Vang Ji: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao kamen, nemamo ograničenja

21.02.2023

20:50

0

Kinesko-ruski odnosi su zreli i čvrsti, sposobni da izdrže svaki test u promenljivoj međunarodnoj areni, rekao je Vang Petrušev

Vang Ji: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao kamen, nemamo ograničenja
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Copyright Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Direktor Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji, koji se smatra najvišim kineskim diplomatom, rekao je danas u Moskvi tokom razgovora s Nikolajem Petruševim, jednim od najbližih saradnika predsednika Putina, da su odnosi Pekinga i Moskve „čvrsti kao kamen”, sposobni da izdrže svaki test u međunarodnoj političkoj areni.

U trenutku kada su odnosi dve zemlje pod lupom Zapada zbog zabrinutosti da Peking razmatra mogućnost da Rusiju snabdeva oružjem, Vang Ji je rekao svom domaćinu Nikolaju Petruševu, sekretaru moćnog ruskog Saveta bezbednosti, da kinesko-ruski odnosi „nemaju ograničenja”, prenosi Rojters.

Profimedia
 

- Kinesko-ruski odnosi su zreli i čvrsti, sposobni da izdrže svaki test u promenljivoj međunarodnoj areni - rekao je Vang Petruševu s kojim se uzajamno oslovljavao sa „druže”.

Prema rečima kineskog diplomate „Kina je spremna da udruži snage sa Rusijom - kako bi se odlučno zauzela za nacionalne interese i promovisala obostrano korisnu saradnju u svim oblastima.

Vang je izrazio uverenje da bi Rusija i Kina trebalo da razrade nove zajedničke korake kako bi se dodatno osigurala bezbednost obe zemlje, ne razrađujući detaljno ovu temu.

- Mislim da danas imamo veoma dobre mogućnosti da nastavimo bliski strateški dijalog i aktivnosti usmerene u odbranu naših zajedničkih strateških interesa - rekao je Vang Ji.

Petrušev je rekao Vangu da je Peking glavni prioritet ruske spoljne politike i da dve zemlje moraju da se drže zajedno nasuprot Zapadu. Rusija podržava stav Kine o teritorijalnim pitanjima, istakao je Petrušev i naglasio da je u kontekstu kampanje koju je pokrenuo kolektivni Zapad za obuzdavanje Rusije i Kine od posebnog značaja dalje produbljivanje bilateralne koordinacije i interakcije na međunarodnoj areni, preneo je Tas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike