I FBI se plaši TikToka: "Može da se koristi za kontrolu i manipulaciju podacima"

08.03.2023

22:00

0

Američki zvaničnici smatraju da je TikTok pretnja po nacionalnu bezbednost

I FBI se plaši TikToka: "Može da se koristi za kontrolu i manipulaciju podacima"
Copyright Profimedia

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da bi aplikacija TikTok mogla da se koristi za kontrolu podataka i softvera na milionima uređaja u SAD, kao i za podsticanje narativa o podeli Amerike, dok bi čak i obaveštajne službe potencijalno propustile takvu manipulaciju.

- Nismo sigurni da bismo videli neke od spoljašnjih znakova da se to dešava. To je alat koji je u krajnjoj liniji pod kontrolom kineske vlade i za mene predstavlja razlog za zabrinutost o nacionalnoj bezbednosti - rekao je Rej.

Republikanski senator Mark Rubio ocenio je da je TikTok "jedan od najvrednijih alata za nadzor na planeti" i naveo da se pomoću nje mogu prikupljati podaci i manipulisati informacijama.

- Oni tako mogu da truju umove i ubacuju smeće u umove miliona ljudi. Ovo je značajna pretnja za nacionalnu bezbednost zemlje, s kakvom se nismo suočili u prošlosti - rekao je Rubio.

Ranije ove sedmice, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pružila je podršku dvopartijskom zakonu koji bi predsedniku mogao dati ovlašćenje da zabrani TikTok, što bi moglo ubrzati rešavanje problema privatnosti oko popularne aplikacije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike