Orban izneo smeo predlog: Evropi je potreban NATO bez SAD

03.03.2023

11:47

6

Mađarski premijer tvrdi da je želja Amerike za daljim širenjem svog uticaja ono što je dovelo do trenutnih tenzija između Zapada i Rusije

Orban izneo smeo predlog: Evropi je potreban NATO bez SAD
Copyright Profimedia

Evropi je potreban sopstveni vojni blok bez američkog uticaja, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban za švajcarski magazin „Veltvohe". Političar je optužio Sjedinjene Američke Države da uvlače Evropu u sukob u kom se ne može pobediti i da rizikuju globalni rat.

- Rešenje bi bio evropski NATO - rekao je Orban, tvrdeći da je želja Amerike za daljim širenjem svog uticaja ono što je dovelo do trenutnih tenzija između Zapada i Rusije.

Rusija je zabrinuta zbog širenja NATO-a dalje na istok u Ukrajinu i Gruziju, izjavio je Orban, pozivajući se na svoj razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko nedelja pre izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva krajem februara 2022.

- Putin mi je rekao da su njegov problem američke raketne baze u Poljskoj i Rumuniji i moguće širenjem NATO-a na Ukrajinu i Gruziju - rekao je Orban švajcarskim medijima, napominjući da je ruski lider zabrinut zbog toga što SAD potencijalno raspoređuju svoje oružje u ovim zemljama.

Prema rečima mađarskog premijera, to je bio jedan od osnovnih razloga za sukob u Ukrajini.

- Razumem šta je Putin rekao. Ne prihvatam ono što je uradio - objasnio je Orban.

Profimedia
 

On je insistirao na tome da Mađarska treba da ostane podalje od sukoba, ali je dodao da je Budimpešta bila podvrgnuta „stalnom pritisku“ jer druge zapadne zemlje „žele da nas uvuku u rat svim mogućim sredstvima“.

Orban smatra da je to zato što EU služi interesima SAD na račun svojih.

- Odluke koje donosi Brisel češće odražavaju američke interese nego evropske - rekao je on.

Orban je tvrdio da zapadne nacije treba da pokažu istinsku „želju“ i „volju“ za mirom u Ukrajini, dodajući da „ta volja danas nedostaje, barem na Zapadu“.

Mađarska je više puta pozivala na mir usred sukoba između Moskve i Kijeva i kritikovala je sankcije Zapada uvedene Rusiji i isporuke oružja Ukrajini. Ranije ove nedelje Orban je rekao da neprijateljstva nikome na svetu nisu koristila. Mađarska je takođe bila jedina država NATO-a koja je izrazila podršku kineskom mirovnom planu za Ukrajinu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike