Potpuni haos na ulicama Pariza: Demonstranti se sukobili sa policijom, Francuzi ustali protiv penzione reforme (VIDEO)

11.03.2023

17:47

0

Autor: M. Vu.

Na poziv sindikata organizovane su demonstracije u celoj Francuskoj a u Parizu su trenutno izbili prvi incidenti

Potpuni haos na ulicama Pariza: Demonstranti se sukobili sa policijom, Francuzi ustali protiv penzione reforme (VIDEO)
neredi na ulicama Pariza - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Francuska neće Makronovu penzionu reformu, moglo se čuti na današnjim demonstracijama. Francuska je još jednom na nogama. Na poziv sindikata organizovane su demonstracije u celoj Francuskoj a u Parizu su trenutno izbili prvi incidenti. Još uvek se ne pominje okvirni broj okupljenih ali se računa da je danas na ulice izašlo više od tri miliona ljudi. 

 

 

U Parizu su demonstracije počele u 14 časova sa Trga Republike. Šetaće se do Trga Nation preko Trga Bastilje, zatim avenije Daumesnil i bulevara Didro.

 

 

U toku šetnje izbili su prvi incidenti. Demonstranti su gađali kamenicama pripadnike organa reda a zapaljene su i prve kante za đubre.

Nekoliko desetina radikalnih elemenata, obučeni u crno i maskirani, počeli su da gađaju snage reda, lome izloge i pale korpe za otpatke.

Zvaničnici sindikata pozvali su u subotu predsednika Francuske da se „konsultuje sa narodom” o penzionoj reformi, tokom brifinga za štampu uoči demonstracija u Parizu protiv vladinog projekta.

 

 


- Ako je toliko siguran u sebe, predsedniku Republike preostaje samo da se konsultuje sa narodom. Videćemo reakciju ljudi“, rekao je Filip Martinez. Štaviše, „vlada nije sigurna u sebe. On želi donošenje zakona na silu i rizikuje praktikovanjem ove metode - dodao je generalni sekretar CGT-a.

 

 

U 16 časova u Parizu je izvršeno 4.000 provera i 11 hapšenja, u okviru ovog 7. dana mobilizacije protiv penzione reforme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike