Tinejdžer kalašnjikovim izrešetao stan jedne majke: Švedska na udaru ratova bandi (VIDEO)

09.02.2023

17:23

1

Autor: N. Pavlović

Služe se oružjem koje je preostalo iz sukoba na našim prostorima, a u delovima se švercuje u Švedsku gde se potom sklapa

Tinejdžer kalašnjikovim izrešetao stan jedne majke: Švedska na udaru ratova bandi (VIDEO)
Švedska policija - Copyright Profimedia

Tinejdžer naoružan kalašnjikovim ispalio je 15 metaka na ulazna vrata stana jedne majke i njenog maloletnog deteta u predgrađu Stokholma.

U snimku se mogu videti izrešetana vrata sa rupama od metaka.

- Bilo je strašno. To nije mali pištolj, već kalašnjikov. užasno je da su ovakvi napadi normalizovani - rekla je jedna preplašena žena koja živi u komšiluku.

Kako prenose strani mediji, u stanu živi bivša devojka poznatog tamošnjeg repera i to je bio čin zastrašivanja.

U poslednjih šest nedelja u Švedskoj je zabeleženo najmanje 15 incidenata u kojima su domovi izrešetani mecima, a bilo je i bombaških napada. Suprotstavljene narko-bande, uglavnom iz imigrantskih zajednica, bore se za prevlast nad ulicama.

Sat vremena nakon pucnjave u Stokholmu, policija je uspela da spreči potencijalno ubistvo u susednom Hamrbajhojdenu. Policajci su sledili sumnjivi automobil, tokom prismotre muškarca povezanog sa kriminalnom mrežom Dalen. Izbio je sudar, a uhapšena su dva tinejdžera od 13 i 14 godina kod kojih je pronađeno automatsko oružje.

Problem organizovanog kriminala u Švedskoj proširio se i na London pre četiri godine kada je likvidiran kikbokser Flamur Bećiri na vratima svog doma, naočigled supruge i deteta.

U poslednjem talasu nasilja ubijen je migrant (15) koji je upucan u glavu dok je sedeo u restoranu i jeo suši u Stokholmu. Ali Šafaei je od talibana pobegao 2019, ali nije izbegao kriminalne sukobe u Švedskoj koja bi trebalo da važi za mirnu zemlju.

Veruje se da ga je u restoran namamio drugi tinejdžer. Zbog Alijevog ubistva je uhapšen 15-godišnjak, a još jedan tinejdžer (17) je zadržan zbog navodnog saučesništva.

- Njegova smrt je bila pogubljenje. Vladu krivim za ovo. Zatvorili su sve omladinske klubove i centre. Mladi nemaju šta da rade - rekla je Monika Iham (69).

Medicinska sestra, Eva Morales (57), rođena u Čileu, kazala je da u Švedskoj živi već 45 godina, ali da se situacija stalno pogoršava.

- Vlast mora bolje da reaguje. Govore da će razbiti bande, ali se to ne dešava - rekla je.

Naime, mnogi skorašnji napadi su povezani sa ratom između vođa dve bande - tzv. Kurdske lisice i Grka.

Bande sve češće vrbuju tinejdžere da izvode njihove prljave poslove jer, ako budu uhvaćeni, mlađi od 15 godina ne mogu da budu procesuirani, prema švedskom zakonu.

Tinejdžeri između 15 i 17 godina starosti dobijaju najstrože kazne samo do 4 godine zatvora u popravnim domovima za maloletnike.

Prema određenim podacima, služe se oružjem koje je preostalo iz sukoba na našim prostorima, a u delovima se švercuje u Švedsku gde se potom sklapa.

U zemlji od 10,4 miliona stanovnika prošle godine je zabeleženo 61 ubistvo, u odnosu na 47 2020. Zajedno sa Hrvatskom, Švedska ima najviše ubistava po glavi stanovnika u EU.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike