Kina objavila predlog globalne bezbednosne inicijative: Rat i sankcije nisu rešenje za sporove

21.02.2023

18:05

0

Osvrćući se na sukob između Moskve i Kijeva, list je istakao potrebu da se „podrži političko rešavanje žarišta sličnih krizi u Ukrajini kroz dijalog i pregovore“

Kina objavila predlog globalne bezbednosne inicijative: Rat i sankcije nisu rešenje za sporove
Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Kina je objavila svoj koncept papira Globalne bezbednosne inicijative, koji se fokusira na sprečavanje sukoba i promovisanje globalne bezbednosti, dok se kritikuje upotreba sankcija u spoljnoj politici.

Inicijativa, koju je Ministarstvo spoljnih poslova predstavilo u utorak, zavisi od nekoliko ključnih koncepata i principa koji treba da pomognu i Kini i međunarodnoj zajednici da se snađu „eri prepunoj izazova“.

Ona daje prioritet upravljanju bezbednošću u čijem su centru Ujedinjene nacije, navodeći da su „hladnoratovski mentalitet, unilateralizam, blokovska konfrontacija i hegemonizam u suprotnosti sa duhom Povelje UN i da im se mora odupreti“.

Zemlje takođe treba da podrže konsenzus da se „nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, navodi se u inicijativi, uz napomenu da nuklearne sile treba da ojačaju dijalog i saradnju kako bi ublažile rizik od udaljavanja od nuklearnog sporazuma.

U dokumentu se dalje naglašava potreba da se ozbiljno shvate „legitimni bezbednosni problemi svih zemalja“, uz poštovanje njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

AP Photo/Mark Schiefelbein, File
Si Đinping

Programski list je uputio i apel da se međunarodni sporovi rešavaju isključivo diplomatskim putem. „Rat i sankcije nisu fundamentalno rešenje za sporove; samo dijalog i konsultacije su efikasni u rešavanju razlika“, navodi se i dodaje: „Zloupotreba jednostranih sankcija... ne rešava problem, već samo stvara još poteškoća i komplikacija“.

Osvrćući se na sukob između Moskve i Kijeva, list je istakao potrebu da se „podrži političko rešavanje žarišta sličnih krizi u Ukrajini kroz dijalog i pregovore“.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da inicijativa nastoji da uspostavi ljudsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću i da je „otvorena i inkluzivna“ za bilo koju naciju da joj se pridruži.

Ideju o inicijativi prvi je izneo kineski predsednik Si Đinping u aprilu 2022. kao sredstvo za „održavanje principa nedeljive bezbednosti“ u svetu.

Ovo je usledilo dan nakon što je Kina objavila izveštaj pod nazivom „Hegemonija SAD i njene opasnosti“, kritikujući Vašington zbog eskalacije nadmetanja velikih sila širom sveta, insceniranja „revolucija u boji“ i podsticanja regionalnih tenzija pod maskom promovisanja demokratije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike