"Smrdi, nije lepo, ima pacova": Zbog protesta u Parizu na ulicama 5.000 tona smeća, sindikati poručuju: Makron nas ne čuje!

12.03.2023

20:01

0

Autor: M. Vu.

Već nekoliko dana u Parizu, đubretari ne prazne kante i kontejnere pa je trenutno na ulicama prestonice Francuske oko 5.000 tona smeća

"Smrdi, nije lepo, ima pacova": Zbog protesta u Parizu na ulicama 5.000 tona smeća, sindikati poručuju: Makron nas ne čuje!
Ulice Pariza zatrpane smećem - Copyright Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Zakon o penzionoj reformi koju vlast Francuske želi da donese, digao je sindikate na noge. Skoro 70 odsto Francuza je protiv ove reforme po kojoj bi se starosna granica za odlazak u penziju pomerila sa 62 na 64 godine. Već nekoliko dana u Parizu, đubretari ne prazne kante i kontejnere pa je trenutno na ulicama prestonice Francuske oko 5.000 tona smeća.

Kako piše francuski Cnews, pet dana nakon 6. nacionalnog dana mobilizacije protiv penzione reforme, smeće se i dalje gomila na trotoarima Pariza. U subotu, 11. marta, prema dostupnim procenama, skoro 5.000 tona otpada nije sakupljeno, a đubretari nastavljaju štrajk tako što blokiraju spalionice.

 

 

Situacija koja je izazvala negodovanje pojedinih stanovnika Pariza.

- Ne miriše, nije lepo, ima pacova - jada se Parižanin za mikrofonom CNEWS-a.  - Katastrofa. To ne bi trebalo tako da bude, veoma je prljavo.

Sa 60 odsto mobilisanog osoblja, prema rečima Kristofa Farineta, zamenika generalnog sekretara CGT FTDNEEA, situacija će potrajati u prestonici. Blokirane su i tri lokacije za tretman otpada iz domaćinstava, kao što je spalionica Ivry-sur-Seine (94), najveća u Evropi, koja preradi 700.000 tona otpada godišnje, odnosno 100 tona na sat.

 

 

- Ni mi se nećemo izviniti korisnicima. Onaj ko uzima njih za taoce, i ko nas uzima za taoce, i ko nas tera da štrajkujemo, i ko nas tera na ovo, je neko ko nije čuo šta se dešavalo od januara meseca na demonstracijama, zove se Emanuel Makron - izjavio je Regis Vieceli, generalni sekretar CGT sindikata za čišćenje (FTDNEEA), koji misli „da provede vikend do sledećeg utorka, a zatim da vidimo šta ćemo da radimo“.

Da bi se izborili sa situacijom, neki izabrani zvaničnici su se organizovali i angažovali privatne firme za skupljanje smeća.

"Ne dozvoliti da pacovi idu ulicama"

An Suri, pomoćnica gradonačelnice Pariza zadužena za javno zdravlje, izjavila je da "ne postoji rizik po javno zdravlje", već je u pitanju problem "udobnosti i kvaliteta života". Međutim, ona je upozorila "da pacovima ne bi trebalo dozvoliti da slobodno lutaju po ulicama" i istakla da gradska uprava radi na tome da pacove vrati u kanalizaciju eliminacijom hrane na ulicama, kao i da priprema nove preparate za deratizaciju u slučaju ozbiljnije krize.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike