Otkrivena skulptura u drevnom majanskom gradu: Prikazuje vladarku koja pokorava zarobljenog ratnika (FOTO)

01.03.2023

07:03

0

Autor: Lj. S.

Direktor meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju Dijego Prijeto nazvao je ovu skulpturu važnim otkrićem

Otkrivena skulptura u drevnom majanskom gradu: Prikazuje vladarku koja pokorava zarobljenog ratnika (FOTO)
Novootkrivena skulptura Maja - Copyright AP/Uncredited

Skulptura koja prikazuje žensku vladarku koja pokorava zarobljenog ratnika otkrivena je 27. februara na lokalitetu ruševina Maja Ek Balam, na poluostrvu Jukatan, saopštile su vlasti u Meksiku.  

Na njoj je prikazana figura koja drži kosu muške osobe, kojoj su ruke vezane iza leđa. 

- Možete da vidite žensku vladarku, koja nosi suknju sa ukrštenim kostima na sebi, kako hvata kosu muškarca - rekao je za novinare Dijego Prijeto, direktor meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju.

On je ovu skulpturu nazvao važnim otkrićem.

Sačuvana je samo donja polovina dominantne figure, a stručnjaci su već počeli da polemišu oko toga da li skulptura zaista prikazuje vladarku, kao i da li je zaista u pitanju ženska osoba.

Dejvid Stjuart, profesor mezoameričke umetnosti i pisanja na Univerzitetu Teksas u Ostinu, ocenio je ovo kao zanimljivo otkriće, rekavši da svet poznaje već nekoliko kraljica koje su bile moćna vojna lica.

Stjuart je naveo da, na osnovu suknje s kostima, skulptura verovatno prikazuje boginju.

- Možda je to figura podzemlja, povezana sa temama ponovnog rođenja i žrtvovanja - kazao je on. 

AP/Uncredited
 

O ovom otkriću oglasila se i Suzan Gilespi, profesorka antropologije na Univerzitetu Florida, koja je kazala da su ženske vladarke bile izuzetno važne za istoriju. 

Ona je napomenula da je teško reći da je osoba sa leve strane, koja nosi suknju sa motivom ukrštenih kostiju, vladar sama po sebi, te da su i vladari muškarci ponekad prikazani u ženskoj odeći.

Ek Balam predstavlja kulturni i verski centar Maja koji je verovatno cvetao između 600. i 850. godine nove ere, a koji se nalazi između Kankuna i Čičen Ice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike