Tragedija mladih Sirijaca koji su pobegli od rata, a poginuli u zemljotresu u Turskoj. "Bili su jedno drugom u zagrljaju"

20.02.2023

06:10 >> 06:39

0

Autor: M. Vu.

Mazhar je rekao da kada je konačno počeo da se oseća sigurnim i da počne život iz početka, njegova porodica našla se u centru katastrofe

Tragedija mladih Sirijaca koji su pobegli od rata, a poginuli u zemljotresu u Turskoj. "Bili su jedno drugom u zagrljaju"
Zemljotres je sravnio Antakiju - Copyright AP Photo/Hassan Ammar, File

Turska je zemlja tuge! Izvesni Sririjac Mazhar je ispričao svoju porodičnu tragediju. Ovaj čovek je pobegao  iz ratom zahvaćene zemlje u susednu Tursku, a to je učinila i njegova rođena sestra i njen muž. Međutim, mladom paru se nije "dalo", pa su život izgubili u razornom zemljotresu.

Mazhar je rekao da kada je konačno počeo da se oseća sigurnim i da počne život iz početka, njegova porodica našla se u centru katastrofe nakon razornih zemljotresa.

On je prvo iz Sirije pobegao u Antakiju, grad koji je među najteže pogođenima u razornim zemljotresima kooji su prošlog ponedeljka pogodili dio Turske i Sirije, a zatim je zbog posla otišao u Istanbul.

Osim njega u Tursku je pobegla i njegova sestra Sevsen sa mužem, međutim, oni su ostali da žive u Antakiji.

 

 

Kada nakon nekoliko dana nije uspeo da ih dobije, Mazhar je bio spreman na najgore. Zgrada u kojoj je mladi par živeo, bila je sravnjena sa zemljom, a sestra i zet su bili - mrtvi.

Mazhar i njegovi prijatelji iz Turske uspeli su da ih pronađu ispod reševina, a kada su ih ugledali, prizor im je naterao suze na oči.

Njih dvoje poginulii su zagrljeni na krevetu.

Mazhar kaže da su sami izvukli tela i umotali ih u ćebad, a kako kaže, pomoć od države i ne očekuje, piše "Digi24".

U međuvremenu Sevsen i njen suprug su sahranjeni. Mazhar kaže da im je bilo potrebno oko sedam sati da stignu do tela.

 

 

- Kada sam ispod ruševina stigao do mesta gde im je nekada bila spavaća soba, prvo sam ugledao zeta, pa sestru. Bili su jedno drugom u zagrljaju - priča on.

Iako je Mazhar uspeo da preživi, njegova sestra i zet, nažalost nisu bili te sreće.

- Moja sestra je bila jako draga osoba. Jako je tužno što je preminula, ali to je bila božija volja - kaže neutešni Mazhar.

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj povećan na 41.020

Broj žrtava dva razorna zemljotresa, koji su 6. februara pogodili Tursku i Siriju, u Turskoj je povećan na 41.020 ljudi, saopštila je državna Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD).

Nakon ta dva zemljotresa usledilo je više od 6.210 naknadnih potresa, prenosi Anadolija. Potraga i spasavanje su završeni, osim u provincijama Kahramanmaraš i Hataj, izjavio je Junus Sezer, šef AFAD-a. U Tuskoj i Siriji poginulo je više od 46.000 ljudi. 

Zemljotresi koji su pogodili Antakiju uništili su pola grada, a Mazhar kaže, da je situacija u Siriji mnogo gora.

- Moji rođaci su sve izgubili. Kao da nam rat nije bio dovoljan. Ljudima tamo praktično nema pomoći. Ovdje bar neko s vremena na vreme dođe i donese nešto za jelo ili ponudi pomoć - kazao je on.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike