"On je ozbiljno bolestan": Otkriveni novi detalji o šefu Koza nostre i ko mu je pomagao tokom bekstva

18.01.2023

19:23

0

Autor: N. Pavlović

"Bolest je uznapredovala", rekao je jedan doktor

"On je ozbiljno bolestan": Otkriveni novi detalji o šefu Koza nostre i ko mu je pomagao tokom bekstva
Denaro je bio u bekstvu 30 godina - Copyright Italian Police, LaPresse via AP

Nedavno uhapšeni šef Koza nostre, Mateo Mesina Denaro (60), teško je oboleo od raka, a italijanska policija je pokrenula istragu i protiv dva doktora koja su mu pomagala u lečenju.

Podsetimo ozlogašeni mafijaš je bio u bekstvu od 1993. godine, a u ponedeljak je uhapšen u Palermu dok je u privatnoj klinici primao terapiju. Navodno, Denaro se leči već godinu dana.

- Ozbiljno je bolestan. Bolest je napredovala poslednjih meseci - rekao je Vitorio Đebija, načelnik onkologije na klinici "Madalena" gde je bos uhapšen.

Denaro je pod lažnim imenom 2020. i 2022. imao operacije debelog creva.

Detektivi su, prisluškujući razgovore, saznali da je članovima porodice otkrio da je bolestan. Potom su pretražili pacijente sličnih godina koji imaju rak i tako su, između ostalog, došli do Denara.

Šef Koza nostre se nalazi u zatvoru u centralnoj Italiji, gde ga drže u samici, a očekuje se da će uskoro započeti hemoterapiju.

Nakon tri decenije bekstva, pronađen je nedaleko od svog rodnog mesta što nije čudno za italijanske mafijaške begunce, jer na domaćem terenu mogu da uživaju bolju zaštitu i da nastave da vladaju iz senke.

- Odlazak u zatvor je poraz za mafijaša. Mafijaš želi da umre u sopstvenom krevetu, a ne iza rešetaka - rekao je novinar Atilio Bolzoni.

Doktori pod istragom

Protiv doktora Alfonsa Tumbarela (70), koji je lečio Denara, pokrenuta je istraga zbog sumnje da je kriminalcu pomagao da izbegne hapšenje. Pomogao mu je da se leči pod alijasom Andrea Bonafede što je ime jednog pravog doktorovog pacijenta. Tumbarelo je godinama radio kao doktor u Kampobelu di Mazari, blizu Kastelvetrana, Denarovog rodnog mesta, dok se nije penzionisao prošlog meseca.

Carabinieri via AP
Denaro je uhapšen u Palermu

Osumnjičen je da je zamenio identitete svojih pacijenata.

Pod istragom je i onkolog Filipo Zerili koji se sumnjiči da je lečio Denara dok je bio u bekstvu. Zerili je obavio Denaru neophodan DNK test koji mu je bio potreban za hemoterapiju. Istražuje se i Andrea Bonafede koji je Denaru pozajmio svoje ime i dokumenta.

Inače, policija je pretresla još jedno skrovište koje je koristio begunac. 

Prethodno su u jednom stanu u Kampobelu di Mazaru pronađenabrendirana odeća i skupoceni parfemi, a nedaleko odatle se nalazi i kuća u kojoj se takođe krio. U njoj je iskopan i bunker.

Tužioci su saopštili da je Denaro bio jedan od glavnih bosova u Koza nostri, ali je voleo da se drži svog regiona i nije bio "kapo di tuti kapi", odnosno, šef svih šefova, kao što je to bio ozloglašeni Salvatore Toto Rina, koji je uhapšen 1993. godine, a umro 2017. godine u zatvoru u Parmi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike