Devojčica je četiri dana plutala okeanom, a zbog stravične priče koju je nosila sa sobom dobila je nadimak „morsko siroče"

19.03.2023

09:13

0

Našla je način da se spasi, ali se sve vreme pitala šta se desilo sa njenom porodicom

Devojčica je četiri dana plutala okeanom, a zbog stravične priče koju je nosila sa sobom dobila je nadimak „morsko siroče"
Copyright Printscreen/cbs

Kada je 11-godišnja Teri Džo Dupero pronađena nakon skoro četiri dana koje je provela na okeanu na malom splavu za spasavanje na naduvavanje, njeni spasioci nisu mogli da veruju svojim očima.

Drugi oficir grčkog teretnog broda „Kapetan Teo“ primetio je tada nešto neobično u vodama severozapadnog kanala Providens (koji deli dva velika ostrva Bahama) i odmah je znao da to nije čamac.

Takođe je znao da je objekat preveliki da bi bio krhotina. Tada je upozorio kapetana da promeni pravac kako bi mogli da vide šta je to. Kako se kapetan borda približio, shvatili su da mlada devojka sedi u malom splavu za spasavanje.

Priča o tome kako je Teri Džo završila sama u okeanu bila je čudnija nego što su mogli da pretpostave. Zbog svog neverovatnog opstanka postala je poznata kao „morsko siroče“.

Putovanje koje se pretvorilo u krvoproliće

Doktor Artur Dupero iznajmio je 8. novembra 1961. jahtu „Blubel" iz Fort Loderdejla na Floridi do Bahama za porodično putovanje. Sa Arturom su bile njegova supruga Džin i deca Brajan, Teri Džo i Rene.

AP Photo
 

Porodica je živela u Grin Beju u Viskonsinu, a Artur je godinama planirao da sve odvede u Floridu na porodično krstarenje, pa je dugo štedeo da bi ostvario ovaj san.

Na putovanju je bio i Arturov prijatelj Džulijan Harvi kao njegov skiper (kapetan broda), zajedno sa suprugom Meri Dini.

Kako je devojčica ispričala, prvih nekoliko dana krstarenja teklo dobro, ali pete noći Teri Džo se probudila od vriska na palubi iznad kabine u kojoj je spavala. Njena sedmogodišnja sestra Rene obično bi spavala sa njom, ali je te noći bila sa roditeljima i braćom na palubi.

- Otišla sam gore da vidim šta je bilo i videla sam majku i brata kako leže na podu, svuda je bilo krvi - ispričala je Teri Džo policiji, dodajući da je shvatila da joj je cela porodica mrtva.

Zatim joj je prišao Džulian i, kada ga je pitala šta se dogodilo, rekao joj je da se vrati u svoju kabinu. Uradila je kako joj je rečeno, ali je nakon nekog vremena brod počeo da tone, a voda je stigla do njenog kreveta.

Teri Džo se popela na palubu gde je pitala Džulijana da li brod tone. Kada joj je rekao da tone, pružio joj je konopac do gumenjaka, ali joj je on izmakao kroz prste. Seća se da je gledala gumenjak kako se udaljava od „Blubel" koja je tonula. Džulijan je skočio u okean prema gumenjaku i to je poslednji put da ga je Teri Džo videla.

Zapanjena i pitajući se šta da uradi da bi se spasila, Teri Džo se iznenada setila male gume za spasavanje koja je stajala u glavnoj kabini. Odvezala ju je i uspela da je gurne u vodu dok se pela na nju gledajući kako „Blubel" tone pred njenim očima.

Tri paklena dana

Ostala je usred okeana, bez hrane i vode, bez zaštite od hladnih noći i dnevnih vrućina, a na sebi je imala samo pantalone i tanku belu košulju.

Padala je kiša i Teri Džo je drhtala na njoj, ali je tada mislila samo na svoju mrtvu porodicu i pitala se šta im se dogodilo.

Sledećeg dana mala guma na kojoj je bila počela je da se raspada i Teri Džo nije imala izbora nego da prebaci noge preko jedne strane svog plovila. Iznad nje je proleteo mali avion, pa je mahnito mahala, ali je pilot nije video.

Kako je nosila belu košulju i sedela na beloj gumi, to je značilo je da su male šanse da će je bilo ko uočiti među talasima koji se presijavaju na suncu.

To što je bila u delu severozapadnog Providensa značilo je da će Teri Džo na kraju biti odnesena na sever sa Golfskom strujom. Zatim bi njeno plovilo odlutalo na istok pre nego što bi je prenelo preko Atlantika do Britanskih ostrva.

Ona nije imala pojma o tome i pokušavala je da se fokusira na spasavanje. Kasnije je govorila o izgovaranju molitve zahvalnosti što su pliskavice (vrsta kitova slična delfinima) neko vreme plivale pored nje, dajući joj nadu.

Trećeg dana Teri Džo je doživela toplotni udar i ispekla se na suncu, a četvrtog dana desilo se čudo. Probudila se i videla džinovski oblik ispred sebe. Videla je ljude kako mašu sa čamca, a zatim ruke koje je podižu na sigurno.

Šta se desilo sa njenom porodicom?

Dan nakon što je „Blubel" potonula Džulijan Harvi je spašen iz gumenjaka. Rekao je svojim spasiocima svoje ime i da je upravljao jahtom „Blubel".

Printscreen/Miami herald
 

Priča koju je Džulijan ispričao obalskoj straži u Majamiju bila je da je on jedini preživeo nesreću na moru. Tvrdio je da je iznenadna oluja oštetila „Blubel" i da su njegova žena Dini i Dupero povređeni kada su se jarboli i oprema srušili. Takođe je tvrdio da su gasovodi u mašinskoj prostoriji pukli, zbog čega se brod zapalio pre nego što je potonuo.

Rekao je da je imao sreće što je uspeo da pobegne u gumenjaku. U početku su ljudi verovali njegovoj priči. Ali nekoliko dana kasnije, kada je saznao da je Teri Džo preživela i da je mogla da ispriča pravu priču, izvršio je samoubistvo.

Policija veruje da je Duperoa i Dini ubio Džulijan. Jedan od motiva je bio da prikupi novac od životnog osiguranja od smrti svoje žene.

Veruje se da je Artur video kako je Džulijan ubio svoju ženu, što je dovelo do toga da je ubio sve na brodu osim Teri Džo. Niko ne zna zašto je odlučio da poštedi 11-godišnjakinju, ali godinama kasnije ona je rekla: „Uvek sam verovala da sam spasena s razlogom“.

Istraga je otkrila da je Džulijan planirao da ubije svoju ženu da bi naplatio njenu polisu osiguranja od 20.000 dolara dvostruke odštete, koja bi donela duplo veću sumu ako bi slučajno umrla. Istražitelji takođe veruju da bi Džulijan ubio Teri Džo, ali da je, ostavljajući je na brodu koji tone, pretpostavio da ona neće imati šanse da preživi.

- Mislim da je verovatno mislio da ću potponuti sa brodom - rekla je Teri Džo.

Teri Džo se preselila kod tetke i rođaka, promenivši ime u Tere kako bi zaštitila svoju privatnost.

Više od dvadeset godina nije pričala za medije o tragediji gubitka porodice. Tere, koja se udala i imala troje dece, razgovarala je za Si-Bi-Es tek 50 godina nakon ubistava, rekavši da se nada da će njena priča inspirisati druge.

- Ako se jedna osoba izleči od životne tragedije, moje putovanje će biti vredno toga - kazala je tada.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike