Oko 300.000 Izraelaca ponovo na ulicama: Već devet nedelja protestuju protiv reformi pravosuđa, neredi na putevima (VIDEO)

04.03.2023

22:36

0

Portparol izraelske policije saopštio je da je oko 200 demonstranata probilo policijski kordon u Hašalomu u Tel Avivu

Oko 300.000 Izraelaca ponovo na ulicama: Već devet nedelja protestuju protiv reformi pravosuđa, neredi na putevima (VIDEO)
Veliki protest u Izraelu devetu nedelju zaredom - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Veliki broj Izraelaca izašao je i danas na ulice, devetu nedelju zaredom, protestujući zbog vladine reforme pravosuđa.


Džeruzalem post navodi da je širom zemlje protestovalo oko 300.000 građana.


Portparol izraelske policije saopštio je da je oko 200 demonstranata probilo policijski kordon u Hašalomu u Tel Avivu, upalilo baklje i da je policija pokušala da ih zaustavi.

 

 


U drugom izveštaju se navodi da su se demonstranti probili na auto-putu Ajalon i da su pokušali da blokiraju saobraćaj, ali da je policija radila na tome da ih rastera.

Protest je nastao zbog Vladinog predloga Zakona koji bi omogućio poslanicima da ponište odluku Vrhovnog suda prostom većinom.

 

 

 

 


Odobravanje zakona o Vrhovnom sudu na preliminarnom glasanju u Knesetu bio je najnoviji korak vladajuće koalicije Benjamina Netanijahua ka realizaciji pravosudne rekonstrukcije koja napreduje, uprkos pozivima na dijalog i konsenzus američkih Jevreja i predsednika Izraela, kao i višenedeljnih masovnih protesta.

 

 


Pored slabljenja uloge najvišeg suda u zemlji, demonstranti kažu da predložene promene ugrožavaju demokratske vrednosti Izraela i koncentrišu vlast unutar vladajuće koalicije u parlamentu. 

S druge strane, Netanijahu i njegova vladajuća koalicija tvrde da je sud godinama imao nekontrolisanu moć.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike