rat u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kina veoma pažljivo prati kako Vašington i svet reaguju na rat u Ukrajini, čiji se uticaj, kako je naveo, oseća u Aziji.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
Entoni Blinken

17.00 - EU zvaničnik: Još ne znamo da li je Kina obećala oružje Rusiji

Evropska unija još ne zna da li je kineski predsednik Si Đinping, za vreme svoje posete Moskvi, razgovarao o isporuci oružja Rusiji i čeka više informacija da bi mogla da zauzme stav, izjavio je visoki zvaničnik EU.

- Čekamo da vidimo o čemu je bilo reči i koje su posledice te posete. Kada se predsednik Saveta EU Šarl Mišel sastao sa predsednikom Si Đinpingom (u 2022 godini), bilo je jasno da Kina nema nameru da pošalje oružje Rusiji. Čekamo da vidimo da li je to tačno, da li ovaj sastanak menja parametre i koje bi bile posledice toga - rekao je visoki zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman. 

13.53 - Šojgu: Dva ukrajinska drona koja su pokušala napad na Sevastopolj oborile devojke iz ruske vojske

- Dva od tri ukrajinska drona koji su jutros pokušali da izvedu napad na Sevastopolj oborile su devojke koje služe u ruskoj vojsci -  izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, te je naložio da im se dodele nagrade.

Kako je objasnio, rano jutros protivnik je pokušao da izvede napad bespilotnim letelicama na ruske objekte na Krimu i Sevastopolju, ali su sva tri drona uništena.

12.49 - Zelenski obišao položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Bahmuta

Vladimir Zelenski obišao je položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artjomovska (Bahmuta), saopštila je Kancelarija predsednika Ukrajine.

Koji objekat je posetio nije saopšteno.

12.02 - Mišel pozvao lidere EU na samit, glavna tema sutra isporuka municije Ukrajini

AP Photo/Michael Sohn
Šarl Mišel

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje  poziva na samit zakazan za četvrtak i petak, 23. i 24. mart, u Briselu.

MIšel u pismo izveštava lidere EU da će glavna tema razgovora sutra, 23. marta, biti Ukrajina. 

Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guteresom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima, a zatim će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pridruži liderima putem video-konferencije. 

11.52 - Lukašenko: Rusija može da dostavi Belorusiji municiju sa pravim uranijumom

Rusija može da isporuči Belorusiji "municiju sa pravim uranijumom" ako Velika Britanija dostavi Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom, rekao je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Naveo je da će zapadne zemlje, "ako su lude" dati podsticaj ovom procesu, a ako budu postupale racionalno, neće preduzeti takav korak.

Lukašenko je upozorio da, ako ukrajinske snage upotrebe granate sa osiromašenim uranijumom, to "neće proći nekažnjeno", prenose RIA Novosti.

- Čim ova municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, videćete da će odgovor biti užasan, to će biti lekcija za celu planetu - rekao je on.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik je pozvao Zapad da prekine "sumanutu" politiku i krene ka mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini. 

11.05 - Mađarska planira da produži vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Mađarska vlada planira da produži vanredno stanje, uvedeno zbog rata u Ukrajini, za još 180 dana.

Da bi ta odluka bila doneta, vladajućoj stranci Fides potrebno je da dobije dvotrećinsku podršku u Parlamentu, prenosi mađarski Dejli njuz.

Poslednji put vanredno stanje je produženo 1. novembra prošle godine.

10.59 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Borisovka u Belgorodskoj oblasti

Farma se našla pod vatrom, jedna osoba je poginula, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

10.46 - Snažne eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovsku i Zaporožju

10.43 - Šalenberg: Rusija će uvek biti važna za Evropu, sve ostalo je zabluda

Rusija će uvek ostati važna za Evropu, i svako drugo gledište bilo bi pogrešno, izjavio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

On je stao i u odbranu najveće banke u zemlji, Rajfajzen bank internešenel, rekavši da je nerazumno isticanje njenog nastavka poslovanja u Rusiji, kada su mnoge druge zapadne firme učinile isto.

AP Photo/Armando Franca
Aleksander Šalenberg

- Mišljenje da više neće biti Rusije i da možemo da se razdvojimo u svim oblastima je zabluda - rekao je Šalenberg za Rojters.

On je dodao da  Austrija popušta te veze, ali da se to "ne može dogoditi preko noći".

- Dostojevski i Čajkovski ostaju deo evropske kulture, hteli mi to ili ne. I dalje će Rusija biti naš najveći sused. Ostaće druga najveća nuklearna sila na svetu - izjavio je Šalenberg.

10.17 - Gagin: Artjomovsk je praktično blokiran

Artjomovsk je praktično blokiran, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

Ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.

Prema rečima Jana Gagina, ruske snage su spremne da odbiju svaku ofanzivu na DNR, odbrana duž cele linije razdvajanja je ešalonirana.

10.05 - SAD su zapravo direktno umešane u sukob u Ukrajini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Rjabkov

9.36 - Moskva: Istaga biolaboratorija pokazala da su u Ukrajini stvoreni tajni NATO vojni objekti

Istraga o aktivnostima američkih biolaboratorija u Ukrajini potvrdila je da se pod njihovom maskom tamo nalaze vojni objekti NATO-a, rekla je zamenica predsednika Državne dume Irina Jarova.

Profimedia
 

- Naša istraga je u potpunosti potvrdila da su u Ukrajini, pod maskom biolaboratorija, stvoreni vojni objekti Sjedinjenih Država i NATO-a. Želim odmah svima da skrenem pažnju na to da, za dolazak pravih vojnih baza na suverenu teritoriju drugih zemalja potrebni su ozbiljni, kontrolisani razlozi. Ako govorimo o bloku NATO-a, onda je otvaranje vojno-bioloških laboratorija omogućilo Sjedinjenim Državama da zaobiđu sve međunarodne sporazume - citirala je pres-služba Državne dume.

8.41 - Šojgu: Municija s uranijumom narušiće zdravlje UKR vojnika, kao na KiM 1999.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je danas da će municija sa osiromašenim uranijumom, koju Velika Britanija planira da pošalje Ukrajini, ozbiljno negativno uticati na zdravlje ukrajinskih vojnika koji je budu koristili, kao što je to bio slučaj sa vojnicima NATO na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

On je u intervjuu za televiziju Rusija-1 na rekao da je NATO već koristio takvu municiju „tokom 1999. u interveniciji na Kosovu i Metohiji, u Srbiji “ i da su posledice njene upotrebe delimično ispitane.

- Bilo je posledica po zdravlje onih koji su koristili tu municiju. Bilo je ozbiljnih zdravstvenih stanja i ona su proučavana. Međutim, nisu ispitali kakav je efekat municija imala na one protiv kojih je bila korišćena - dodao je ruski ministar, prenosi TASS.

7.58 - Rusija upozorila Zapad da ne testira njeno strpljenje

Foto: Profimedia
Sergej Rjabkov

SAD izazivaju Rusiju da preduzima kontramere, kao u slučaju oborenog drona u Crnom moru, saopštio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, bezbednost Ruske Federacije biće osigurana svim raspoloživim sredstvima, „nikakvi američki dronovi“ neće moći da poljuljaju njenu odlučnost.

- Amerikanci prkosno, cinično, jasno govore o nameri da nastave ovu liniju (slanja dronova), ali na taj način oni izazivaju naše uzvratne mere. Upozoravamo ih da ne pokušavaju da testiraju naše strpljenje - rekao je on novinarima u Moskvi.

7.30 - Pokušaj napada dronovima na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju

Ruska Crnomorska flota je u ranim jutarnjim satima uspešno odbila napad površinskih dronova na Sevastopoljski zaliv, na Krimu, saopštio je na svom Telegram kanalu guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

On je naveo da su uništena ukupno tri drona koji su pokušali da uđu u zaliv i da ratni brodovi nisu uništeni.

- Naši mornari su pucali na njih iz malokalibarskog oružja. Radila je i PVO - napisao je guverner Sevastopolja, gde je glavna baza Crnomorske flote.

Od eksplozija bespilotnih letelica izleteli su prozori u Domu Moskve na trgu Nahimov, kao i na jednoj kući, prenosi Ria Novosti. Ukrajinske snage od jula prošle godine periodično koriste bespilotne letelice za napad na Sevastopolj, kao i na druge objekte na Krimu. Većinu dronova, kako navodi ruska agencija, obara sistem PVO. 

7.15 - Zelenski: Kijev predložio Pekingu da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u utorak da je Kijev predložio Kini da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli za okončanje rata Rusije u Ukrajini.

On je napomenuo da se i dalje čeka na odgovor Pekinga, preneo je Rojters.

Zelenski je to rekao tokom zajedničkog brifinga sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Kijevu.

7.00 - Šojgu: Sve je manje koraka do nuklearnog sukoba

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je danas da najava Velike Britanije daće Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo "sve manje koraka" do nuklearnog sukoba.

Profimedia
Sergej Šojgu

- Nije slučajnost što pominjem korake. Sve je manje koraka - rekao je Šojgu obraćajući se novinarima, odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini obezbedi municija sa osiromašenim uranijumom "gura svet korak bliže ka nuklearnom sukobu", prenosi TASS. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike