Šta će se dogoditi sa devojčicama koje su ubile drugaricu (12) na stravičan način?

20.03.2023

16:04

3

Autor: N.P.

U početku su devojčice davale oprečne izjave, ali su onda priznale zločin u policiji.

Šta će se dogoditi sa devojčicama koje su ubile drugaricu (12) na stravičan način?
Na mestu gde je nađeno Luizino telo građani su ostavljali poruke i sveće - Copyright Profimedia/Christoph Reichwein/dpa

Devojčice od 12 i 13 godina koje su ubile školsku drugaricu Luiz F. (12) u Nemačkoj mogle bi da završe na psihijatriji ili će ih tužiti porodica žrtve, ali kao maloletnice ne mogu biti krivično gonjene.

Devojčica je izbodena 32 puta turpijom za nokte, a prethodno se požalila da je dve devojčice maltretiraju mesecima, preneo je Bild.

Prema drugim teorijama, svađa oko jednog dečka ili snimka na TikToku je prethodila zločinu.

Luizino telo je pronađeno 12. marta u šumi pokraj grada Frojdenberga, a istog dana su njene ubice na TikTok postavile snimak u kome plešu.

Iako prema nemačkom zakonu deca mlađa od 14 godina nisu krivično odgovorna i protiv njih se ne može podići optužnica, postoje drugi načini kažnjavanja.

Devojčice su napustile Frojdenberg i mogle bi da se nađu u instituciji za podršku tinejdžerima, najverovatnije psihijatrijskoj ustanovi, naveo je sudija Torsten Šlef.

Da li će biti smeštene u ustanovi zatvorenog tipa zavisi od procene predstavljaju li opasnost po sebe i druge, a to će utvrditi nadležne službe.

Iz ustanova zatvorenog tipa nije moguće izlaziti, a ne sme se koristiti ni mobilni telefon. Nastava se mora pohađati kao i potrebne terapije, između ostalog.

Devojčicama takođe može biti naloženo da plate kompenzaciju porodici žrtve čim budu počele da zarađuju novac, a ta naredba može da važi 30 godina.

Nemački građanski zakon propisuje da deci starijoj od 7 godina može biti naloženo da plaćaju naknadu štete, ukoliko se utvrdi da su svesna da su počinila "nešto loše".

Sudija je naveo da je malo verovatno da će devojčicama biti dozvoljeno da dobiju nove identitete kako bi započele novi život.

- Ne postoji takvo pravilo - dodao je.

Pretpostavlja se da će se porodice osumnjičenih devojčica odseliti iz Frojdenburga.

"Znale su šta rade"

Dečji psiholog Mirijam Hof ne veruje da će se devojčice uskoro vratiti normalnom životu.

- Biće potrebne godine terapije da prevaziđu ovakav zločin. Bitno je i utvrditi da li počinioci pate od određenih poremećaja ličnosti koji su se i ranije manifestovali i da li imaju istoriju mentalnih bolesti - rekla je.

Profimedia
Mesto Frojdenberg u kome se dogodilo strašno ubistvo

Psiholog Albert Vunš je kazao da ukoliko su odrasle u stabilnim društvenim strukturama i ukoliko su reagovale u afektu, stići će ih griža savesti koja će ih pratiti celog života.

Međutim, kako je kazao, brutalnost zločina i odsustvo kajanja pokazuju da je to bio svesni čin.

- Luizina smrt nije bila slučajnost. Nije se našla u borbi i udarila glavu. Mnogi detalji upućuju da to nije urađeno u žaru momenta - dodao je.

Socijalne službe će odlučiti o daljoj sudbini devojčica, a u to će verovatno biti uključeni i njihovi roditelji.

Oni će morati da objasne da li su i ranije pokazivale problematično ponašanje i kako su pristupile oružju kojim je počinjeno ubistvo. Stručnjaci će ih pitati i kako će živeti kao porodica nakon ovog strašnog zločina.

Pošto je Luizino ubistvo zaprepastilo Nemačku, ministar pravde Marko Bušman je rekao da ovako ozbiljni zločini ne mogu da prođu nekažnjeno.

- Deca mlađa od 14 godina se ne procesuiraju. Međutim, naš pravni sistem ima načine da reaguje na ozbiljne činove nasilja koje su počinili maloletnici mlađi od 14 godina - rekao je. To znači da bi takvi počinioci mogli da budu upućeni na ustanove zatvorenog tipa, popravne domove ili psihijatrijska odeljenja.

Profimedia
Devojčice neće biti krivično gonjene

Lagale Luizine roditelje

Podsetimo, roditelji su prijavili 11. marta da je Luiz nestala kada se nije vratila kući posle posete jednoj od drugarica, osumnjičenih za njeno ubistvo.

Iako su se poznavale godinama i zajedno išle u školu, nije poznato zašto se sastala sa tom devojčicom, ukoliko se znalo da je maltretira već duže vreme.

Uprkos svemu, tri devojčice su se uputile u obližnju šumu i tamo se dogodio gnusni zločin.

Njeno telo je pronađeno narednog dana.

Za to vreme, osumnjičene devojčice su se vratile kućama. Jedna od njih je kasnije Luizinim roditeljima ispričala kako je njihova ćerka otišla ranije kući i da je bila zabrinuta kada joj se nije javila.

U početku su devojčice davale oprečne izjave, ali su onda priznale zločin u policiji. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike