Završena poseta kineskog predsednika Kremlju, Zapad ubrzava proizvodnju i slanje oružja Ukrajini! Putin: Rusija će reagovati

22.03.2023

21:44 >> 00:46

2

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Završena poseta kineskog predsednika Kremlju, Zapad ubrzava proizvodnju i slanje oružja Ukrajini! Putin: Rusija će reagovati
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini – 391. dan.

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska.

Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni.

Evropske zemlje obavezale se na kupovinu municije Ukrajini. Vašington šalje novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 350 miliona dolara.

Najvažnije činjenice

U toku je 391. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.37 - Sporazum Ukrajine i MMF o finansijskom paketu od 15,6 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da je sa Ukrajinom postignut sporazum o četvorogodišnjem finansijskom paketu vrednom oko 15,6 milijardi dolara.

Sporazum, koji još mora da ratifikuje Upravni odbor MMF-a, rezultat je višemesečnih pregovora između MMF-a i ukrajinskih vlasti.

21.43 - SAD ne planiraju da šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da nakon Velike Britanije Ukrajini predaju municiju sa osiromašenim uranijumom, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Portparol Pentagona je dodao da Vašington namerava da na jesen Ukrajini pošalje zastarele tenkove „Abrams“ M1A1, kako bi ubrzao isporuku.

21.32 - Završena poseta kineskog predsednika Kremlju

Kineski predsednik Si Đinping napustio je Kremlj nakon svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

21.07 - Putin: Zapad spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca, Rusija će reagovati

Planovi Velike Britanije da isporuči granate sa osiromašenim uranijumom Ukrajini ukazuju na spremnost Zapada da se bori sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca, ocenio je večeras ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa kineskim liderom Sijem Đinpingom.

- Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima već delima - rekao je Putin, a prenosi TASS.

On je upozorio da će, ukoliko se to desi, Rusija biti prinuđena da reaguje u skladu s tim, imajući u vidu, kako je naveo, da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnim komponentama.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

20.26 - EU na samitu odlučuje o ubrzanju proizvodnje municije za Ukrajinu

Samit Evropske unije, koji će biti održan 23-24. marta, razmotriće proširenje proizvodnih mogućnosti Evropske unije, kako bi se Ukrajini isporučilo milion jedinica municije, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je dodao da će se na samitu takođe razmatrati konfiskovanje zamrznute ruske imovine.

20.08 - Zelenski: Kijev predložio Pekingu da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u utorak da je Kijev predložio Kini da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli za okončanje rata Rusije u Ukrajini.

On je napomenuo da se i dalje čeka na odgovor Pekinga, preneo je Rojters.

Zelenski je to rekao tokom zajedničkog brifinga sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Kijevu.

19.17 - Eksplozija u Odesi

U Odesi su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski medij „Suspiljne“.

Prema podacima ukrajinske agencije za upozoravanje, u Odeskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

18.53 - Šojgu: Sve je manje koraka do nuklearnog sukoba

Profimedia
Sergej Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je danas da najava Velike Britanije daće Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo "sve manje koraka" do nuklearnog sukoba.

- Nije slučajnost što pominjem korake. Sve je manje koraka - rekao je Šojgu obraćajući se novinarima, odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini obezbedi municija sa osiromašenim uranijumom "gura svet korak bliže ka nuklearnom sukobu", prenosi TASS. 

18.28 - Vašington ubrzava isporuku „patriota“

Vašington će Kijevu isporučiti raketne sisteme „patriot“ ranije nego što se prvobitno očekivalo zbog skraćenog roka obuke ukrajinskih vojnika, javila je televizija „Si-En-En“ pozivajući se na svoje izvore.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

18.19 - Moskva: Granate s osiromašenim uranijumom Kijevu su jugoslovenski scenario

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je danas "jugoslovenskim scenarijom" planove Velike Britanije da prebaci granate s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

- Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već inficiraju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na ovim prostorima - navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je ocenila da je "naivno verovati da će žrtve postati samo oni protiv kojih će to biti upotrebljeno“.

- U Jugoslaviji su, pre svega, stradali vojnici NATO, posebno Italijani. Zatim su dugo pokušavali da od NATO dobiju nadoknadu za izgubljeno zdravlje. Ali njihovi zahtevi su odbijeni. Kada će se probuditi u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Kijevu. Već o onima koji su još u stanju da razmišljaju. Njihovi dobročinitelji ih truju - poručila je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

17.48 - Putin: Ideje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao rešenje

Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje, kada i Zapad i Kijev budu spremni, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Profimedia
 

16.46 - U Poljskoj uspostavljen prvi stalni garnizon vojske SAD

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak saopštio je danas da je američka vojska postavila svoj prvi stalni garnizon u Poljskoj. On je na ceremoniji u kampu Košćučko u gradu Poznanju rekao da se Poljska godinama zalagala za stalno prisustvo američkih trupa.

16.38 - Stoltenberg: NATO želi da poveća proizvodnju municije za Kijev i za sopstvenu odbranu

NATO radi na povećanju proizvodnje municije za podršku Ukrajini, kao i radi sopstvene odbrane, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, predstavljajući godišnji izveštaj o rezultatima delatnosti i situacije u oblasti međunarodne bezbednosti.

- U procesu smo usaglašavanja novih mogućnosti proizvodnje najvažnije municije i angažovanja industrije u povećanju proizvodnje, kako bismo podržali Ukrajinu... kao i našu sopstvenu odbranu - rekao je Stoltenberg.

16.11 - Rojters: Pentagon ubrzava isporuku tenkova Abrams u Ukrajinu

Pentagon planira da ubrza isporuku tenkova Abrams, čime bi se oni obezbedili Ukrajini već ove jeseni, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obavezala se da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk M1 Abrams, nakon višemesečnog odbijanja, navodeći kao problem obuku i njihovo održavanje u Ukrajini.

15.44 - Stoltenberg: Kina je dužna da razgovara sa Ukrajinom o miru

AP Photo/Burhan Ozbilici
Jesn Stoltenberg

Rukovodstvo Kine dužno je da pregovara s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, ukoliko Peking želi da razgovara o miru, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predstavljajući svoj godišnji izveštaj za 2022. godinu.

15.26 - Meloni: Vojna podrška Kijevu se nastavlja u skladu sa interesima Italije

Italija će nastaviti sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije, čak i po cenu narušavanja rejtinga aktuelne vlade, saopštila je premijerka Đorđa Meloni.

Poslednje ankete pokazuju da vojna pomoć Kijevu nije popularna kod birača, ali je Meloni u obraćanju Senatu naglasila da će vlada "nastaviti to da sprovodi jer je u skladu sa nacionalnim vrednostima i interesima.

13.52 - Britanija šalje Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, rekla je zamenica ministra odbrane zemlje Anabel Goldi.

- Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova "Čelendžer 2" Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.

Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne projektile zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Nemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.

AP Photo/Pavel Golovkin
Čalendžer 2

13.14 - Guverner: Ukrajinski dron pao u Brjansku oblast

Guverner Brjanske oblasti  Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da je ukrajinski dron pao na teritoriju grada Novozibkov u tom ruskom regionu na granici sa Ukrajinom.

U napadu nije bilo žrtava.

13.13 - EK: Uplaćeno dodatnih 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini

Evropska komisija saopštila je da je isplatila drugu ratu od 1,5 milijardi evra, u okviru ukupne makrofinansijske pomoći za Ukrajinu do 18 milijardi evra.

- Današnja druga isplata Ukrajini od 1,5 milijardi evra pokazuje čvrstu podršku EU Ukrajini. Zemlja je postigla značajan napredak u transformativnim reformama, kao što je vladavina prava.

Ovo će takođe olakšati međunarodne napore za rekonstrukciju i podržati Ukrajinu na njenom evropskom putu - izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen. 

Ova podrška pomoći će Ukrajini da nastavi sa isplaćivanjem plata i penzija i održavanje osnovnih javnih usluga, kao što su bolnice, škole i smeštaj za preseljene ljude. 

12.52 - Japanski premijer Kišida stigao u Kijev, sastaće se sa Zelenskim
 
Premijer Japana Fumio Kišida stigao je u Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Snimci japanske televizije NHK prikazuju Kišidu kao hoda po peronu Centralne železničke stanice u Kijevu, u društvu ljudi koji su verovatno ukrajinski zvaničnici.

11.58 - Peskov: Putin i Si razgovarali o mirovnom planu Pekinga za Ukrajinu

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, neformalno su razgovarali o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Došlo je do veoma temeljne razmene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom delu - rekao je Peskov.

11.54 - Moskva: Demarš kanadskom otpravniku poslova zbog izjava o promeni režima u Rusiji

Otpravniku poslova Kanade u Rusiji danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije uručen oštar protest zbog izjave ministarke spoljnih poslova Kanade, Melani Žoli, o nameri zvanične Otave da svim „ekonomskim, političkim i diplomatskim sredstvima“ ostvari cilj „promene režima“ u Rusiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, kanadskom diplomati je ukazano da su takve izjave neprihvatljive i da su u suprotnosti sa obavezama Kanade kao države potpisnice Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, kao i sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava.

10.46 - Lukašenko: U Grodnu zaplenjeno oružje i eksploziv, planirani teroristički napadi

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas, posle sastanka sa šefovima bezbednosnih službi, da je u Grodnu zaplenjen "čitav arsenal oružja i eksploziva". 

Planirano je da ovo oružje bude upotrebljeno u terorističkim napadima na vladine zvaničnike i građane, kazao je Lukašenko.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

9.20 - Krim: U Džankoju proglašena vanredna situacija posle napada dronovima

U gradu Džankoj na Krimu, koji je sinoć napadnut ukrajinskim dronovima, uvedena je vanredna situacija, izjavio je šef gradske uprave Igor Ivin.

Naveo je da je u gradu oštećeno nekoliko objekata i električna mreža. 

Savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov izjavio je da su dronovi, pored eksploziva, bili punjeni i gelerima.

9.05 - Zelenski hoće da razgovara sa Sijem

Kijev čeka potvrdu telefonskog razgovora između kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštila je ministarka za reintegraciju nekontrolisanih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk.

- To bi bio važan korak. Oni imaju šta da kažu jedan drugom - dodala je ona.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

9.03 - MSP RUS: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

7.50 - Kišida na putu za Kijev

Premijer Japana Fumio Kišida dolazi u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je japanski javni servis NHK.

Kišida je već napustio Indiju i na putu je za Ukrajinu, navodi se u izveštaju, pozivajući se na neimenovane izvore.

7.30 - Putin i Si će danas zvanično razgovarati u Kremlju

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, koji je drugi dan u poseti Rusiji, danas će imati zvanične razgovore u Kremlju, a Moskva očekuje da će teme biti energetika, vojna saradnja, trgovina i situacija u vewzi sa Ukrajinom.

Predsednici Rusije i Kine će tokom drugog dana posete predsednika Si Đinpinga Rusiji imati gust raspored. Nakon zvaničnog predstavljanja delegacija, uslediće dve runde pregovora, ceremonija potpisivanja dokumenata, zajednička konferencija za medije i ručak.

Očekuje se da će nakon razgovora Putin i Si potpisati dva zajednička saopštenja. Prvo će biti vezano za proširenje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje dve zemlje, a drugo za razvoj glavnih pravaca ekonomske saradnje Rusije i Kine do 2030. godine. Pre razgovora u Kremlju, očekuje se da će se Si sresti sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. 

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Si Đinping u poseti Moskvi

7.20 - Eksplozija sinoć na Krimu, povređena jedna osoba

Jedna osoba povređena je sinoć u napadu dronovima na grad Džankoj na Krimu, saopštio je šef uprave Krima koju je postavila Rusija, Sergej Aksjonov, dok je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je reč o eksploziji ruskih krstarećih raketa ''Kalibr'' koje su prevožene železnicom. Načelnik gradske administracije Igor Ivin naveo je na svom Telegram kanalu da je u napadu oštećeno je više objekata.

Dodao je da je bila aktivirana protivvazdušna odbrana, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, život povređenog muškarca nije u opasnosti. (Kraj) sku/gri

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike