Ruske specijalne službe sprečile niz terorističkih napada u Zaporoškoj oblasti; Britanski obaveštajni avioni leteli blizu Krima

25.03.2023

17:00 >> 00:31

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Ruske specijalne službe sprečile niz terorističkih napada u Zaporoškoj oblasti; Britanski obaveštajni avioni leteli blizu Krima
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini ušao je u 394. dan.

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska.

Pojedini političari u zapadnim zemljama već počinju „kroz zube“ da priznaju formiranje multipolarnog sveta, navodi se u članku koji je objavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u časopisu „Razvedčik”.

Strateški obaveštajni avion britanskih vazdušnih snaga „boing“RC-135W i dva lovca „jurofajter tajfun“ proleteli su preko Crnog mora kod obale Krima, pokazuju podaci servisa „Flajtrejder“.

Pokušaj Kijeva da povrati Krim biće razlog da Rusija upotrebi "apsolutno svako oružje", izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Ruska artiljerija je uz pomoć samohodnih topova „giacant“ uspela da spreči pokušaj ukrajinske vojske da u region Dvurečno u Kupjanskoj oblasti dopremi dodatne snage, izjavio je oficir ruske vojne grupacije „Zapad“ Evgenije Polovodov.

Najvažnije činjenice

U toku je 394. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.20 - Rusija upozorava na radioaktivnu katastrofu u Ukrajini: Ugroziće svoje stanovništvo i naneti nepropravljivu višedecenijsku štetu

23.15 - Još jedno naselje do potpunog oslobođenja Marinke

Do potpunog oslobađanja Marinke u DNR ostalo je da se stavi pod kontrolu još jedno naselje na zapadu mesta, rekao je lider DNR Denis Pušilin za TV „Rusija 24“, dodajući da se ukrajinske snage i dalje opiru i prebacuju rezervne snage.

22.06 - Sprečen teroristički napad u Zaporoškoj oblasti

Ruske specijalne službe sprečile su niz terorističkih napada u Zaporoškoj oblasti, javlja reporter Sputnjika. U Energodaru je otkriven stan gde su ukrajinski diverzanti pravili eksplozivne naprave.

21.21 - Ambasador Rusije u Londonu Kelin: Britanija neće odbiti da isporuči Ukrajini granatama sa osiromašenim uranijumom

20.50 - Oružane snage Poljske će od 27. do 31. marta na granici sa Kalinjingradskom oblašću izvoditi zajedničke vežbe sa saveznicima u NATO-u u oblasti Visle (Baltik).

20.40 - Pronađen neobičan objekat uz razneseni gasovod Severni tok

19.30 - Lavrov: Zapad „kroz zube“ počinje da priznaje formiranje multipolarnog sveta

Pojedini političari u zapadnim zemljama već počinju „kroz zube“ da priznaju formiranje multipolarnog sveta, navodi se u članku koji je objavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u časopisu „Razvedčik”.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
 

Prema rečima Lavrova, jačanje multipolarnosti je „glavna tendencija savremenog međunarodnog razvoja“.

„Ovu istinu počinju da priznaju i neki političari na Zapadu, doduše 'kroz zube'“, ocenjuje ministar.

18.45 - Lider DNR Denis Pušilin je izjavio da ruska strana vidi da Zapad podstiče Kijev na kontraofanzivu.

18.25 - Britanski obaveštajni avioni leteli blizu Krima

Strateški obaveštajni avion britanskih vazdušnih snaga „boing“RC-135W i dva lovca „jurofajter tajfun“ proleteli su preko Crnog mora kod obale Krima, pokazuju podaci servisa „Flajtrejder“.

Oko 17,30 sati pi moskovskom vremenu „boing“ je napravio krug kod obale Rumunije a potom je krenuo u pravcu ka istoku praćen borbenim avionima.

Grupa aviona kretala ka Krimu i uočena je na oko 100 kilometara od poluostrva.

16.59 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

AP Photo/Andrii Marienko
 

Vazdušna uzbuna proglašena je na jugu Ukrajine u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i na području Harkovske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Podsetimo, vazdušne udare na ukrajinsku infrastrukturu ruske snage izvode od terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, kako smatraju ruske vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

16.48 - SAD uvele sankcije Lukašenkovom avionu 

Sjedinjene Države uvele su sankcije avionu „boing 737“ koji koristi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Avion, pored Lukašenka, koriste članovi njegove porodice i najbliže okruženje za putovanja u inostranstvo.

16.17 - Moravjecki kritikovao Austriju zbog banke koja je ostala u Rusiji

Poljski predsednik Mateuš Moravjecki rekao je posle zasedanja Evropskog saveta da treba uvesti sankcije austrijskoj banci „Rajfajzen internešenel“ ukoliko nastavi da radi u Rusiji.

- Mislim da će u ne tako dalekoj budućnosti biti određen konkretan datum kada će te kompanije koje razvijaju poslovanje u Rusiji, kao što je "Rajfajzen internešenel", morati da prekinu da rade u Rusiji. U protivnom moraćemo da im uvedemo sankcije ili neke druge mere - rekao je on i dodao da je poslovanje banke od koristi ruskom budžetu.

16.03 - SAD uvode nove sankcije Belorusiji

Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko

SAD su danas usvojile nove sankcije Belorusiji, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) imenovala je tri entiteta, devet pojedinaca i predsednički avion kao blokiranu imovinu, u skladu sa Izvršnom naredbom 14.038.

Sankcije su usvojene pojedincima i entitetima u Belorusiji kao odgovor na, kako se navodi, "brutalan obračun sa prodemokratskim pokretom i civilnim društvom u vezi sa nameštenim predsedničkim izborima" održanim u avgustu 2020, navodi OFAC.

15.53 - Makron: Francuska i Nemačka žele da Kina izvrši pritisak na Rusiju

Francuska i Nemačka žele da Kina izvrši pritisak na Rusiju po pitanju nuklearnog oružja i povratka pregovorima o Ukrajini, izjavio je francuski lider Emanuel Makron.

- Kancelar Olaf Šolc i ja smo razmenili mišljenja o Kini i tu imamo zajednički stav: želimo maksimalno da uključimo Kinu kako bi ona izvršila pritisak na Rusiju da ne primeni ni hemijsko ni nuklearno oružje, da prekine sukob i vrati se za pregovarački sto - rekao je Makron na konferenciji za medije posle sastanka Evropskog saveta u Briselu.

AP Photo/Kin Cheung, Pool
Emanuel Makron

15.37 - Bogner: Registrovano najmanje 25 slučajeva okrutnih ubistava zarobljenh ruskih vojnika

Šefica misije za nadgledanje UN za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner izjavila je da je registrovano najmanje 25 slučajeva okrutnih ubistava zarobljenih ruskih vojnika od strane ukrajinskih snaga, objavila je agencija AFP.

Bogner nije navela ukupan broj tih slučajeva.

- Duboko smo zabrinuti zbog obračuna sa 25 ruskih vojnih zarobljenika i lica koja su prekinula učešće u borbenim dejstvima od strane ukrajinskih snaga koje smo dokumentovali - navodi AFP izjavu Bognerove sa konferencije za medije u Kijevu.

Ona je, takođe, izrazila zabrinutost zbog ubistva 15 ukrajinskih zarobljenika.

15.36 - Ministarstvo obrane Nemačke otkrilo koje oružje je u poslednjih nedelju dana isporučeno Ukrajini

Nemačka je u roku od nedelju dana isporučila Kijevu tri inženjerska vozila „daks“, 70 mitraljeza, rezervne delove za tenkove „leopard 2“ i borbeno vozilo pešadije „marder“, proizlazi iz ažuriranog spiska na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.
Takođe, isporučeno je i 30 senzora za dronove.

14.48 - Moravijecki: Najmanje 3,5 milijardi evra za finansiranje ukrajinskog naoružanja

Sredstva Evropskog mirovnog fonda, koja se koriste za finansiranje naoružanja za Ukrajinu, iznosiće ''u narednim godinama" najmanje 3,5 milijardi evra, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki na samitu lidera zemalja članica Evropske Unije u Briselu.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Mateuš Moravjecki

- Kompenzacija Poljske od objekata za prenos oružja Ukrajini iznosiće oko 300 miliona evra sledećeg meseca, i između 500.000 i jednog miliona era u narednim mesecima - rekao je Moravijecki, prenosi Rojters.

Ranije ove sedmice on je najavio da će Poljska tražiti dodatnih 240 miliona evra sredstava EU za refinansiranje vojnih nabavki za Ukrajinu.

12.55 - Šojgu odlikovao vojnike koji su odbili napad dronova na Krim

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uručio je Orden za hrabrost vojnicima Krimske pomorske baze Crnomorske flote koji su odbili napade bespilotnih letelica iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu im je čestitao na državnim odlikovanjima i zahvalio im je na uzornom obavljanju službene dužnosti.

Odlikovane su pripadnice Krimske pomorske baze Marina Falejeva i Tatjana Celujko, kao i načelnik dežurne službe, kapetan trećeg ranga Vladimir Gorbanj koji su odbili napad dronova na Sevastopolj 22. marta. Tada je protivnik pokušao da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili u bazi u Sevastopolju.

Profimedia
Sergej Šojgu

Odlikovani vojnici su identifikovali i uništili nepoznate dronove koji su se kretali u pravcu baze.

12.17 - Peskov: Kontakti sa partnerima da se umanje rizici zbog neuvođenja sankcija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je danas da zemlje kolektivnog Zapada, na čelu sa SAD, vrše grub pritisak na zemlje koje se nisu pridružile sankcijama protiv Rusije, dodajući da Moskva nastavlja "bliske kontake sa svojim partnerima kako bi bili minimizirani rizici".

Peskov je rekao da zemlje kolektivnog Zapada, na čelu sa SAD, vrše otvoreni, grub pritisak na čitav niz zemalja koje se ne pridružuju sankcijama protiv Rusije, prenosi RIA Novosti.

- O tome nam govore same te zemlje. Nažalost, moraju da se nose sa takvim pritiskom - rekao je Peskov.

Dodao je da to zahteva posebnu pažnju i Rusije i samih tih država.

- Nastavljamo bliske kontakte sa našim partnerima kako bi bili minimizirani rizici - rekao je Peskov.

11.35 - Kremlj: Važno identifikovati objekat otkriven kod gasovoda Severni tok

Kremlj je danas saopštio da je važno identifikovati predmet otkriven pored jednog od gasovoda Severni tok i istakao da se istraga o eksplozijama koje su pogodile gasovode prošlog septembra mora voditi uz punu transparentnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, takođe, rekao novinarima da je pozitivan znak to što je Danska pozvala ruskog operatera gasovoda Severni tok 2 da pomogne u vađenju neidentifikovanog predmeta pronađenog u blizini gasovoda sa morskog dna, preneo je Rojters.

Profimedia
Dmitrij Peskov

- To je svakako pozitivna vest kada je vlasnik gasovoda pozvan da učestvuje u veoma važnim fazama istrage - kazao je Peskov.

11.31 - Estonija proterala ruskog diplomatu

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije pozvalo je danas otpravnika poslova ruske ambasade u Talinu i uručilo mu diplomatsku notu u kojoj se navodi da je službenik ruske ambasade sa diplomatskim statusom proglašen "personom non grata", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

10.46 - Medvedev: Pokušaj Kijeva da povrati Krim biće razlog da Rusija upotrebi svako oružje

Pokušaj Kijeva da povrati Krim biće razlog da Rusija upotrebi "apsolutno svako oružje", izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

- Ako govorimo o nekim ozbiljnim ofanzivama koje se dovode u vezu sa pokušajem ponovnog zauzimanja Krima. Apsolutno je jasno da je to razlog za korišćenje svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovom doktrine nuklearnog odvraćanja, kada upotreba svih vrsta oružja protiv Rusije ugrožava postojanje same države - rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima i istakao da je očigledno da tu postoji razlog za upotrebu bilo kog oružja.

Profimedia
Dmitrij Medvedev

- Apsolutno bilo kog. I nadam se da naši „prijatelji“ preko okeana to razumeju - dodao je Medvedev, prenose RIA Novosti.

10.37 - Medvedev: Ukrajina da razmisli da li će koristiti granate sa osiromašenim uranijumom

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev pozvao je danas Ukrajince da razmisle o tome da li žele da otvore Pandorinu kutiju koristeći granate sa osiromašenim uranijumom koje će im isporučiti njihovi zapadni saveznici.

- Mislim da u ovom trenutku ljudi koji ostaju u državi Ukrajini razmišljaju o tome da li žele da se takvo oružje koristi. Oni su ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Oni to rade, ne obrnuto - rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima i korisnicima VKontakta, prenosi Tass.

On je naglasio da iako takva municija nije klasifikovana kao nuklearno oružje, ona ipak može da stvori nuklearni otpad i ukazao je na iskustvo njene prethodne upotrebe tokom NATO invazije na Jugoslaviju 1999. godine.

- Za sada nema konačnih procena i to oružje nije zabranjeno. Ali dugoročne posledice mogu biti veoma teške, jer građani Srbije, stanovnici bivše Jugoslavije, sada beleže značajan porast kancerogenih bolesti na svojoj teritoriji - kazao je on.

9.14 - Danska pozvala operatera Severnog toka 2 u vezi pronađenog predmeta

Swedish Coast Guard via AP, Printscreen/expressen.se
 

Danska je saopštila danas da je pozvala operatera gasovoda Severni tok 2 , kompaniju "Severni tok AG", da učestvuje u pokušaju da se sa morskog dna podigne nepoznati objekat otkriven u blizini gasovoda.

Prošle nedelje, danske vlasti su saopštile da je tokom inspekcije pronađen predmet cevastog oblika, da iz dna viri oko 40 centimetara i da je širok desetak centimetara.

Gasovodom rukovodi operater "Severni tok 2 AG" čije je sedište u Švajcarskoj.

- Kako bi se razjasnila priroda predmeta, danske vlasti donele su odluku da ga izvuku uz pomoć Ministarstva odbrane. Danska Agencija za energetiku zato je pozvala vlasnika gasovoda da učestvuje u operaciji - navodi se u saopštenju Agencije za energetiku, prenosi TASS.

8.15 - Ruska artiljerija sprečila dovlačenje pojačanja u Harkovskoj oblasti

Ruska artiljerija je uz pomoć samohodnih topova „giacant“ uspela da spreči pokušaj ukrajinske vojske da u region Dvurečno u Kupjanskoj oblasti dopremi dodatne snage, izjavio je oficir ruske vojne grupacije „Zapad“ Evgenije Polovodov.

Kako je rekao, preciznim gađanjem onesposobljena je i rotacija ukrajinskih jedinica na četiri lokacije na frontu u Kupjanskoj oblasti.

Artiljerija 2S5 „giacant“ je sovjetski samohodni top kalibra 152 milimetra.

7.50 - Ukrajinske trupe napale su Gorlovku u DNR

Profimedia
 

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri rakete iz MLRS HIMARS na Gorlovku u DNR.

 - Ukrajinski vojnici ispalili su tri rakete iz HIMARS MLRS na Gorlovku - izvestilo je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka , grad je dom hemijskog koncerna Stirol i preduzeća za rudarstvo uglja. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, pre početka sukoba u Donbasu , stanovništvo Gorlovke brojalo je više od 250 hiljada ljudi.

7.31 - Ruske snage su uništile ukrajinske diverzante u oblasti Harkova

- Ruska vojska je otkrila i uništila dve ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe na Kupjanskom pravcu u oblasti Harkov, rekao je Jevgenij Polovodov, oficir pres centra grupe Zapad, prenose RIA Novosti.

7.15 - Turska: Parlamentarna komisija odobrila nacrt zakona o članstvu Finske u NATO

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odobrila je danas nacrt zakona o članstvu Finske u NATO. 

Sada to treba da odobri skupština do 26. marta.

Protokol je parlamentu poslao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

7.00 - Lideri EU spremni da podrže zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Lideri Evropske unije kažu da su spremni da podrže plan za slanje Ukrajini milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci kako bi pomogli toj zemlji da se suprotstavi ruskim snagama.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU ranije ove nedelje odobrili su plan za ubrzanu proceduru kupovine, a lideri 27 zemalja članica bloka doneće konačnu odluku na samitu u Briselu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike