Nebenzja optužio članice Saveta bezbednosti UN za licemerje; Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

18.03.2023

17:04 >> 00:49

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Nebenzja optužio članice Saveta bezbednosti UN za licemerje; Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini  je ušao u 387. dan.

Vojni gubici Ukrajine su toliko veliki da će komandanti morati da odluče da li da pošalju trupe u Bahmut ili da ih iskoriste za kontraofanzivu, objavio je "Njujork tajms" pozivajući se na zvaničnike.

Američki dron se sudario sa ruskim avionom iznad Crnog mora.

EU je produžila sankcije Rusiji za još šest meseci.

Najvažnije činjenice

U toku je 387. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.20 - Toliko za danas.

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.40 - Belgija će Ukrajini isporučiti 230 vojnih vozila – agencija DPA.

23.30 - Nebenzja optužio članice Saveta bezbednosti UN za licemerje
 

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kritikovao je danas odbijanje Saveta bezbednosti da sasluša izveštaj ombudsmana samoproglašene DNR Darije Morozove, nazvavši to "manifestacijom očiglednog licemerja i dvostrukih standarda."

SAD su ranije predložile da se povodom pitanja njenog obraćanja održi proceduralno glasanje u UN, prenose RIA Novosti.

Profimedia


Četiri zemlje su bile za učešće Morozove, osam je bilo protiv, a tri zemlje su bile uzdržane.

Prema rečima Nebenzje, predstavnicima Donbasa je uskraćeno pravo da govore pred Savetom bezbednosti pod izmišljenim izgovorima.

"To znači da predstavnike ove regije ne smatrate ljudskim bićima i nije vam stalo do njihove patnje", rekao je Nebenzja.

 

23.16 - Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u nekoliko regiona na severu i istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se precizira, reč je o Černigovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Lokalni mediji javljaju i da se napadi sprovode, između ostalog, i dronovima.

22.50 - Kijev: Ukidamo ruski jezik u delu Hersonske oblasti

Vlasti dela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva će isključiti ruski jezik iz javnog i zvaničnog života regiona. Ovo je u petak saopštio šef vojne administracije dela regiona koji kontroliše Kijev Aleksandar Prokudin.

 

21.12 - Američki potpukovnik: Ukrajina će uskoro pasti bez slanja NATO trupa

Oružane snage Ukrajine uskoro će početi da gube tlo pod nogama bez podrške armija zemalja NATO-a, izjavio je danas potpukovnik vojske SAD Toni Šafer. 

„Ukrajinci neće moći da dobiju ni bitku za Bahmut, niti u dugotrajnom ratu bez dodatnih kopnenih snaga spolja – američkih ili NATO“, istakao je bivši američki obaveštajac u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru objavljenom na njegovom Jutjub kanalu. 

AP Photo/Libkos
 

Kako je potpukovnik primetio, takva negativna prognoza je krajnje nezgodna za Vašington, ali je zasnovana na stvarnim činjenicama.

19.59 - Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad 70 odsto teritorije Artjomovska, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Takođe je rekao i da su ukrajinski vojnici pokušali da organizuju kontraofanzivu i da uđu u grad sa strane Časova Jara, međutim, ruska vojska je uspela da osujeti te planove.

- U tom potezu se nagomilala velika grupacija vojske, čak i u samom Artjomovsku trenutno se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika - dodao je on.

18.29 - Stoltenberg: Nezamislivo da NATO ne odgovori na napad na Finsku ili Švedsku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom finske kandidature u zapadnu vojnu alijansu i dodao da je "nezamislivo da NATO ne bi odgovorio ako bi bile napadnute Finska ili Švedska".

AP Photo/Alexandru Dobre

"Pozdravljam današnju odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom članstva Finske u NATO-u. Ovo će ojačati bezbednost Finske, ojačaće bezbednost Švedske i ojačaće bezbednost NATO-a. Nadam se da će Velika nacionalna skupština Turske glasati za ratifikaciju što je pre moguće", izjavio je on.

17.03 - Zaharova: Odluke Međunarodnog suda za Rusiju su ništavne

Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju su ništavne ni iz pravnog ugla, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda o kojekakvom hapšenju nemaju nikakvo pravnu težinu za Rusiju - istakla je ona.

16.51 - Kirbi: SAD zabrinute da bi Kina mogla da se pozicionira kao mirotvorac u Ukrajini

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute da bi Kina mogla da pokuša da se pozicionira kao mirotvorac u ratu u Ukrajini promovišući prekid vatre, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je rekao novinarima na brifingu da prekid vatre u ovom trenutku ne bi doveo do pravednog i trajnog mira između Ukrajine i Rusije, preneo je Rojters.

16.30 - Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

16.15 - Erdogan najavio ratifikaciju kandidature Finske za članstvo u NATO-u

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je ta skandinavska zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mera, preneo je Rojters.

Finski predsednik Sauli Ninisto danas je pozdravio plan Turske da započne proces ratifikacije članstva Finske u NATO.

AP Photo/Markus Schreiber
Redžep Tajip Erdogan

15.54 - Amerika neće slati lovce Ukrajini

Amerika nije promenila stav po pitanju slanja lovaca F-16 Ukrajini, oni neće biti isporučeni, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu odbranu pri Beloj kući Džon Kirbi.

On je tim rečima prokomentarisao odluku Slovačke po pitanju slanja lovaca Ukrajini i da li će ona uticati na stav Vašingtona.

- To je bilo suverena odluka Slovačke koja ne utiče na naše odlučivanje ni po kom pitanju - rekao je Kirbi.

15.20 - Sandu: Nema opasnosti za Moldaviju dok se Ukrajina bori

Predsednica Maja Sandu saopštila je danas da ne vidi opasnost da će se rat, koji Rusija vodi u susednoj Ukrajini, proširiti na Moldaviju, uprkos naporima Moskve, kako je rekla, da destabilizuje njenu zemlju.

Sandu je, tokom obraćanja u parlamentu, pozdravila Ukrajinu koja hrabro odoleva napadima Rusije više od godinu dana i pozvala Moldavce da se ujedine oko nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

- Ne postoji opasnost da rat dođe u Moldaviju dok se Ukrajina bori. Želim da uverim naše građane da Moldavija trenutno nije ni u kakvoj opasnosti od rata. Ruska vojska ne može da stigne ovde dok Ukrajina izdržava i na taj način štiti Moldaviju. Zahvalni smo Ukrajincima na njihovoj hrabrosti i slobodoljublju - rekala je Sandu u parlamentu.

14.23 - Britanija: Si treba da pozove Putina da povuče trupe iz Ukrajine

Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP
 

Kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da iskoristi posetu Moskvi  i ohrabri ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče vojsku  iz Ukrajine, saopštila je danas britanska vlada.

- Ako Kina želi da igra iskrenu ulogu u obnovi suvereniteta Ukrajine, onda bi takav potez pozdravili - rekao je portparol vlade novinarima, prenosi Rojters.

On je izneo stav Britanije da "potencijalni mirovni predlog koji se ne zasniva na suverenitetu i samoopredeljenju Ukrajine" ne bi uopšte mogao da se smatra mirovnim sporazumom.

14.02 - Šojgu nagradio pilote koji su oborili američki dron

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 sprečili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, dodelio je državne nagrade pilotima aviona Su-27, koji su sprečili da američka bespilotna letelica MQ-9 naruši granice područja na kojem je uspostavljen privremeni režim za korišćenje vazdušnog prostora za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije - navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

13.55 - Rusi sprečili ukrajinske jedinice da napuste Artjomovsk

Ruske snage sprečile su pokušaje nekoliko ukrajinskih vodova da napuste Artjomovsk. Kako je rekao lider DNR Denis Pušilin, ruske jedinice napreduju ka centru grada, istiskujući protivnika ka severnom i južnom pravcu.

13.49 - Pušilin: Ruske jedinice se utvrdile u Artjomovsku

Ruske jedinice uspele su da se utvrde u kombinatu AZOM u Artjomovsku, u toku je prodiranje po dubini industrijske zone, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

13.46 - Handelsblat: Evropski savet će pozdraviti plan obezbeđivanja milion granata Ukrajini

Evropski savet će pozdraviti plan da se obezbedi milion artiljerijskih granata kako bi se pomoglo Ukrajini u sukobu sa Rusijom, na samitu EU naredne sedmice, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je danas imao uvid nemački dnevnik "Handelsblat".

Formulacija pasusa koji poziva na olakšavanje hitnog snabdevanja Ukrajine municijom, uključujući i preko zajedničke nabavke, još bi se mogle promeniti pre početka samita u četvrtak, izvestio je nemački list, preneo je Rojters.

13.21 - Fon der Lajen: Cene gasa su pale kad smo smo se ujedinjeno odvojili od Rusije

AP Photo/Virginia Mayo
Ursula fon der Lajen

Povećane cene gasa u Evropi, koje su skočile nakon što je Rusija stala sa isporukama energenata, opale su onog trenutka kada su Evropska unija i njeni saveznici rešili da preduzmu konkretne mere da poprave situaciju, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Onog trenutka kada smo nastupili ujedinjeno, da se udaljimo od Rusije, cene gasa su pale - rekla je Fon der Lajen tokom posete norveškoj gasnoj platformi u Severnom moru, preneo je Rojters.

11.23 - Heger: Šaljemo 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i deo PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

- Slovačka vlada je upravo odobrila slanje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu! Obećanja se moraju ispunjavati. Kada je predsednik Vladimir Zelenski zatražio još oružja uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je što drugi rade isto.Vojna pomoć je ključna u obezbeđivanju da Ukrajina može da odbrani sebe i čitavu Evropu od Rusije - napisao je Heger na Tviteru.

AP Photo/Sergei Grits
Avioni MiG-29

Prema rečima privremenog premijera, slovačka vlada je jednoglasno odobrila ovaj međunarodni sporazum.

10.36 - I Slovačka šalje borbene avione Ukrajini 

Slovačka Vlada odobrila je predaju lovačkih aviona MiG-29 Ukrajini, saopštio je vršilac dužnosti premijera Eduard Heger.

Pored toga, u citiranoj izjavi premijera u bratislavskom izdanju „Pravda“ navodi se da će Kijevu biti predati i PVO sistemi „Kup“.

9.36 - Medvedev oštro reagovao na pad američkog drona u Crno more

Amerikanci su „krajnje bezobrazni“ i sa njima ne treba biti učtiv, iako su kontakti vojnih službi neophodni, izjavio je povodom pada američkog drona u Crno more zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

9.20 - Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće posle rata

Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata, upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Kuleba je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa“.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.

- Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta - rekao je Kuleba.

9.15 - Ukrajinske snage i danas granatiraju Donjeck, piše Sputnjik.

9.12 - Francuski političar: EU je spremna na samoubistvo zbog SAD

Evropska unija spremna je na samoubistvo zbog SAD i služi njihovim interesima, rekao je u intervjuu za Sputnjik lider francuske partije „Patriote“ Florijan Filipo.

- Naša politika nije usmerena na dobro naroda. EU je spremna čak na samoubistvo zbog SAD - rekao je Filipo komentarišući katastrofalne posledice antiruskih sankcija po Evropu, naglašavajući da zbog njih strada običan narod.

- Oni izdaju svoj narod. Nema nikakvog racionalnog objašnjenja, to što se dešava je pravo bezumlje - kaže Filipo.

8.05 - Ukrajinske snage izvele raketni udar na Belgorod

AP Photo/Andrii Marienko
 

Ukrajinske formacije ponovo su izvele raketni udar na Belgorod. Nekoliko projektila je presretnuto sredstvima protivvazdušne odbrane ruskih snaga. Od posledica pada gelera oštećeno oko 60 kuća i više od 30 automobila.

U Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole.

Ukrajinske snage koje se povlače i vrše pregrupisanje u Minkivki.

Na jugu, ruske snage nastavljaju ofanzivu da opkole Bahmutsku grupu AFU.

7.40 - Maročko: Oružane snage Ukrajine opremaju lažne položaje na Svatovsko-Kremenskom sektoru fronta

- Kijevske snage bezbednosti pokušavaju da prikriju svoje odbrambene pozicije i aktivno koriste lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta - rekao je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi RIA.

 - Da bi doveli naše jedinice u zabludu, ukrajinski militanti sprovode inžinjerijske mere da maskiraju svoje položaje, a takođe i opremaju lažne položaje. Na lažnim položajima se koriste modeli oklopnih vozila i artiljerijskih sistema - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

7.15 - Amerika ne da F-16 Kijevu, Kirbi istakao da se "o tome ne razmišlja"

South Korea Defense Ministry via AP
Avioni F-16

Odluka Poljske da prebaci borbene avione MiG-29 u Ukrajinu ne menja američke planove o mogućnosti isporuke F-16, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

- Ovo ne menja naše planove za F-16. O tome se trenutno ne razmišlja, rekao je on novinarima, komentarišući odluku Poljske da isporuči lovce MiG-29 Ukrajini.

7.00 - Bela kuća: Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusija krši Povelju UN

Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusiji ostaju teritorije koje je ona osvojila, što će predstavljati kršenje Povelje UN, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Tako je on komentarisao plan koji je Kina predložila o mirnom rešavanju konflikta.

Predstavnik Bele kuće je dodao da bi prekid vatre značio priznanje novih ruskih teritorija. Osim toga, po njegovim rečima, Moskva bi koristila primirje za pregrupisanje, učvršćivanje pozicija i daljih ofanziva. Kirbi je istakao da Vašington ne smatra da će to dovesti do pravednog i dugotrajnog mira koji bi trebalo da obezbedi ukrajinske interese.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike