Kako je jedna poruka, otkrivena u stolici, dovela do hapšenja šefa Koza nostre? (VIDEO)

05.03.2023

12:44

0

Autor: N. Pavlović

Detalji istorijskog hapšenja na Siciliji

Kako je jedna poruka, otkrivena u stolici, dovela do hapšenja šefa Koza nostre? (VIDEO)
Denarov portret u kući njegove sestre na Siciliji - Copyright Youtube/TG2000

Policija je u kući sestre šefa Koza nostre, Matea Mesine Denara (60), pronašla poruku koja je kasnije bila ključna u hapšenju okorelog mafijaša u Palermu.

Tokom specijalne policijske operacije, policija je u kući Rosalije Mesine Denaro, u nozi od aluminijumske stolice, pronašla jednu poruku mesec dana pre hapšenja u januaru. Pretres je obavljen u njenoj kući u Kastelvetranu, na zapadu Sicilije, dok su policajci pokušavali da podmetnu uređaj za prisluškivanje.

Poruka, naizgled sastavljena od nasumičnih reči, fotografisana je i ostavljena na istom mestu. U pitanju je bio tzv. picino - malo parče papira ispisano šiframa koje je koristio Denaro kako bi komunicirao sa porodicom ili saradnicima.

Pisalo je da određeni muškarac boluje od raka debelog creva, pa su se istražitelji fokusirali na Denara jer su utvrdili da nijedan drugi član porodice nije imao sličnu dijagnozu.

Veruje se da je Rosalija, poznatija kao Rozeta, igrala veliku ulogu u svojoj mafijaškoj porodici, pa je služila i kao rizničar.

I sama je uhapšena u petak, a italijanska policija je objavila nalog za hapšenje od 57 stranica kojim se objašnjava šta je sve dovelo do hvatanja mafijaškog bosa.

Italian Carabinieri/LaPresse via AP
Uhapšeni Mateo Mesina Denaro

Rozeta je pod istragom zbog sumnje da je bila deo mafijaške organizacije, da je počinila brojna krivična dela i pomagala bratu da izbegne zatvorske kazne.

Podsetimo, Denaro je 30 godina proveo u bekstvu. Rukovodio je zloglasnom sicilijanskom mafijom Koza nostrom, a 2002. godine je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u odsustvu zbog niza ubistava.

Uhapšen je 16. januara u privatnoj klinici u Palermu gde se lečio godinu dana od raka pod lažnim imenom.

Više od 100 policajaca je učestvovalo u hapšenju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike