Evropska komisija usvojila strategiju za upravljanje granicama: Naložila nova pravila državama članicama

15.03.2023

07:10

0

Komisija najavljuje bolju koordinaciju između nacionalnih vlasti i evropskih agencija, kao i Fronteksa...

Evropska komisija usvojila strategiju za upravljanje granicama: Naložila nova pravila državama članicama
Copyright Profimedia

Evropska komisija usvojila je u utorak strateški okvir za evropsko integrisano upravljanje granicom (EIBM) za pet godina i preporuku državama članicama o međusobnom priznavanju odluka o povratku i ubrzanom povratku u migracijama.

Komisija je saopštila da strategija obezbeđuje koordinisan okvir za nacionalne organe koji upravljaju granicom, kao i za više od 120.000 službenika državnih graničnih organa i Fronteksa.

Ključni prioriteti Strategije imaju 15 osnovnih komponenti, kao što su kontrola granica, podržana kroz široku IT i međuagencijsku saradnju radi poboljšanja upravljanja migracijama i spremnosti za krizne situacije.

Traganje i spasavanje je, kaže EK, „ključna komponenta evropskog integrisanog upravljanja granicom a potreba za koordinacijom je prioritet između država zastave i obalnih država, kao i potreba da se razviju najbolje prakse za blagovremenu i potpunu razmenu informacija“.

I zajednički sistem EU za povratak je deo strategije. Komisija najavljuje bolju koordinaciju između nacionalnih vlasti i evropskih agencija, kao i Fronteksa za sve faze procesa povratka. 

EK podvlači da „treba intenzivirati saradnju sa trećim zemljama kako bi se doprinelo izgradnji operativnih kapaciteta trećih zemalja u oblastima granične kontrole, analize rizika, povratka i readmisije i borbe protiv krijumčarenja".

AP Photo/Olivier Matthys
 

- U tom pogledu, istočnom i južnom susedstvu biće dat poseban fokus, pored trećih zemalja iz kojih i kroz koje vode glavni migracioni putevi ka EU. Ovo doprinosi razvoju uzajamnih i sveobuhvatnih migracionih partnerstava sa zemljama porekla i tranzita - objašnjava Komisija.

Suočena sa kritikama da agencije EU i zemlje članice ne poštuju ljudska prava migranata, Komisija podvlači da se „zaštita granica EU mora vršiti uz puno poštovanje osnovnih prava“.

- Akcije EU i nacionalnih aktera treba da se sprovode u potpunoj saglasnosti sa pravom EU, uključujući Povelju o osnovnim pravima EU i međunarodnom pravu, kao i efikasne mehanizme praćenja - navodi EK.

Zatim, strateški okvir naglašava da treba pojačati saradnju na međusobnom priznavanju odluka o povratku i ubrzavanju povratka.

Profimedia
 

To treba da ima „odvraćajući efekat na nesigurnu i neregularnu migraciju, pomažući u sprečavanju eksploatacije migranata razbijanjem poslovnog modela kriminalnih krijumčarskih mreža i promovisanjem bezbednih legalnih puteva“, kaže EK u saopštenju.

Komisija savetuje državama članicama da podstiču dobrovoljni povratak. 

- Neophodno je obezbediti informacije o povratku u ranoj fazi procesa, uključujuči i tokom procesa azila. Države članice treba da uspostave savetodavne strukture za povratak i reintegraciju kako bi promovisale dobrovoljni povratak. Za državljane trećih zemalja koji su uključeni u ove programe, dobrovoljni povratak se može podstaći tako što se ne izdaju zabrane ulaska - saopštila je Evropska komisija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike