Ruski ambasador u Americi: Zabrinjavajuća je neprihvatljiva vojna aktivnost SAD u blizini naših granica

15.03.2023

10:10

0

Antonov je istakao da američki dronovi sakupljaju obaveštajne podatke koje Kijev zatim upotrebljava za napade na Rusiju

Ruski ambasador u Americi: Zabrinjavajuća je neprihvatljiva vojna aktivnost SAD u blizini naših granica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov oglasio se nakon incidenta sa američkim dronom iznad Crnog mora i nazvao američku vojnu aktivnost u neposrednoj blizini ruskih granica nedopustivom.

- Neprihvatljiva vojna aktivnost Sjedinjenih Američkih Država u neposrednoj blizini naših granica je zabrinjavajuća. Odlično znamo u kakvom cilju se koriste ovakvi izviđačko-napadački dronovi - navodi se u izjavi ambasadora.

Antonov je istakao da američki dronovi sakupljaju obaveštajne podatke koje Kijev zatim upotrebljava za napade na Rusiju. Prema njegovim rečima, Moskva se nada da će SAD „prestati da lete u blizini ruskih granica“.

Ambasador je incident takođe okarakterisao kao provokaciju.

Diplomata je prethodno zbog sudara ruskih aviona sa američkim dronom bio pozvan na sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Karen Donfrid na kom je, prema ambasadorovim rečima, Vašington izrazio protest zbog postupaka ruske strane u situaciji sa dronom.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MQ-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrebili oružje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ujutru 14. marta američki dron MQ-9 sa isključenim transponderima leteo ka ruskoj granici, ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao je u vodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike