Ova država se hvali da je gvozdenom pesnicom pobedila brutalne bande, a kolike su šanse da to tako i ostane? (VIDEO)

28.02.2023

20:15

1

Autor: N. Pavlović

Bukele može da se hvali pobedom u ratu protiv bandi, ali je pitanje koliko će se dugo to održati

Ova država se hvali da je gvozdenom pesnicom pobedila brutalne bande, a kolike su šanse da to tako i ostane? (VIDEO)
Copyright Profimedia/ Press Secretary Of The Presidency Of El Salvador / Handout / Anadolu Agency

Salvador je zemlja poznata po zloglasnim bandama, a ovih dana je predsednik Najib Bukele pobedonosno saopštio da je prvih 2.000 zatvorenika prebačeno "u zoru, u jednoj operaciji" u Centar za suzbijanje terorizma, koji je, kako je kazao, najveći zatvor u centralnoj Americi.

- Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu - napisao je Bukele na Tviteru.

Snimci istetoviranih zatvorenika su privukli veliku pažnju medija širom sveta, a mnogi postavljaju pitanje da li je Bukeleov pristup zaista delotvoran.

On je u martu prošle godine objavio rat bandama uvodeći vanredno stanje koje je više puta produžavao. U međuvremenu je više od 2 odsto stanovništva uhapšeno, a prema određenim navodima, situacija u zemlji, makar u pojedinim područjima, zaista se značajno promenila i više nema tolikog nasilja.

Različita udruženja strahuju da su masovnim hapšenjima u zatvorima završili i nedužni ljudi, a pitanje je i koliko je sve to samo Bukeleova politička predstava i sticanje poena. Nesumnjivo je da je radikalnim potezima dodatno učvrstio vlast, a Salvador sledeće godine čekaju izbori na kojima će se on ponovo kandidovati za predsednika.

AP Photo/Salvador Melendez
Novi megazatvor u Salvadoru

 

Sa druge, poznato je i da je prethodno sklapao brojne dogovore sa bandama, ali nije ni prvi ni poslednji koji se odlučio na to.

Šta je dovelo do neverovatnog nasilja?

Još od kraja građanskog rata, devedesetih godina prošlog veka, visoka stopa ubistava u Salvadoru je gorući problem u toj zemlji. Stoga, pregovaranje sa kriminalnim bandama je bila uobičajena metoda vlasti u cilju suzbijanja nasilja. Skoro nijedna skorašnja vlada nije odolela ovom pristupu ne bi li se izborila sa alarmantnim stopama ubistava. Ipak, ti savezi su bili neizvesni i neodrživi, a podrazumevali su i davanje velikih privilegija liderima bandi.

Prošlog marta je zabeležen porast nasilja, kada je za samo 72 sata ubijeno 87 ljudi. Nakon tog krvavog vikenda, Bukele je proglasio vanredno stanje, a policija je hapsila koga je stigla, ne poštujući osnovna prava građana. Iza rešetaka su se našli i mnogi maloletnici, a uhapšeno je skoro 50.000 ljudi.

AP Photo/Salvador Melendez
Predsednik Najib Bukele

El Faro navodi da je do tog krvoprolića došlo zato što je dogovor Bukelea sa bandama propao. Sporazum je predlagao zaštitu i povoljan tretman pritvorenih članova bandi u zamenu za smanjenje ubistava. Bukele je tvrdio da nikakvih dogovora nije bilo i da je smanjenje stope ubistava rezultat njegove politike.

Ovakvi potezi vlasti u Salvadoru nisu novost. Početkom dvehiljaditih je kampanja "čvrste ruke" dovela do hapšenja hiljada ljudi, ali su posledice bile katastrofalne - zatvori su se pretvorili u trenažne kampove za nove članove bandi.

Koliko su savezi sa bandama delotvorni?

Bilo kako bilo, delimični mir koji se postigne tokom dogovora sa najopasnijim ljudima u zemlji uvek visi o koncu. Čim jedna strana načini pogrešan korak, zemlja ponovo upada u strašno nasilnu svakodnevicu. Osim toga, sklapanje dogovora ima još nekoliko negativnih posledica poput toga da su ulične bande shvatile kako da svoju sposobnost ubijanja pretvore u politički uticaj. U udarima nasilja, mete su ne samo članovi rivalskih bandi već i nedužni građani.

- Bande imaju ogroman uticaj na društvo. Nemoguće je voditi bilo kakvu politiku bez nekog dogovora sa njima - rekao je Hose Luis Sanz, dopisnik El Fara iz Vašingtona.

Profimedia/Presidency Of El Salvador / Handout / Anadolu Agency
 

Prema njegovim rečima, problem je i način na koji su vođeni dogovori vlasti i bandi, često van bilo kojih institucionalnih struktura. Uglavnom se to činilo u tajnosti, a javno bi se stalno negiralo da se pregovori uopšte održavaju.

Za sada, čini se da je Bukele ispunio ciljeve, a mediji su preneli da "bande više ne postoje u Salvadoru kao što je to ranije bio slučaj".

Mnogi faktori idu Bukeleu u korist jer on ima skoro potpunu kontrolu nad Kongresom, sudovima i policijom.

Analitičari ističu da su i same bande počele da se transformišu, pa su postale "manje vidljive", kako se navodi, pa su preuzele mafijaški stil delovanja, koji podrazumeva rad u senci i veoma mali direktan kontakt sa državom.

Profimedia/Presidency Of El Salvador / Handout / Anadolu Agency
 

Ipak, kako se ističe na portalu Insight Crime, bande zaista jesu pretrpele veliki udarac. Potpuno su dezorijentisane i imaju malo šansi da se regrupišu i ožive strukturu na nivo koji je postojao u prošlosti.

Da bi se održali savezi sa bandama, a samim tim i mir, vlast se mora pozabaviti stvarima koje dovode do njihovog cvetanja.

AP Photo/Salvador Melendez
 

- Ukoliko zaista želite da odgovorite na nasilje, morate da pogledate socijalnu dimenziju bandi. To znači da ne možete samo da ih hapsite već morate da se postarate da će neko da se pozabavi i uslovima zbog kojih se bande i pojavljuju u zajednicama. Ukoliko se ne obrati pažnja na taj problem, verovatnoća da će se bande ponovo pojaviti u budućnosti je velike - rekla je Sonja Vulf, profesorka političkih nauka na Istraživačkom centru u Meksiku (CIDE).

AP Photo/Salvador Melendez
 

Hose Migel Kruz, sa Međunarodnog univerziteta u Floridi koji 20 godina analizira bande u Salvadoru i drugim zemljama, kazao je da ne vidi da su ove kriminalne organizacije napustile svoje identitete.

- Nema garancija da se neće ponovo pojaviti, pogotovo ukoliko i dalje postoje uslovi koji omogućavaju njihov uspon, uprkos drastičnim promenama - rekao je.

Kruz napominje da se ne može znati koliko su bande ranjene, ukoliko se ne ode u zatvore jer su se upravo tamo regrupisale i prethodni put.

 

BONUS VIDEO

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike