Vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih regiona, eksplozija u Odesi; Zelenski nije zadovoljan tempom uvođenja sankcija

24.03.2023

00:21

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih regiona, eksplozija u Odesi; Zelenski nije zadovoljan tempom uvođenja sankcija
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 393. dan.

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska.

Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni.

Evropske zemlje obavezale se na kupovinu municije Ukrajini. Vašington šalje novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 350 miliona dolara.

Najvažnije činjenice

U toku je 393. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.58 - Zelenski nije zadovoljan

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da se odlaže isporuka raketa dugog dometa Ukrajini, kao i slanje savremenih zapadnih aviona. Takođe, prema njegovim rečima, nove sankcije protiv Ruske Federacije se ne uvode dovoljno brzo.

23.31 - Ursula fon der Lajen najavila 11. paket sankcija Rusiji

Evropska unija planira da u narednom, 11. paketu sankcija Rusiji, veliku pažnju posveti borbi protiv zaobilaženja ranije uvedenih restriktivnih mera, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

22.22 - Vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih regiona, eksplozija u Odesi

U Odeskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost. Lokalni mediji javili su da su se u oblasti čule eksplozije, kao i da je proglašena vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih oblasti.

21.30 - SAD otvorene za saradnju

 

 

Sjedinjene Američke Države otvorene su za konstruktivnu diplomatiju sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Ukrajini ako Moskva pokaže znake spremnosti na takvu saradnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

20.18 - Lavrov: Rezultati istrage o Severnom toku najverovatnije neće biti objavljeni

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da ne očekuje da će rezultati istrage o tome ko je odgovoran za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima Severni tok biti objavljeni.

Moskva je više puta isticala da nije pozvana da učestvuje u istragama, niti da je obaveštavana o rezultatima.

- Ne očekujem da ove istrage budu transparentne, niti očekujem da rezultati budu dostupni široj javnosti - rekao je Lavrov.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

19.51 - Ukrajina saopštila da su ruske snage napustile Novu Kahovku, Rusi negiraju

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao je da su trupe napustile grad.

- Od 22. marta 2023. godine sve jedinice okupatorske vojske koje su bile raspoređene u gradu Nova Kahovka u regionu Herson, napustili su grad - stoji u izveštaju Generalštaba.

Saldo je negirao izveštaj.

18.17 - SAD šalju "abramse" iz zaliha

Sjedinjene Američke Države nameravaju da isporuče Ukrajini tenkove „abrams“ koje Pentagon već ima u zalihama, a neće proizvoditi nove, kako je prvobitno predviđeno, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

- Uzećemo tenkove iz skladišta i preradićemo ih kako bismo ih prilagodili za izvoz. Tako da će to biti iz zaliha, a ne u okviru nove nabavke - rekao je Ostin na saslušanju u Kongresu.

18.14 - Lideri EU podržali plan da Ukrajini bude poslata artiljerijska municija

Lideri Evropske unije podržali su plan prema kojem će Ukrajini biti poslato milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci.

17.46 - Turska: Parlamentarna komisija odobrila nacrt zakona o članstvu Finske u NATO

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odobrila je danas nacrt zakona o članstvu Finske u NATO. 

Sada to treba da odobri skupština do 26. marta.

Protokol je parlamentu poslao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

17.24 - Lideri EU spremni da podrže zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Lideri Evropske unije kažu da su spremni da podrže plan za slanje Ukrajini milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci kako bi pomogli toj zemlji da se suprotstavi ruskim snagama.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU ranije ove nedelje odobrili su plan za ubrzanu proceduru kupovine, a lideri 27 zemalja članica bloka doneće konačnu odluku na samitu u Briselu.

16.36 - Blokirana Kijevsko-pečerska lavra

Ukrajinska policija blokirala je Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je nastojnik manastira, mitropolit Pavel.

- Danas je policija oko lavre i unutra. Oni su tihi, mirni. Bog im je svedok - rekao je mitropolit koji je na čelu lavre od 1994. godine.

16.34 - Finska: Doneti svi pravni zakoni potrebni za članstvo u NATO-u

Finski predsednik Sauli Niniste formalno je završio kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u potpisivanjem pravnih amandmana na zakone potrebnih za članstvo u Alijansi.

To znači da je Finska završila nacionalne mere potrebne za pridruživanje NATO-u i da sada samo čeka odobrenje Turske i Mađarske, jedine dve od ukupno 30 članica Alijanse koje nisu ratifikovale finsku kandidaturu.

13.25 - Orbanov šef kabineta: Mađarska neće uhapsiti Putina ako bude ušao u zemlju

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova. 

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

13.05 - Zelenski posetio region Hersona i obećao da će "sve vratiti"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je objavio snimak svoje posete južnom ukrajinskom regionu Herson, gde je obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će "sve vratiti" nakon ruske invazije, javlja Rojters.

- Sve ćemo vratiti, sve ćemo obnoviti. Kao i sa svakim gradom i selom koji je stradao zbog okupatora - poručio je Zelenski na Telegram kanaul ispod snimka posete Hersonskoj oblasti.

On je naveo da je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o njihovim aktuelnim problemima i potrebama.

12.31 - Čečenski komandant: Zelenski fizički nije mogao da poseti Artjomovsk

Vladimir Zelenski „fizički“ nije mogao da poseti grad Artjomovsk (Bahmut) u DNR, za koji se sada vode žestoke borbe, siguran je Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga „Ahmat“.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA
Vladimir Zelenski

- Ako bi se Bahmut pojavio u animiranom videu u njegovom bunkeru, onda je mogao i završio tamo. U drugim slučajevima, ni Zelenski ni bilo ko iz rukovodstva Ukrajine ne bi mogli da završe u Artjomovsku, to je fizički nemoguće. Znajte da ga tamo fizički nije bilo. Neka pokažu snimke dolaska i odlaska. Ali neće moći da ih pokažu - rekao je Alaudinov u televiziji „Rusija 1“.

Vladimir Zelenski je prethodnog dana rekao da je obišao položaje ukrajinskih trupa na Artjomovskom pravcu. Koji objekat je posetio nije saopšteno.

12.03 - Ruske snage se preusmeravaju ka Avdejevki

Ruska artiljerija uništila je ukrajinsko skladište municije u blizini naselja Marinka u regionu Donjecka, rekao je danas portparol borbene grupe "Jug" Ivan Bigma.

Bigma je izjavio za TAS S da su tri ukrajinska uporišta sa ljudstvom i vatrenim oružjem, kao i ukrajinsku privremenu bazu, uništile ruske snage u blizini Avdejevke.

11.44 - Britanija: Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima Kremenaji

Btitanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da je Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremenaja na istoku Ukrajine, nakon što su ruske trupe potisnute iz regiona ranije ove godine.

- Ponegde je Rusija ostvarila napredak i do nekoliko kilometara - navela je vojna obaveštajna služba u ažuriranom izveštaju, ukazujući ne to da ruski komandanti verovatno pokušavaju da povrate logistički centar Kupijansk u Harkovu, preneo je Rojters.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

10.55 - Politiko: Velike količine ruske nafte zaobilazno i dalje stižu u Evropu

Zavisnost EU od ruske nafte i gasa je prošlost, tvrdi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali ukrajinski zvaničnici i poslovni ljudi iz energetike smatraju da se velike količine ruskih energenata, posebno nafte, i dalje slivaju u Evropu.

9.58 - Medvedev: Hapšenje Putina jednako je objavi rata

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina to bi bio razlog za objavu rata.

9.36 - Vašington strahuje da bi Peking mogao da ubedi druge zemlje da SAD ne žele rešavanje krize u Ukrajini

Bela kuća strahuje da bi Peking mogao da ubedi druge zemlje da SAD nisu zainteresovane za rešavanje situacije u Ukrajini, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovanog predstavnika američke administracije.

- SAD su zabrinute da će ih kineski predlog saterati u ćošak. Bez obzira na američke rezerve, potpuno odustajanje od pregovora bi moglo omogućiti Kini da dokaže drugim zemljama koje su umorne od rata i ekonomske štete koju on izaziva da Vašington nije zainteresovan za mir - piše u publikaciji.

8.22 - Pavel: Češka je maksimalno pomogla Ukrajini u nabavci naoružanja

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel

Češka je maksimalno pomogla Ukrajini u nabavci naoružanja, ali više nema mogućnosti za to, nema dovoljno radnika za proizvodnju municije, rekao je češki predsednik Petr Pavel u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung.

- Češka je pomogla Ukrajini u snabdevanju oružjem koliko je mogla, ali više nema kapacitet za to - rekao je on.

8.05 - Medvedev: Dalje naoružavanje Ukrajine približava nas nuklearnoj apokalipsi

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla i da svaka nova isporuka stranih oružja Ukrajini, približava svet "nuklearnoj apokalipsi".

- Da li je pretnja od nuklearnog sukoba iščezla? Ne, nije. Povećana je - rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije, među kojima i agenciju TAS S. "Svaki dan stranog slanja naoružanja Ukrajini na kraju će približiti tu nuklearnu apokalipsu", upozorio je ruski političar.

Profimedia
Dmitrij Medvedev

Medvedev smatra da je Ukrajina deo Rusije, iako je zbog geopolitičkih i istorijskih razloga ruski narod, kako je rekao, podeljen veštačkim granicama. On kaže i da Moskva ne bi mogla da dopusti Kijevu da postane članica NATO i u tom slučaju pokrene opsežnu operaciju protiv Rusije pod okriljem Severnoatlanske vojne alijanse. Moskva je pokušala da shvati kako je za Zapad moguće članstvo Ukrajine u NATO, s obzirom na to da "Ukrajina ima sopstveni kompleks za nuklearno oružje", rekao je Medvedev i istakao da bi, tada, Rusija morala da se suoči sa susedom koji "nije samo članica neprijateljskog bloka, već takođe planira da proizvodi nuklearno oružje".

Pored toga, Medvedev je za ruske medije izneo tvrdnju da će se Zapad mešati u predsedničke izbore u Rusiji 2024. godine, "kao što su uvek radili" od raspada Sovjetskog saveza.

7.31 - Stoltenberg: Zapad mora da bude spreman za Putinov rat iscrpljivanja

Ruski predsednik Vladimir Putin nema trenutnih planova za mir u Ukrajini i zbog toga zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Predsednik Putin ne planira mir, on planira još ratovanja - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Gardijan.

On je naveo da Rusija povećava vojnu industrijsku proizvodnju i nastoji da „dopre do autoritarnih režima, poput Irana ili Severne Koreje i drugih, u pokušaju da nabavi više oružja“. 

07.10 -  Zelenski: Kijev će dobiti novu vojnu pomoć od zemalja NATO i njihovih saveznika

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja.

Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć "od prijatelja iz Kanade, Nemačke, Francuske, Danske, Estonije“. 

- Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji - dodao je on.

On je posebno naglasio da je Švedska donela "veoma važnu odluku" o samohodnim artiljerijskim postrojenjima "Arčer" od 155 milimetara, na čemu je zahvalio Stokholmu.

Zelenski je zahvalio i Slovačkoj na odluci da Ukrajini pošalje borbene avione MiG-29. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike