Si Đinping nikad oštriji: SAD sprovode obuzdavanje, opkoljavanje i potisikivanje Kine!

07.03.2023

20:55

0

Kineski lider se obično uzdržava od ciljanih kritika Amerike, pa su mnogi iznenađeni ovim potezom

Si Đinping nikad oštriji: SAD sprovode obuzdavanje, opkoljavanje i potisikivanje Kine!
Si Đinping - Copyright Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

Kineski predsednik Si Đinping javno je kritikovao Sjedinjene Američke Države i optužio ih da predvode pokušaj Zapada da „obuzda“ njegovu zemlju. Ministar spoljnih poslova Ćin Gang takođe je upozorio Vašington da „pritisne kočnice“ ili rizikuje „sukob i konfrontaciju“.

- Zapadne zemlje predvođene SAD sprovele su svestrano obuzdavanje, opkoljavanje i potiskivanje Kine, što je donelo neviđene ozbiljne izazove za razvoj naše nacije - rekao je Si u retkom verbalnom napadu u ponedeljak, preneli su državni mediji.

Kineski lider se sastao sa industrijskim i poslovnim grupama tokom godišnjeg okupljanja savetodavnog tela Komunističke partije. Njegov govor se fokusirao na nacionalnu ekonomiju, uz opasku o politici Vašingtona koja ilustruje ono što je nazvao „neizvesnim i nepredvidivim faktorima“ u međunarodnom okruženju, uključujući i pandemiju kovida 19.

Si se obično uzdržava od ciljanih kritika SAD. Majkl Svejn, viši naučni saradnik Instituta za odgovornu državu Kvinsi, rekao je za „Njujork tajms" da je, prema njegovim saznanjima, to bio prvi put da je kineski lider „javno izašao i izjavio da SAD preduzimaju takve akcije“.

U međuvremenu, u utorak je još jedan visoki kineski zvaničnik optužio Vašington da koristi prikrivenu taktiku.

Jack Taylor/Pool Photo via AP
Si Đinping

- SAD tvrde da nastoje da nadmaše Kinu, ali da ne traže sukob. Ipak, u stvarnosti, njihovo takozvano „takmičenje“ znači obuzdavanje i suzbijanje Kine u svakom pogledu - rekao je ministar spoljnih poslova Ćin Gang u govoru na marginama sednice kineskog zakonodavstva.

On je uporedio američku vladu sa sportistom koji pokušava da saplete svog protivnika umesto da pruži najbolji učinak. Vašington očekuje da Peking neće uzvratiti kada se nađe na meti takve akcije ili klevete, sugerisao je ministar, dodajući da to nije moguće. Američka putanja bi mogla da dovede do katastrofe koju nikakve zaštitne ograde neće moći da spreče, upozorio je on.

- Ako SAD ne pritisnu kočnice, već nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti izlazak iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije - rekao je Ćin, koji je ranije bio kineski ambasador u SAD.

Vašington je optužio Peking da svojom politikom podriva „poretak zasnovan na pravilima“ i uveo niz ekonomskih ograničenja, uključujući prošlogodišnju zabranu izvoza određenih poluprovodnika u zemlju. Tenzije su dodatno eskalirale prošlog meseca nakon što je Vašington optužio tu zemlju da šalje „špijunske balone“ iznad američkog tla, za koje je Kina rekla da su samo zalutale meteorološke letelice.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike