Ovo je nekada bila najopasnija država na svetu: Surove bande su navodno razbucane, ali zato sada imaju megazatvor (VIDEO)

07.02.2023

08:17

3

Autor: N. Pavlović

Predsednik Bukele je od marta 2021. godine krenuo u ozbiljan obračun sa bandama

Ovo je nekada bila najopasnija država na svetu: Surove bande su navodno razbucane, ali zato sada imaju megazatvor (VIDEO)
Copyright AP Photo/Salvador Melendez

Kada je u Salvadoru počelo masovno hapšenje članova bandi, predsednik Najib Bukele je naložio gradnju novog zatvora, najvećeg u Južnoj Americi.

Bukele je nedavno predstavio završen projekat, a radi se o kompleksu u kome bi, oko 70 kilometara istočno od prestonice, moglo da bude zatočeno 40.000 osuđenika.

Tu bi se našao veliki broj onih koje je vlast do sada uhapsila - oko 62.000 ljudi.

Masovna hapšenja započeta su u martu, a proglašeno je i vanredno stanje. Ipak, organizacije za ljudska prava tvrde da su zabeležene i mnoge zloupotrebe jer se iza rešetaka nađu i građani koji nemaju veze sa zloglasnim bandama.

- Salvador je uspeo da od najopasnije zemlje na svetu postane najbezbednija zemlja na američkom kontinentu. Kako smo to uspeli? Tako što smo kriminalce strpali u zatvor. Ima li mesta? Sada ima - poručio je Bukele na Tviteru.

Prošle godine je u zemlji zabeleženo 3.495 ubistava, što je najniži nivo u poslednjih 10 godina, ali vlasti ne računaju i 120 likvidacija kriminalaca koje su njihove snage počinile.

U aprilu 2021. godine u zatvorima je bilo 36.000 ljudi. Ukupno 29 zatvora širom zemlje radilo je sa 120 odsto kapaciteta. U poslednjih 10 meseci, zatvorska populacija se utrostručila.

Govoreći o novom zatvoru, ministar za javne radove Romeo Rodrigez rekao je da će u svakoj ćeliji moći da boravi više od 100 zatvorenika.

AP Photo/Salvador Melendez
 

Ipak, za kritičare je fokus na kažnjavanju zabrinjavajući. Kako tvrde, osuđenici će biti u potpunom mraku i izolaciji, a spavaće na betonu, bez ikakve mogućnosti obuke, učenja ili treniranja. Kada se takvi ljudi budu našli na slobodi, najverovatnije je da će se opet priključiti nekoj bandi jer neće imati izbora.

Pobedili bande?

Bande Mara salvatruća-13 (MS-13), Revolusionarios i neke manje grupe poput Mao-Mao i La Mirada Lokos više ne operišu ulicama Salvadora, makar ne kao ranije, tvrde vlasti. Administracija predsednika Bukelea je saopštila da je uspela da suzbije njihovu teritorijalnu kontrolu i glavni izvor finansiranja - iznude.

Lider jedne bande, koji je želeo da ostane anoniman, za "El Faro" je prokomentarisao Bukeleove poteze.

- Da, rasturili su bande kakve smo poznavali. Ako pitate da li više ne postoje sipotesi (članovi bandi) u određenim krajevima, istina je. Nisu više tamo - rekao je.

AP Photo/Marco Ugarte, File
Najib Bukele

Prema njegovim rečima, ogranci bandi su odsečeni od svojih lidera koji se nalaze u zatvorima. Za sada niko nije dobio nikakva naređenja, tako da kriminalci smatraju da su ih vođe prodale i izdale.

- Te strukture nemaju vođstvo. Vođe su tvrdile da vode računa o svojim vojnicima, ali to više nije tako. Lideri nisu hteli da postave svoje zamenike na ulice, ne znam zašto. Možda ne žele da nekom drugom prepuste nešto što je bilo njihovo - dodao je.

Dugogodišnji lider bande veruje da je država izolovala lidere od ostatka njihovih bandi kako bi se obračunala sa ograncima koji nisu imali kapaciteta da donose važne odluke.

- Reketiranja su se već otela kontroli. Možda neki i dalje plaćaju iz straha, kao kada se plašiš da te đavo ne kazni, iako ga nikada ne vidiš. Verovatno i dalje postoje manje ćelije koje bi mogle da deluju samostalno, ali to je teško na teritoriji koju sam nekada kontrolisao - objasnio je.

Pošto nema više hijerarhije, upitao je: "Jesam li ja samo još jedan delinkvent ili sam član bande?"

Plaćanje reketa

Bande MS-13 i Bario 18 (banda iz 18. ulice) nastale su u Kaliforniji, a posebno su ojačale dolaskom izbeglica iz Salvadora koje su bežale od građanskog rata. Krajem osamdesetih su "deportovane" u Salvador. Do 2015. godine godišnja stopa ubistava u toj zemlji bila je 103 na 100.000 stanovnika. Decenijama su operisale u siromašnim naseljima služeći se nasiljem. Vlasti nisu uspele da se obračunaju sa njima.

U pojedinim oblastima, gde je njihova moć bila jaka, meštani kažu da se vidi promena otkad je vanredno stanje uvedeno prošlog marta. Nema više plaćanja "taksa" na sve živo, a restorani, taksi službe ili aplikacije poput Ubera sada normalno rade.

Meštani Vilja de Hesusa su se vratili natrag u Ljopango, nakon godina zabrane koje je nametnula MS-13 zato što više nisu u ratu sa suparnicima. Ponovo se u zajednicama rađaju parkovi ili sportski tereni koji su nekada bili nezamislivi.

Profimedia
Procenjuje se da je uhapšeno dva odsto populacije Salvadora

- Bande u pređašnjem obliku više ne postoje. Ostalo je svega nekoliko pipaka, u pojedinim mestima i dalje iznuđuju novac - rekao je Marvin Rejes, policajac sa 20 godina iskustva.

Jedne januarske večeri u Las Margaritasu je održana fudbalska utakmica.

- Samo članovi bande su ovde mogli da dolaze. Bili su poput policije, naplaćivali bi 20 dolara za svako vozilo, a ako ne platite, ukrali bi ga. Ukoliko bi neki član porodice želeo da dođe, morao bi da traži dozvolu od vođe bande. Ukoliko ste vodili neki posao, morali biste za njih da odvajate novac. Sada ih ovde nema - rekao je jedan lokalac.

El Salvador President Press Office via AP
Prizor iz jednog zatvora u Salvadoru 2020. godine

Žena iz Las Palmasa, gde su carevali Revolusionarosi, sa sestrom je nakon smrti majke prodala staru porodičnu kuću za 12.000 dolara, posle čega su podelile novac. Kada je banda čula da nisu platile taksu, oduzeli su im polovinu novca.

- Morala sam sve da im dam i nije mi ostalo ništa od nasledstva. Morali ste da gledate, slušate i ćutite - rekla je, misleći na slučaj kada su komšije slušale kada je mučen mladić koji nije želeo da otkrije lokaciju svog oca.

Vlasnik jednog restorana u prestonici, San Salvadoru, rekao je da reket nije plaćao od novembra.

AP Photo/Salvador Melendez
 

U oktobru sam platio "kiriju", a početkom novembra su detektivi došli da razgovaraju sa menadžerima. Posle toga, kriminalci više nisu dolazili niti su zvali da dođem da platim - kazao je.

Kako je rekao, od 2015. je svakog meseca plaćao 275 dolara, a njegov lokal se nalazi na prometnoj teritoriji koja je bila pod kontrolom Revolusionaresa.

- Ne znam da li će ovo biti privremeno ili trajno - rekao je.

Bande su u prošlosti uvek tajno pregovarale sa vlastima, pa su dobijale beneficije u zatvorima u zamenu za smanjenje broja ubistava ili podršku na izborima.

Ti paktovi bi se neslavno završavali, a zatvorene vođe bi organizovale svoje snage na ulicama, tako da je članstvo u bandama dostiglo brojku od oko 70.000, u zemlji sa šest i po miliona stanovnika.

Bukele je prvo pregovarao sa bandama dok je bio gradonačelnik prestonice, a nastavio je to i kasnije da radi sve do marta prošle godine kada je uveo vanredno stanje.

AP Photo/Salvador Melendez
 

To znači da su suspendovana sva ustavna prava, pa policija može da zadrži svakog bez naloga ili pružanja bilo kakve informacije o hapšenju. Građanin može da provede 15 dana u pritvoru bez izvođenja pred sudiju, iako je prethodno važilo pravilo od tri dana, a nema više ni prava na pravnu odbranu niti privatnu komunikaciju.

Pojedini poslanici ipak smatraju da je rano reći da bande više ne postoje.

- Mislim da je to preuranjeno, imajući u vidu koliko je dubok ovaj problem. Čini se da nema strukturnog plana za budućnost - rekla je Anabel Beljoso iz partije FMLN.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike